Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

19.04.2022
Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

Vlad Țepeș a fost domnitorul Țării Românești în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Acesta era cunoscut și ca Vlad Drăculea, iar după apariția romanului lui Bram Stoker străinii l-au numit simplu: Dracula. În jurul lui Vlad Țepeș au apărut, de-a lungul timpului, zeci de legende. Multe dintre acestea au însă și un sâmbure de adevăr. 

Vlad Țepeș, o legendă fără sfârșit

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, fiind fiul lui Vlad Dracul. Locul exact al nașterii nu se cunoaște, însă activitatea sa după ce a ajuns domnitor este bine documentată. De ani buni, Țepeș este asociat cu pedeapsa cu trasul în țeapă pentru cei ce încălcau legea.

Iată trei legende care planează în jurul lui Vlad Țepeș

1. Domnitorul a iubit femeile și a fost căsătorit de trei ori. Prima dată cu o nobilă din Transilvania, pe nume Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi din Moldova și ultima oară cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.

Vlad Țepeș a avut cu cele trei femei cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie. Potrivit istoricilor, Radu s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor.

În jurul vieții personale a lui Vlad Țepeș mai planează o povestire conform căreia acesta a mai avut o poveste de dragoste cu o femeie din Brașov, pe nume Katarina. Cei doi ar fi avut o relație de 20 de ani, însă nu s-au căsătorit niciodată și au avut cinci copii.

2. Izvoarele istorice aminesc că Vlad Țepeș a fost un etalon al corectitudinii. Cu toate acestea, el s-a dovedit nemilos față de cei care încălcau legea, pe care îi trăgea în țeapă fără menajamente. Drept urmare, în țară domnea frica atât de mult încât o legendă susține că la fântâna Cetății Târgoviște se putea bea apă cu un pocal de aur și nimeni nu avea curaj să îl fure.

O altă poveste relatează cum Vlad Țepeș a testat onestitatea unui boier. Domnitorul i-a sustras acestuia o pungă ce conținea 100 de bani de aur, însă boierul s-a plâns la Țepeș că i s-au furat 200 de bani de aur. Drept urmare, voievodul i-a dat boierului o lecție și l-a tras în țeapă pentru minciună și lăcomie.

3. Despre Vlad Țepeș s-au scris multe rânduri în istorie. Se spune că domnitorul a fost o fire dură, care avea o viziune fixă despre cum trebuie să meargă lucrurile. Acesta nu suporta cerșetorii, oamenii bolnavi și fără casă, despre care considera că profitau de bunătatea celor care muncea pentru bunăstarea cetății.

Ca atare, într-o bună zi a luat la Cetatea Târgoviștei cât mai multe persoane cu dizabilități pe care le-a băgat într-o sală. Acolo, oamenii au fost ospătați cu mâncăruri alese și vin din belșug.. La finalul ospățului, Domnitorul a dat poruncă să se încuie camera și să le dea foc celor din interior. Zeci de nefericiți au murit arși.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot