Ce este burrata? Cum se prepară?

28.07.2023
Ce este burrata? Cum se prepară?

Bucătăria italiană este una dintre cele mai apreciate din lume. Preparatele culinare sunt delicioase, asta și pentru că ingredientele sunt atent alese și mereu proaspete. Printre alimentele utilizate la greu de italieni atunci când gătesc se numără brânza, care poate fi de mai multe tipuri: mai moale, mai tare, mai cremoasă și așa mai departe.

Dintre aceste brânzeturi, utilizate de italieni în bucătărie, se remarcă burrata. Cremoasă și delicioasă, acest tip de brânză are o istorie îndelungată de peste 100 de ani.

Cum se produce brânza burrata?

Burrata este un tip de brânză moale și proaspătă, originară din Andria, regiunea Piglia, din sudul Italiei. Aceasta este o brânză moale din lapte de vacă, realizată dintr-o combinație de mozzarella și smântână proaspătă. Numele „burrata” vine de la cuvântul italian „burro”, care înseamnă unt, indicând conținutul său bogat și cremos.

Procesul de producție al burratei este destul de special și delicat. În timpul fabricării, se formează o bilă din mozzarella, iar în interiorul acesteia se adaugă o umplutură de smântână și resturi de mozzarella. După aceea, bila este închisă și legată manual, astfel încât să formeze o minge învelită într-o piele subțire din mozzarella. În felul acesta structura exterioară este mai dură, iar interiorul cremos, fapt care face ca burrata să fie atât de specială.

Cum se mănâncă burrata?

Burrata are un gust delicat și dulceag, cu o textură bogată și cremoasă. Este frecvent servită cu roșii proaspete, măsline, prosciutto, salată verde sau alte ingrediente pentru a scoate în evidență aromele sale subtile. Totodată, textura ușoară și cremoasă merge de minune cu fructele de vară ca pepenele, piersicile, smochinele sau fructele de pădure.

Trebuie menționat că brânza burrata este cea mai bună atunci când este servită proaspătă, pentru a beneficia de textura și gustul său caracteristic. În funcție de preferințe, ea poate fi mâncată cu tacâmuri sau pur și simplu cu o lingură pentru a te bucura din plin de gustul său cremos.

Brânza este atât de delicioasă încât a ajuns să fie preparată în întreaga lume. Cu toate acestea, burrata reprezintă un produs tradițional italienesc și este considerată de mulți specialiști în gastronomie drept regina brânzeturilor din Italia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot