Ce este parmezanul? Cum se prepară parmezanul?

30.07.2020
Ce este parmezanul? Cum se prepară parmezanul?

Parmezanul este o brânză italiană din lapte de vacă. Acest sortiment de brânză este un fel de cașcaval italienesc, care se pretează în mod deosebit pentru a fi ras. Parmezanul este produs într-o anumită zonă din Italia și este marcă înregistrată în Uniunea Europeană.

Ce este parmezanul?

Brânza a fost numită astfel după orașele Parma și Reggio Emilia, care se află în centrul zonei de producție. Brânzeturile de acest tip care sunt produse în alte zone sunt cunoscute sub numele generic de „formaggio grana”. În anul 1934, a fost înființat consorțiul care produce acest sortiment de brânză, denumit „The Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano”.

Cunoscut și apreciat în toată lumea, parmezanul are o istorie îndelungată, iar primele date despre el apar în documente ce datează încă din secolul al XII-lea. Rețeta a fost păstrată de-a lungul timpului și transmisă din generație în generație, astfel încât gustul a rămas neschimbat.

Cum se produce parmezanul?

Parmezanul este produs doar din lapte de vacă, iar textura sa este granulată și densă, cu o culoare gălbuie. Parmigiano-Reggiano este fabricat din lapte nepasteurizat. Acesta, proaspăt muls de dimineață, se amestecă cu laptele natural degresat, produs prin păstrarea laptelui în tancurile mari de mică adâncime pentru a permite separarea cremei, muls cu o seară înainte, rezultând un amestec parțial degresat. Ulterior, întreaga compoziție este pompată în cuve căptușite cu cupru, fiindcă nu influențează aroma sau gustul preparatelor. Peste acest amestec se adaugă zer și alte componente, care ajută la fermentare.

Întreaga compoziție este încălzită până la 33-35 de grade Celsius, iar după aceea se lasă la răcit până se transformă în brânză. După ce capătă o consistență solidă, aceasta se rupe în bucăți și i se aplică un strat din ceară. Parmezanul este păstrat în saramură pentru 25 de zile, după care se mută pentru un an în camere speciale. Din punct de vedere al conținutului, parmezanul dispune de un procent de 30% apă, restul de 70% fiind reprezentat de diverși nutrienți utili organismului uman.

Cu ce se mănâncă acest sortiment de brânză?

Parmezanul este nelipsit de pe pizza sau paste, fiindcă oferă produsului un gust aromat și intens. Datorită consistenței sale solide, el poate fi integrat cu succes aproape în orice rețete, fie ele omlete, legume la cuptor, ciuperci umplute, risotto, etc. De asemenea, parmezanul poate fi gustat ca atare, pe platouri cu mere, pere, struguri, smochine, nucă, prosciutto sau alte mezeluri italienești. Pentru un plus de savoare, acestui platou i se poate asocia un vin bun, precum un Cabernet Sauvignon, Syrah sau Chardonnay.

Vezi aici cum se produce parmezanul!

Foto: pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 19 august este cea de-a 231-a din calendarul gregorian și a 232-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cine a fost „Lupul Carpaților”, pilotul român care a băgat frica în aviatorii americani şi sovietici?
Cine a fost „Lupul Carpaților”, pilotul român care a băgat frica în aviatorii americani şi sovietici?
Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost o confruntare totală, în care țările implicate au aruncat în luptă tot ce au avut mai bun, atât din punct de vedere material cât și uman. România a... citește tot
Cine a fost Charles de Gaulle?
Cine a fost Charles de Gaulle?
Charles de Gaulle a fost unul dintre cei mai importanți generali și politicieni din istoria Franței. Acesta a ajuns șeful Guvernului din „Hexagon” în timp ce se afla în exil la Londra, în... citește tot
Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
În anul 1999 lua naștere G20, un forum creat să reunească economiile dezvoltate și marile economii emergente. Pe de o parte sunt țările care au economii dezvoltate precum Marea Britanie,... citește tot