Cine poate dona sânge? Cine nu are voie să doneze sânge?

06.07.2023
Cine poate dona sânge? Cine nu are voie să doneze sânge?

Sângele înseamnă viață! Foarte multe persoane care au probleme de sănătate au nevoie, la un moment dat, de sânge pentru a putea supraviețui. Din păcate, acesta nu poate fi înlocuit cu nimic altceva, astfel că lumea trebuie să conștientizeze și să meargă să doneze sânge pentru semenii lor mai puțin norocoși. Dar nu oricine poate să facă acest gest. De ce oare?

Cine poate dona sânge și cine are interzis?

Sângele este vital în medicină, fiindcă fără acesta intervențiile chirurgicale nu ar fi posibile iar cei mai mulți pacienți ar muri pe masa de operație. De aceea, este foarte important ca oamenii să meargă să doneze sânge, deoarece mai devreme sau mai târziu s-ar putea ca și ei să aibă nevoie de acest lichid roșu.

Potrivit specialiștilor în sănătate, nu toată lumea poate dona sânge. Există niște criterii care trebuie respectate pentru ca sângele să poată fi folosit. Așadar pentru ca o persoană să fie eligibilă să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme și să îndeplinească următoarele criterii:

Aceste criterii au fost stabilite pentru a proteja atât viața donatorului, cât și a pacientului. În ceea ce privește persoanele care nu au voie să doneze sânge lucrurile sunt la fel de simple, iar interdicția se referă în special la cei cu probleme de sănătate, cum ar fi:

Trebuie precizat că există situații când donarea de sânge este interzisă temporar, cum ar fi la persoanele care suferă de gripă sau răceală. Totodată, în ultimele 24 de ore nu trebuie să se consume alcool sau să se ia pastile pentru diferite afecțiuni. Nici oamenii care s-au tatuat în ultimele șase luni de zile nu au voie să doneze sânge.

Medicii recomandă ca oamenii care îndeplinesc criteriile de mai sus să vină să doneze sânge, deoarece prin gestul lor simplu pot salva viața unui pacient.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot