Ce este brânza maturată? Curiozități despre maturarea brânzei

30.04.2021
Ce este brânza maturată? Curiozități despre maturarea brânzei

Maturarea brânzei este esențială pentru procesul de preparare a brânzeturilor pentru majoritatea soiurilor disponibile, fără ea nu ar avea aroma distinctă și delicioasă a brânzei. Cât timp se lasă o brânză la maturat, unde se lasă și ce se folosește pentru a ajuta procesul va contribui la cât de puternică sau blândă va fi aroma în cele din urmă?

Ce este brânza maturată?

În primul rând calitatea, gustul și textura unor brânzeturi depind de mediul în care sunt maturate. Asigurarea faptului că temperatura și umiditatea sunt atent monitorizate este o parte esențială a procesului.

În primele câteva luni după producția de brânză, culturile care au fost adăugate la lapte în primele etape ale procesului de fabricare a brânzei încep să se înmulțească.

Aceste culturi mănâncă lactoza din lapte, transformându-l în acid lactic. Fără acidul lactic care se face în acest timp, nu ar avea acea tangibilitate și, ulterior, aciditatea (cum ar fi Cheddar) va oferi o indicație cu privire la cât timp a rămas brânza să se maturizeze.

A doua etapă de maturare vine dintr-un proces chimic numit „proteoliză”. Aceasta este stadiul în care cheagul care a fost adăugat în etapele inițiale pentru a se alătura lanțurilor proteice, începe să se descompună. Legăturile care fac lanțurile din brânză sunt realizate din aminoacizi și, pe măsură ce fiecare dintre acestea se rup în bucăți mici, aroma și textura brânzei se schimbă. Fără acest proces nu ar exista acele produse delicioase din brânză, cum ar fi Cheddar afumat, Camembert, Brie și atât de multe altele.

Curiozități despre maturarea brânzei

Modul în care a fost hrănită o vacă determină culoarea brânzei, laptele de la vacile hrănite cu iarbă va avea ca rezultat o brânză galbenă, laptele de la vacile hrănite cu siloz va produce o brânză albă.

În timp ce în zilele noastre cea mai mare maturare (coacere) se desfășoară în fabrici mari, în trecut, brânza se depozita în peșteri. Brânza albastră Roquefort este de fapt încă maturată în peșterile din sudul Franței.

Dacă o brânză a fost lăsată la maturat timp de 8 luni, toată lactoza va fi transformată în acid lactic și, prin urmare, este sigură pentru cei care au intoleranță la lactoză.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot