Cât de sănătoasă este brânza cu mucegai?

26.04.2023
Cât de sănătoasă este brânza cu mucegai?

Brânza este un aliment comun din dieta oamenilor. Fie că ne aflăm în România, Franța sau Rusia, diferite sortimente de brânză se regăsesc pe mese. De-a lungul timpului au apărut diferite tipuri de brânză, unul  dintre cele mai interesante fiind cea cu mucegai. Cât de sănătoasă este, de fapt, brânza cu mucegai?

Cât de sănătoasă este brânza cu mucegai?

mucegai

Mucegaiul este un semn care poate dezgusta pe mulți dintre noi. Este momentul în care oamenii uită de data de expirare și aruncă orice produs ar avea mucegai. Aspectul verzui și mirosul puternic sunt inconfundabile, iar consumul poate crea chiar probleme de sănătate.

Cu toate acestea, brânza cu mucegai este considerată o delicatesă, fiind consumată în diferite combinații. Fie că este utilizată sub formă de aperitiv, în paste, salate sau burgeri, acest sortiment este destul de costisitor. Are o culoare verzui-albăstruie datorită prezenței bacteriilor benefice se transformă pe măsură ce brânza intră în procesul de maturare. Gustul devine mai intens și proeminent.

Brânza cu mucegai se găsește pe rafturile supermarketurilor în mai multe varietăți: Roquefort, Danablu, Blue Stilton și Gorgonzola, cel din urmă fiind și cel mai cunoscut. Pe lângă gustul puternic plăcut, acest tip de brânză are diferite beneficii asupra sănătății umane:

Alte beneficii: menține sănătatea dentară, neutralizează celulita, stimulează sistemul imunitar și ajută la prevenirea demenție.

Care sunt cele mai scumpe tipuri de brânză?

Fie că mergem la bunici sau la restaurante de fițe, brânza va fi mereu pe masă. Pare că acest aliment este un laitmotiv al vieții omului. Unii oameni preferă brânza dulce, mozarella sau urda, iar alții preferă telemeaua, feta, burduf sau cu mucegai.

  1. Pule. Făcută la poalele munților din Serbia, într-o singură fermă de pe planetă. Este cea mai scumpă brânză din lume, făcută din lapte de măgăriță și costă peste 600 de dolari/kg.
  2. Brânză de elan. Cum îi spune și numele, este făcută din elan și se găsește în Suedia. Costă aproximativ 500 dolari/kg.
  3. Stilton din aur alb. Este considerată cea mai scumpă brânză de vacă din lume. Este făcută în regiunea Leicestershire, Anglia și costă aproximativ 450 dolari/kg.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum să spui NU fără să te simți vinovat
Cum să spui NU fără să te simți vinovat
Pentru mulți dintre noi, cuvântul „nu” este surprinzător de greu de rostit. Ne temem că îi vom supăra pe ceilalți, că vom părea nepoliticoși sau că vom rata oportunități importante.... citește tot
Cum să economisești 1.000 de lei pe lună fără prea mult efort. Câți bani strângi în 10 ani?
Cum să economisești 1.000 de lei pe lună fără prea mult efort. Câți bani strângi în 10 ani?
Economisirea nu trebuie să fie un proces complicat sau restrictiv. De multe ori, nu ai nevoie decât de câteva ajustări simple în modul în care cheltuiești banii, iar rezultatele pot fi... citește tot
De ce romanii obișnuiau să meargă la toaletă câte doi?
De ce romanii obișnuiau să meargă la toaletă câte doi?
Când ne gândim la civilizația romană, ne vin în minte drumurile pavate, amfiteatrele uriașe și băile publice elegante. Însă un detaliu mai puțin discutat, dar la fel de fascinant, este... citește tot