Ce este parmezanul? Cum se prepară parmezanul?

30.07.2020
Ce este parmezanul? Cum se prepară parmezanul?

Parmezanul este o brânză italiană din lapte de vacă. Acest sortiment de brânză este un fel de cașcaval italienesc, care se pretează în mod deosebit pentru a fi ras. Parmezanul este produs într-o anumită zonă din Italia și este marcă înregistrată în Uniunea Europeană.

Ce este parmezanul?

Brânza a fost numită astfel după orașele Parma și Reggio Emilia, care se află în centrul zonei de producție. Brânzeturile de acest tip care sunt produse în alte zone sunt cunoscute sub numele generic de „formaggio grana”. În anul 1934, a fost înființat consorțiul care produce acest sortiment de brânză, denumit „The Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano”.

Cunoscut și apreciat în toată lumea, parmezanul are o istorie îndelungată, iar primele date despre el apar în documente ce datează încă din secolul al XII-lea. Rețeta a fost păstrată de-a lungul timpului și transmisă din generație în generație, astfel încât gustul a rămas neschimbat.

Cum se produce parmezanul?

Parmezanul este produs doar din lapte de vacă, iar textura sa este granulată și densă, cu o culoare gălbuie. Parmigiano-Reggiano este fabricat din lapte nepasteurizat. Acesta, proaspăt muls de dimineață, se amestecă cu laptele natural degresat, produs prin păstrarea laptelui în tancurile mari de mică adâncime pentru a permite separarea cremei, muls cu o seară înainte, rezultând un amestec parțial degresat. Ulterior, întreaga compoziție este pompată în cuve căptușite cu cupru, fiindcă nu influențează aroma sau gustul preparatelor. Peste acest amestec se adaugă zer și alte componente, care ajută la fermentare.

Întreaga compoziție este încălzită până la 33-35 de grade Celsius, iar după aceea se lasă la răcit până se transformă în brânză. După ce capătă o consistență solidă, aceasta se rupe în bucăți și i se aplică un strat din ceară. Parmezanul este păstrat în saramură pentru 25 de zile, după care se mută pentru un an în camere speciale. Din punct de vedere al conținutului, parmezanul dispune de un procent de 30% apă, restul de 70% fiind reprezentat de diverși nutrienți utili organismului uman.

Cu ce se mănâncă acest sortiment de brânză?

Parmezanul este nelipsit de pe pizza sau paste, fiindcă oferă produsului un gust aromat și intens. Datorită consistenței sale solide, el poate fi integrat cu succes aproape în orice rețete, fie ele omlete, legume la cuptor, ciuperci umplute, risotto, etc. De asemenea, parmezanul poate fi gustat ca atare, pe platouri cu mere, pere, struguri, smochine, nucă, prosciutto sau alte mezeluri italienești. Pentru un plus de savoare, acestui platou i se poate asocia un vin bun, precum un Cabernet Sauvignon, Syrah sau Chardonnay.

Vezi aici cum se produce parmezanul!

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
De mai bine de trei ani, din clipa în care a început războiul din Ucraina se tot vorbește despre un posibil conflict nuclear la scară mondială. Puțini sunt cei care știu că Vladimir Putin a... citește tot