De ce uneori ne curge sânge din nas?

28.09.2022
De ce uneori ne curge sânge din nas?

Cu toții ne-am prefăcut măcar o dată în timpul orelor la școală că ne curge sânge din nas. Pentru mulți poate părea o joacă, iar pentru alții poate însemna o adevărată problemă de sănătate. Sângerările nazale sunt printre cele mai comune afecțiuni ale secolului al XXI-lea. De ce ne curge sânge din nas? Cum putem trata sângerările?

Care sunt cauzele sângerărilor nazale?

sânge

Rolul nasului este de a încălzi și umezi aerul pe care oamenii îl respiră. Interiorul acestuia este acoperit cu un țesut umed care are o rețea bogată de vase de sânge. Odată ce un vas de sânge este lezat, se produce efectul de „hemoragie” locală, din cauza cheagului care este ușor de dislocat. De cele mai multe ori, sângerările nazale pot fi tratate la domiciliu cu ajutorul unor șervețele sau comprese reci prin presiune ușoară.

Cauzele principale sunt:

Pe lângă aceste cauze, sângerările nazale pot fi rezultatul anumite substanțe iritante (agenți chimici, substanțe interzise, etc) sau tulburări de coagulare moștenite.

Pentru a preveni această afecțiune, specialiștii recomandă folosirea unei soluții saline, sub formă de spray sau picături nazale. Alte modalități sugerate sunt:

Cum oprești sângerarea nazală? Ce tratament trebuie urmat?

Sfaturile medicilor pentru a opri sângerarea locală la nivelul nasului sunt:

Tratamentul are două forme, simptomatic și local. Primul din cele două constă în asigurarea unui mediu liniștit și folosirea unei comprese reci așezate pe partea laterală a nasului sau pe frunte. În timpul tratamentului, pacientul este rugat să respire pe gură. Ulterior, medicul poate recomanda vitamine pentru administrarea locală sau diferite creme. A doua formă de tratament este cel local prin care pacientul trebuie să sufle nasul într-o tăviță, eliberând fosele nazale. Se poate optima pentru o cauterizare chimică prin laser.

Complicațiile sângerărilor nazale sunt rar întâlnite. Ele apar ca rezultat al anumitor afecțiuni medicale.  Pentru un tratament de specialitate este nevoie de consultarea medicului specialist.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot