Ce este burrata? Cum se prepară?

28.07.2023
Ce este burrata? Cum se prepară?

Bucătăria italiană este una dintre cele mai apreciate din lume. Preparatele culinare sunt delicioase, asta și pentru că ingredientele sunt atent alese și mereu proaspete. Printre alimentele utilizate la greu de italieni atunci când gătesc se numără brânza, care poate fi de mai multe tipuri: mai moale, mai tare, mai cremoasă și așa mai departe.

Dintre aceste brânzeturi, utilizate de italieni în bucătărie, se remarcă burrata. Cremoasă și delicioasă, acest tip de brânză are o istorie îndelungată de peste 100 de ani.

Cum se produce brânza burrata?

Burrata este un tip de brânză moale și proaspătă, originară din Andria, regiunea Piglia, din sudul Italiei. Aceasta este o brânză moale din lapte de vacă, realizată dintr-o combinație de mozzarella și smântână proaspătă. Numele „burrata” vine de la cuvântul italian „burro”, care înseamnă unt, indicând conținutul său bogat și cremos.

Procesul de producție al burratei este destul de special și delicat. În timpul fabricării, se formează o bilă din mozzarella, iar în interiorul acesteia se adaugă o umplutură de smântână și resturi de mozzarella. După aceea, bila este închisă și legată manual, astfel încât să formeze o minge învelită într-o piele subțire din mozzarella. În felul acesta structura exterioară este mai dură, iar interiorul cremos, fapt care face ca burrata să fie atât de specială.

Cum se mănâncă burrata?

Burrata are un gust delicat și dulceag, cu o textură bogată și cremoasă. Este frecvent servită cu roșii proaspete, măsline, prosciutto, salată verde sau alte ingrediente pentru a scoate în evidență aromele sale subtile. Totodată, textura ușoară și cremoasă merge de minune cu fructele de vară ca pepenele, piersicile, smochinele sau fructele de pădure.

Trebuie menționat că brânza burrata este cea mai bună atunci când este servită proaspătă, pentru a beneficia de textura și gustul său caracteristic. În funcție de preferințe, ea poate fi mâncată cu tacâmuri sau pur și simplu cu o lingură pentru a te bucura din plin de gustul său cremos.

Brânza este atât de delicioasă încât a ajuns să fie preparată în întreaga lume. Cu toate acestea, burrata reprezintă un produs tradițional italienesc și este considerată de mulți specialiști în gastronomie drept regina brânzeturilor din Italia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot