De ce sângele este roșu?

12.08.2022
De ce sângele este roșu?

Sângele este lichidul care ajută organismul uman să funcționeze, circulând prin vene și artere, asigurând astfel nutriția și oxigenarea corpului. Când te uiți la venele unui organism uman acestea par albastre, la fel și sângele din interior, însă acest lucru nu este adevărat, sângele uman având întotdeauna culoarea roșie.

De ce sângele omului este roșu?

Cercetătorii au descoperit că sângele are culoarea roșie datorită unei proteine numită hemoglobină. Aceasta are în componența sa un compus roşu numit hem, care ajută transportarea oxigenului prin tot organismul.

Substanțele chimice pot fi văzute pe baza lungimilor de undă ale luminii pe care o reflectă. Astfel, studiile au relevat faptul că hemoglobina, care este legată de oxigen, absoarbe lumina albastru-verde, ceea ce înseamnă că reflectă doar lumina roșu-portocalie, iar în felul acesta sângele se vede roșu. Cu alte cuvinte, culoarea roșie la sânge apare atunci când oxigenul se leagă de fierul său. Fără oxigen conectat, sângele are tot culoarea roșie, însă mai închisă, potrivit livescience.com.

Trebuie precizat că atunci când monoxidul de carbon intră în organism împiedică oxigenul să se lege de fier și astfel poate duce la moartea unei persoane. În felul acesta și sângele capătă o culoare roșiatică mai închisă. Oamenii de știință au observat că sângele își modifică culoarea și în funcție de activitățile pe care o persoană le efectuează la un anumit moment.

Culoarea este dată de o substanţă foarte importantă din sânge numită hemoglobină, care duce oxigenul din plă­mâni în tot corpul, dându-ţi, astfel, multă energie. Deşi nu e niciodată albastră, hemoglobina îşi poate schimba puţin culoarea. Când corpul are mult oxigen, hemoglobina dă sângelui o culoare frumoasă de un roşu aprins. Dacă alergi şi te joci, corpul tău foloseşte şi mai mult oxigen, iar sângele devine de un roşu şi mai închis. Atunci este imediat pompat înapoi în plămâni, de unde primeşte mai mult oxigen, a afirmat doctorul Christian Jessen, potrivit jurnalspiritual.eu.

Ce animale nu au sângele roșu?

De multe ori se spune că persoanele de viță nobilă au sângele albastru, însă acest lucru nu este adevărat. Omul are întotdeauna sângele de culoare roșie, indiferent de statutul social, însă, cu toate acestea, există unele animale care au acest lichid de altă culoare. Potrivit oamenilor de știință, calmarii, homarii, caracatiţele, sepiile şi o anumită specie de crabi au sângele albastru.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot