Care este diferența dintre caș și telemea?

03.02.2021
Care este diferența dintre caș și telemea?

Brânza este un produs apreciat de majoritatea oamenilor de pe Glob. Pe piață sunt diferite sortimente, care pot satisface și cele mai extravagante gusturi. În România principalele brânzeturi sunt cașul, telemeaua, cașcavalul. Trebuie specificat că laptele stă la baza tuturor sortimentelor de brânză. Totuși, care este diferența dintre caș și telemea?

Cum se prepară cașul?

Indiferent de zona din țară, în care este preparat, cașul este o brânză închegată și scursă de zer. Astfel, există caș dulce, făcut din lapte de vacă, de capră sau de oaie. Prepararea este destul de ușoară și presupune ca în laptele proaspăt, cald, la o temperatură ușor peste cea a camerei (dar nu mai mult de 30-40 de grade Celsius) se pune cheag (două-trei linguri de cheag la 5 litri de lapte). Ulterior, după ce se amestecă se lasă să stea circa o oră pentru a se închega. După aceea se scurge de zer și se mai lasă încă 4-5 ore pentru a se coagula cum trebuie.

Așa arată cașul proaspăt

 

La final cașul poate fi consumat proaspăt, însă dacă este băgat în frigider poate fi servit și după câteva zile. Gustul este dumnezeiesc, iar persoanele care preferă brânzeturile vor aprecia mereu un caș bun. Totodată, cașul poate fi și baza pentru prepararea altor brânzeturi, cum ar fi telemeaua, cașcavalul sau brânza de burduf.

Cum se prepară telemeaua?

Așa cum spuneam mai sus, cașul reprezintă baza pentru prepararea altor brânzeturi. Telemeaua este una dintre ele. Aceasta este o brânză care se produce în tot spațiul nostru mioritic. Acest sortiment de brânză este apreciat de turiști. Telemeaua se prepară din caș (din lapte de vacă, oaie sau capră), care trebuie să stea, pentru maturare, în saramură. În anul 2004, telemeaua produsă în România a devenit marcă protejată, recunoscută pe plan internațional.

Așa arată brânza telemea

 

Așadar, diferența dintre caș și telemea este simplă. Cașul este dulce și cremos, în timp ce telemeaua este sărată și mai tare în consistență. Totodată, cașul reprezintă baza din care se face telemeaua.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot