Viața lui Vlad Țepeș, pusă sub lupă de istoricii chimiști. Ce detalii au ieșit la iveală despre Dracula?

12.12.2022
Viața lui Vlad Țepeș, pusă sub lupă de istoricii chimiști. Ce detalii au ieșit la iveală despre Dracula?

Vlad Țepeș este cel mai cunoscut personaj din istoria României în plan mondial. Acesta a devenit celebru pentru metodele sale de a-și trage în țeapă inamicii, fiind unul dintre cei mai duri conducători români din toate timpurile, dar și pentru asocierea cu Dracula. Domnitorul a fost fiul lui Vlad Dracul și, drept urmare, el a mai fost denumit și Vlad Drăculea.

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, și a marcat pentru totdeauna istoria Țării Românești. Viața sa a fost studiată intens de istorici, iar personajul a devenit și mai celebru odată cu lansarea romanului „Dracula”, acum 125 de ani, a lui Bram Stoker.

Cum arăta cu adevărat Vlad Țepeș, zis Dracula?

Oamenii de știință au descoperit o scrisoare veche de peste 500 de ani, scrisă chiar de Vlad Țepeș, care l-ar fi inspirat pe Bram Stoker să realizeze celebrul roman. Gleb și Svetlana Zilberstein au venit în Transilvania pentru a extrage material genetic dintr-un document redactat chiar de Țepeș. Pe această scrisoare s-au găsit saliva, amprentele și transpirația ale celui numit Dracula.

A fost mistic faptul că extrăgeam moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani. Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat, câinii au urlat și a fulgerat. Era într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească, a spus Gleb Zilberstein, potrivit theguardian.com.

Cei doi cercetători se consideră chimiști istorici și încearcă prin această metodă să ofere un portret cât mai clar al vieții duse de personajul analizat, mediul în care a trăit și stilul de viață avut. Procesul este unul laborios, însă în final oferă o perspectivă care poate schimba datele istorice cunoscute până în prezent.

Așa arată scrisoarea redactată de Vlad Țepeș.

Când sunt găsite „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Determinăm în principal proteine și metaboliți. Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, sănătate, stilul de viață, nutriția persoanei istorice căreia i-au aparținut moleculele, a adăugat Gleb Zilberstein, conform sursei citată mai sus.

Voievodul Vlad Țepeș a murit la vârsta de 45 de ani, însă nu se știe exact din ce cauză. Unii istorici susțin că acesta a fost ucis de boierii care erau nemulțumiți de domnia sa, însă alții consideră că a fost asasinat de turci. Un lucru însă este cert, potrivit documentelor istorice, Vlad Țepeș a fost trădat de boieri, fiind organizat un complot împotriva sa.

Cine sunt Gleb și Svetlana Zilberstein?

Soții Zilberstein s-au născut în Kazahstan şi au dezvoltat împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti, de la Universitatea Politehnică din Milano, o tehnică chimică prin care sunt analizate molecule vechi de sute de ani, putând astfel să descopere anumite detalii despre viața de atunci. Primul lor experiment a fost pe manuscrisul original al romanului „Maestrul și Margareta” al scriitorului sovietic Mihail. Bulgakov. După acesta a urmat Anton Cehov, George Orwell, iar acum Vlad Țepeș cunoscut drept Dracula.

Foto: YouTube.com și theguardian.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot