Ce este brânza maturată? Curiozități despre maturarea brânzei

30.04.2021
Ce este brânza maturată? Curiozități despre maturarea brânzei

Maturarea brânzei este esențială pentru procesul de preparare a brânzeturilor pentru majoritatea soiurilor disponibile, fără ea nu ar avea aroma distinctă și delicioasă a brânzei. Cât timp se lasă o brânză la maturat, unde se lasă și ce se folosește pentru a ajuta procesul va contribui la cât de puternică sau blândă va fi aroma în cele din urmă?

Ce este brânza maturată?

În primul rând calitatea, gustul și textura unor brânzeturi depind de mediul în care sunt maturate. Asigurarea faptului că temperatura și umiditatea sunt atent monitorizate este o parte esențială a procesului.

În primele câteva luni după producția de brânză, culturile care au fost adăugate la lapte în primele etape ale procesului de fabricare a brânzei încep să se înmulțească.

Aceste culturi mănâncă lactoza din lapte, transformându-l în acid lactic. Fără acidul lactic care se face în acest timp, nu ar avea acea tangibilitate și, ulterior, aciditatea (cum ar fi Cheddar) va oferi o indicație cu privire la cât timp a rămas brânza să se maturizeze.

A doua etapă de maturare vine dintr-un proces chimic numit „proteoliză”. Aceasta este stadiul în care cheagul care a fost adăugat în etapele inițiale pentru a se alătura lanțurilor proteice, începe să se descompună. Legăturile care fac lanțurile din brânză sunt realizate din aminoacizi și, pe măsură ce fiecare dintre acestea se rup în bucăți mici, aroma și textura brânzei se schimbă. Fără acest proces nu ar exista acele produse delicioase din brânză, cum ar fi Cheddar afumat, Camembert, Brie și atât de multe altele.

Curiozități despre maturarea brânzei

Modul în care a fost hrănită o vacă determină culoarea brânzei, laptele de la vacile hrănite cu iarbă va avea ca rezultat o brânză galbenă, laptele de la vacile hrănite cu siloz va produce o brânză albă.

În timp ce în zilele noastre cea mai mare maturare (coacere) se desfășoară în fabrici mari, în trecut, brânza se depozita în peșteri. Brânza albastră Roquefort este de fapt încă maturată în peșterile din sudul Franței.

Dacă o brânză a fost lăsată la maturat timp de 8 luni, toată lactoza va fi transformată în acid lactic și, prin urmare, este sigură pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
De ce Mafia a apărut în Sicilia? Care este istoria Mafiei?
De ce Mafia a apărut în Sicilia? Care este istoria Mafiei?
Ca orice rețea mai mult sau mai puțin ortodoxă și mafia are o istorie. Povestea Mafiei a început acum câteva sute de ani în… Sicilia. Mafia este o rețea de grupuri criminale organizate cu... citește tot
De ce este Rusia atât de mare?
De ce este Rusia atât de mare?
Cu o suprafață de 171 de milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Este de 25 de ori mai mare decât Franța și de 47 de ori mai mare decât... citește tot
De ce picioarele de King Crab sunt atât de scumpe?
De ce picioarele de King Crab sunt atât de scumpe?
King Crab face parte dintre cele mai rare fructe de mare existente. Nu este ceva ce putem vedea întotdeauna în magazinele alimentare și piețe. De asemenea, aceste crustacee ce trăiesc în mări... citește tot