De ce sângele este roșu?

12.08.2022
De ce sângele este roșu?

Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman acestea par albastre, la fel și sângele din interior, însă acest lucru nu este adevărat, sângele uman având întotdeauna culoarea roșie.

De ce sângele omului este roșu?

Cercetătorii au descoperit că sângele are culoarea roșie datorită unei proteine numită hemoglobină. Aceasta are în componența sa un compus roşu numit hem, care ajută transportarea oxigenului prin tot organismul.

Substanțele chimice pot fi văzute pe baza lungimilor de undă ale luminii pe care o reflectă. Astfel, studiile au relevat faptul că hemoglobina, care este legată de oxigen, absoarbe lumina albastru-verde, ceea ce înseamnă că reflectă doar lumina roșu-portocalie, iar în felul acesta sângele se vede roșu. Cu alte cuvinte, culoarea roșie la sânge apare atunci când oxigenul se leagă de fierul său. Fără oxigen conectat, sângele are tot culoarea roșie, însă mai închisă, potrivit livescience.com.

Trebuie precizat că atunci când monoxidul de carbon intră în organism împiedică oxigenul să se lege de fier și astfel poate duce la moartea unei persoane. În felul acesta și sângele capătă o culoare roșiatică mai închisă. Oamenii de știință au observat că sângele își modifică culoarea și în funcție de activitățile pe care o persoană le efectuează la un anumit moment.

Culoarea este dată de o substanţă foarte importantă din sânge numită hemoglobină, care duce oxigenul din plă­mâni în tot corpul, dându-ţi, astfel, multă energie. Deşi nu e niciodată albastră, hemoglobina îşi poate schimba puţin culoarea. Când corpul are mult oxigen, hemoglobina dă sângelui o culoare frumoasă de un roşu aprins. Dacă alergi şi te joci, corpul tău foloseşte şi mai mult oxigen, iar sângele devine de un roşu şi mai închis. Atunci este imediat pompat înapoi în plămâni, de unde primeşte mai mult oxigen, a afirmat doctorul Christian Jessen, potrivit jurnalspiritual.eu.

Ce animale nu au sângele roșu?

De multe ori se spune că persoanele de viță nobilă au sângele albastru, însă acest lucru nu este adevărat. Omul are întotdeauna sângele de culoare roșie, indiferent de statutul social, însă, cu toate acestea, există unele animale care au acest lichid de altă culoare. Potrivit oamenilor de știință, calmarii, homarii, caracatiţele, sepiile şi o anumită specie de crabi au sângele albastru.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot