De ce uneori ne curge sânge din nas?

28.09.2022
De ce uneori ne curge sânge din nas?

Cu toții ne-am prefăcut măcar o dată în timpul orelor la școală că ne curge sânge din nas. Pentru mulți poate părea o joacă, iar pentru alții poate însemna o adevărată problemă de sănătate. Sângerările nazale sunt printre cele mai comune afecțiuni ale secolului al XXI-lea. De ce ne curge sânge din nas? Cum putem trata sângerările?

Care sunt cauzele sângerărilor nazale?

sânge

Rolul nasului este de a încălzi și umezi aerul pe care oamenii îl respiră. Interiorul acestuia este acoperit cu un țesut umed care are o rețea bogată de vase de sânge. Odată ce un vas de sânge este lezat, se produce efectul de „hemoragie” locală, din cauza cheagului care este ușor de dislocat. De cele mai multe ori, sângerările nazale pot fi tratate la domiciliu cu ajutorul unor șervețele sau comprese reci prin presiune ușoară.

Cauzele principale sunt:

Pe lângă aceste cauze, sângerările nazale pot fi rezultatul anumite substanțe iritante (agenți chimici, substanțe interzise, etc) sau tulburări de coagulare moștenite.

Pentru a preveni această afecțiune, specialiștii recomandă folosirea unei soluții saline, sub formă de spray sau picături nazale. Alte modalități sugerate sunt:

Cum oprești sângerarea nazală? Ce tratament trebuie urmat?

Sfaturile medicilor pentru a opri sângerarea locală la nivelul nasului sunt:

Tratamentul are două forme, simptomatic și local. Primul din cele două constă în asigurarea unui mediu liniștit și folosirea unei comprese reci așezate pe partea laterală a nasului sau pe frunte. În timpul tratamentului, pacientul este rugat să respire pe gură. Ulterior, medicul poate recomanda vitamine pentru administrarea locală sau diferite creme. A doua formă de tratament este cel local prin care pacientul trebuie să sufle nasul într-o tăviță, eliberând fosele nazale. Se poate optima pentru o cauterizare chimică prin laser.

Complicațiile sângerărilor nazale sunt rar întâlnite. Ele apar ca rezultat al anumitor afecțiuni medicale.  Pentru un tratament de specialitate este nevoie de consultarea medicului specialist.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot