Ce este burrata? Cum se prepară?

28.07.2023
Ce este burrata? Cum se prepară?

Bucătăria italiană este una dintre cele mai apreciate din lume. Preparatele culinare sunt delicioase, asta și pentru că ingredientele sunt atent alese și mereu proaspete. Printre alimentele utilizate la greu de italieni atunci când gătesc se numără brânza, care poate fi de mai multe tipuri: mai moale, mai tare, mai cremoasă și așa mai departe.

Dintre aceste brânzeturi, utilizate de italieni în bucătărie, se remarcă burrata. Cremoasă și delicioasă, acest tip de brânză are o istorie îndelungată de peste 100 de ani.

Cum se produce brânza burrata?

Burrata este un tip de brânză moale și proaspătă, originară din Andria, regiunea Piglia, din sudul Italiei. Aceasta este o brânză moale din lapte de vacă, realizată dintr-o combinație de mozzarella și smântână proaspătă. Numele „burrata” vine de la cuvântul italian „burro”, care înseamnă unt, indicând conținutul său bogat și cremos.

Procesul de producție al burratei este destul de special și delicat. În timpul fabricării, se formează o bilă din mozzarella, iar în interiorul acesteia se adaugă o umplutură de smântână și resturi de mozzarella. După aceea, bila este închisă și legată manual, astfel încât să formeze o minge învelită într-o piele subțire din mozzarella. În felul acesta structura exterioară este mai dură, iar interiorul cremos, fapt care face ca burrata să fie atât de specială.

Cum se mănâncă burrata?

Burrata are un gust delicat și dulceag, cu o textură bogată și cremoasă. Este frecvent servită cu roșii proaspete, măsline, prosciutto, salată verde sau alte ingrediente pentru a scoate în evidență aromele sale subtile. Totodată, textura ușoară și cremoasă merge de minune cu fructele de vară ca pepenele, piersicile, smochinele sau fructele de pădure.

Trebuie menționat că brânza burrata este cea mai bună atunci când este servită proaspătă, pentru a beneficia de textura și gustul său caracteristic. În funcție de preferințe, ea poate fi mâncată cu tacâmuri sau pur și simplu cu o lingură pentru a te bucura din plin de gustul său cremos.

Brânza este atât de delicioasă încât a ajuns să fie preparată în întreaga lume. Cu toate acestea, burrata reprezintă un produs tradițional italienesc și este considerată de mulți specialiști în gastronomie drept regina brânzeturilor din Italia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce în America de Sud nu sunt războaie? SUA sunt unul dintre factorii de echilibru
De ce în America de Sud nu sunt războaie? SUA sunt unul dintre factorii de echilibru
America de Sud este un continent vast, bogat în resurse naturale, diversitate culturală și istorie complexă. Cu toate acestea, spre deosebire de alte regiuni ale lumii, aici nu întâlnim de... citește tot
Povestea fotografiei supranumită „Il Bacio della Morte, ‘Sărutul morții'”. Ce detalii triste ascunde cadrul?
Povestea fotografiei supranumită „Il Bacio della Morte, ‘Sărutul morții'”. Ce detalii triste ascunde cadrul?
Aceasta este o fotografie celebră, purtând chiar și un nume propriu – Il Bacio della Morte, „Sărutul morții”. Și, asemenea oricărei imagini cu adevărat memorabile, ea ascunde o poveste.... citește tot
Lucrurile escaladează. Drone rusești au pătruns pe teritoriul Poloniei. Donald Tusk: Varșovia a invocat Articolul 4 din Tratatul NATO. Ce este articolul 4?
Lucrurile escaladează. Drone rusești au pătruns pe teritoriul Poloniei. Donald Tusk: Varșovia a invocat Articolul 4 din Tratatul NATO. Ce ...
Armata poloneză a anunţat, miercuri dimineaţă, că a doborât drone care au încălcat spaţiul său aerian în timpul unui atac rus asupra Ucrainei, într-o acţiune care ar putea constitui o... citește tot