Cine poate dona sânge? Cine nu are voie să doneze sânge?

06.07.2023
Cine poate dona sânge? Cine nu are voie să doneze sânge?

Sângele înseamnă viață! Foarte multe persoane care au probleme de sănătate au nevoie, la un moment dat, de sânge pentru a putea supraviețui. Din păcate, acesta nu poate fi înlocuit cu nimic altceva, astfel că lumea trebuie să conștientizeze și să meargă să doneze sânge pentru semenii lor mai puțin norocoși. Dar nu oricine poate să facă acest gest. De ce oare?

Cine poate dona sânge și cine are interzis?

Sângele este vital în medicină, fiindcă fără acesta intervențiile chirurgicale nu ar fi posibile iar cei mai mulți pacienți ar muri pe masa de operație. De aceea, este foarte important ca oamenii să meargă să doneze sânge, deoarece mai devreme sau mai târziu s-ar putea ca și ei să aibă nevoie de acest lichid roșu.

Potrivit specialiștilor în sănătate, nu toată lumea poate dona sânge. Există niște criterii care trebuie respectate pentru ca sângele să poată fi folosit. Așadar pentru ca o persoană să fie eligibilă să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme și să îndeplinească următoarele criterii:

Aceste criterii au fost stabilite pentru a proteja atât viața donatorului, cât și a pacientului. În ceea ce privește persoanele care nu au voie să doneze sânge lucrurile sunt la fel de simple, iar interdicția se referă în special la cei cu probleme de sănătate, cum ar fi:

Trebuie precizat că există situații când donarea de sânge este interzisă temporar, cum ar fi la persoanele care suferă de gripă sau răceală. Totodată, în ultimele 24 de ore nu trebuie să se consume alcool sau să se ia pastile pentru diferite afecțiuni. Nici oamenii care s-au tatuat în ultimele șase luni de zile nu au voie să doneze sânge.

Medicii recomandă ca oamenii care îndeplinesc criteriile de mai sus să vină să doneze sânge, deoarece prin gestul lor simplu pot salva viața unui pacient.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot