De ce boală rară suferea Vlad Țepeș?

21.08.2023
De ce boală rară suferea Vlad Țepeș?

Vlad Țepeș (1431 – 1476) a fost unul dintre cei mai studiați conducători români. În cei 45 de ani de viață, voievodul a avut tot felul de activități mai mult sau mai puțin ortodoxe. Viața lui l-a inspirat pe Bram Stoker să creeze romanul Dracula și personajul cu același nume. Se spune că Dracula sugea sângele oamenilor ca să trăiască, însă nu multă lume știe că Vlad Țepeș plângea cu lacrimi de sânge. Cum era posibil așa ceva?

Boala rară de care suferea Vlad Țepeș

O analiză publicată de pubs.acs.org face publiic faptul că Vlad Țepeș suferea de o boală rară care îl făcea să plângă, literalmente, cu lacrimi de sânge. Cu toate că, legenda spune că el sugea sângele oamenilor, fiind vampir, acesta a avut numeroase neplăceri din cauza problemelor de sănătate.

Mai multe scrisori trimise de voievodul român în timpul vieții au fost analizate, având pe ele urme de molecule și proteine. În felul acesta s-a descoperit că domnitorul suferea de o boală rară.

„Dracula” era bolnav de hemolacrie

Cercetătorul Vincenzo Cunsolo a analizat scrisorile lui Vlad Țepeș pentru a afla mai multe despre starea lui de sănătate. Totodată, au fost scoase la lumină și informații despre mediul în care a trăit. Oamenii de știință au folosit o peliculă de plastic specializată, numită EVA sau acetat de etilenă-vinil, pentru a extrage orice proteine sau molecule mici din hârtia utilizată de „Dracula”, fără a o deteriora.

Elementele chimice au fost studiate cu ajutorul spectrometriei de masă. În felul acesta s-a ajuns la concluzia că proteinele, care erau cele mai vechi și mai degradate, ar fi putut să provină de la Vlad Țepeș, iar cele care erau mai noi, ar fi putut proveni de la alte persoane care au manipulat scrisorile mai recent. Ca atare, au fost observate 16 proteine de origine umană, legate de piele, respirație și sânge.

Cercetătorii au atras atenţia că datele obținute pot avea erori, însă chiar și așa rezultatele obținute sugerează că „Dracula” ar fi putut suferi de probleme respiratorii destul de grave. Ba mai mult, domnitorul român ar fi avut și o afecțiune rară, numită hemolacrie. Această boală l-ar fi făcut să plângă cu lacrimi de sânge la propriu.

Care este legătura dintre Dracula și Vlad Țepeș? Sunt una și aceeași persoană?

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, și a murit pe 14 decembrie 1476, la București. El a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Din punct de vedere istoric, Vlad al III-lea Ţepeş a fost fiul lui Vlad al II-lea zis ”Dracul”, ce făcea parte din celebra dinastie a Basarabilor.

Numele tatălui său, Dracul, venea de la faptul că acesta era membru al Ordinului Dragonului, care avea drept scop lupta împotriva ereticilor şi a necredincioşilor, precum şi păstrarea valorilor catolicismului occidental. De aici, au apărut tot felul de derivație în tradiția populară: Dracula, Drăculea, Dragulia, Dracea. Lumea occidentală a fost fascinată de cruzimea lui Vlad Țepeș, astfel că romanul lui Bram Stoker, Dracula, a devenit celebru rapid.

Potrivit istoricilor, Vlad Țepeș inspira frică atât dușmanilor cât și propriilor săi cetățeni. Metoda preferată de pedepsire a celor care îi greșeau era trasul în țeapă, de unde a venit și porecla de „Țepeș”. Trebuie specificat că acțiunile pline de cruzime ale lui Vlad au o oarecare scuză, având în vedere că acesta s-a aflat în fruntea Țării Românești într-o perioadă plină de conflicte sângeroase, căderea Imperiului Bizantin și ridicarea celui Otoman.

Foto: ancient-origins.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot