Ce este blue cheese? Chiar este brânza albastră?

22.09.2023
Ce este blue cheese? Chiar este brânza albastră?

Brânza este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial. Fie că o asezonăm cu paste, cartofi sau alte legume, brânza este aproape nelipsită din casă. Fiecare regiune din lume are un specific de brânză, iar în România avem preparate recunoscute precum Telemeaua de Ibănești sau Brânza de Sibiu. Ce este blue cheese și care este legătura cu culoarea albastră?

Blue cheese chiar este albastră?

blue cheese

Conform datelor oficiale, există peste 1.800 de tipuri diferite de brânză. Acestea sunt făcute din lapte de vacă, oaie, capră, bivoliță sau chiar măgăriță. Oriunde ne-am afla pe Terra, brânza se află printre felurile principale. Faptul că se obține ușor, în cantități mari și la un preț rezonabil a făcut ca acest produs să fie iubit, de-a lungul istoriei.

În România avem mai multe tipuri de brânză, printre care: cașul, brânza proaspătă de vaci, cașcavalul, cașcavaua, urda, telemeaua sau branza de burduf. Fiecărei regiuni din România îi poate fi atribuită un anumit tip de brânză.

În ultimii ani, un nou model de brânză face furori în România, fiind promovat intens prin supermarketurile din România. Acesta se numește blue cheese / brânză albastră. Pentru publicul din România este un produs nou, dar pentru occidentali, blue cheese are o istorie de câțiva mii de ani. Brânza albastră are parte de o cultură adăugată de mucegai comestibil, creând astfel pete sau vene albăstrui-verzui pe produs.

Acestea variază ca gust de la foarte blând pentru papilele gustative, până la aromat puternic, dar și sărat sau ascuțit. Poate avea un miros distinctiv de la bacteriile cultivate special, precum Brevibacterium linens.

Deși suntem obișnuiți să asezonăm brânza cu cartofii prăjiți spre exemplu, brânza albastră se asortează cel mai bine cu miere, fructe uscate, felii de mere sau pere, smochine și nuci. Se poate servi alături de băuturi precum șampanie și alte vinuri spumante.

Cum poți să faci brânză acasă?

Când alimentele de la supermarket au început să aibă un preț piperat, iar calitatea acestora poate fi sub semnul întrebării, ar fi o idee bună să știm să le producem acasă. Bunicii noștri au fost obișnuiți să facă brânza chiar la ei acasă, din laptele pe care îl produceau vacile, caprele sau oile zilnic.

Cum timpul acest obicei a trecut, iar mersul la magazin este mai comod și nu mulți mai cunosc taina brânzeturilor. Haideți să învățăm împreună cum ne putem relaxa în bucătărie și să producem propria brânză acasă.

Așadar, avem nevoie preferabil 4 litri de lapte proaspăt de vacă, nefiert.

Laptele trebuie lăsat într-o oală de inox acoperit cu un prosop pentru aproximativ 2 zile, la o temperatură de 24 grade Celsius. În această perioadă, laptele se va prinde. După aceea vom pune laptele prins la foc până se încălzește. Nu trebuie să îl lăsăm să fiarbă. Când zerul începe să se vadă la suprafață, atunci trebuie să închidem focul.

Ulterior, punem brânza la scurs într-o strecurătoare mare, acoperită cu tifon. Cam acesta este tot procesul. Poftă bună!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot