Ce este brânza maturată? Curiozități despre maturarea brânzei

30.04.2021
Ce este brânza maturată? Curiozități despre maturarea brânzei

Maturarea brânzei este esențială pentru procesul de preparare a brânzeturilor pentru majoritatea soiurilor disponibile, fără ea nu ar avea aroma distinctă și delicioasă a brânzei. Cât timp se lasă o brânză la maturat, unde se lasă și ce se folosește pentru a ajuta procesul va contribui la cât de puternică sau blândă va fi aroma în cele din urmă?

Ce este brânza maturată?

În primul rând calitatea, gustul și textura unor brânzeturi depind de mediul în care sunt maturate. Asigurarea faptului că temperatura și umiditatea sunt atent monitorizate este o parte esențială a procesului.

În primele câteva luni după producția de brânză, culturile care au fost adăugate la lapte în primele etape ale procesului de fabricare a brânzei încep să se înmulțească.

Aceste culturi mănâncă lactoza din lapte, transformându-l în acid lactic. Fără acidul lactic care se face în acest timp, nu ar avea acea tangibilitate și, ulterior, aciditatea (cum ar fi Cheddar) va oferi o indicație cu privire la cât timp a rămas brânza să se maturizeze.

A doua etapă de maturare vine dintr-un proces chimic numit „proteoliză”. Aceasta este stadiul în care cheagul care a fost adăugat în etapele inițiale pentru a se alătura lanțurilor proteice, începe să se descompună. Legăturile care fac lanțurile din brânză sunt realizate din aminoacizi și, pe măsură ce fiecare dintre acestea se rup în bucăți mici, aroma și textura brânzei se schimbă. Fără acest proces nu ar exista acele produse delicioase din brânză, cum ar fi Cheddar afumat, Camembert, Brie și atât de multe altele.

Curiozități despre maturarea brânzei

Modul în care a fost hrănită o vacă determină culoarea brânzei, laptele de la vacile hrănite cu iarbă va avea ca rezultat o brânză galbenă, laptele de la vacile hrănite cu siloz va produce o brânză albă.

În timp ce în zilele noastre cea mai mare maturare (coacere) se desfășoară în fabrici mari, în trecut, brânza se depozita în peșteri. Brânza albastră Roquefort este de fapt încă maturată în peșterile din sudul Franței.

Dacă o brânză a fost lăsată la maturat timp de 8 luni, toată lactoza va fi transformată în acid lactic și, prin urmare, este sigură pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot