Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

19.04.2022
Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

Vlad Țepeș a fost domnitorul Țării Românești în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Acesta era cunoscut și ca Vlad Drăculea, iar după apariția romanului lui Bram Stoker străinii l-au numit simplu: Dracula. În jurul lui Vlad Țepeș au apărut, de-a lungul timpului, zeci de legende. Multe dintre acestea au însă și un sâmbure de adevăr. 

Vlad Țepeș, o legendă fără sfârșit

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, fiind fiul lui Vlad Dracul. Locul exact al nașterii nu se cunoaște, însă activitatea sa după ce a ajuns domnitor este bine documentată. De ani buni, Țepeș este asociat cu pedeapsa cu trasul în țeapă pentru cei ce încălcau legea.

Iată trei legende care planează în jurul lui Vlad Țepeș

1. Domnitorul a iubit femeile și a fost căsătorit de trei ori. Prima dată cu o nobilă din Transilvania, pe nume Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi din Moldova și ultima oară cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.

Vlad Țepeș a avut cu cele trei femei cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie. Potrivit istoricilor, Radu s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor.

În jurul vieții personale a lui Vlad Țepeș mai planează o povestire conform căreia acesta a mai avut o poveste de dragoste cu o femeie din Brașov, pe nume Katarina. Cei doi ar fi avut o relație de 20 de ani, însă nu s-au căsătorit niciodată și au avut cinci copii.

2. Izvoarele istorice aminesc că Vlad Țepeș a fost un etalon al corectitudinii. Cu toate acestea, el s-a dovedit nemilos față de cei care încălcau legea, pe care îi trăgea în țeapă fără menajamente. Drept urmare, în țară domnea frica atât de mult încât o legendă susține că la fântâna Cetății Târgoviște se putea bea apă cu un pocal de aur și nimeni nu avea curaj să îl fure.

O altă poveste relatează cum Vlad Țepeș a testat onestitatea unui boier. Domnitorul i-a sustras acestuia o pungă ce conținea 100 de bani de aur, însă boierul s-a plâns la Țepeș că i s-au furat 200 de bani de aur. Drept urmare, voievodul i-a dat boierului o lecție și l-a tras în țeapă pentru minciună și lăcomie.

3. Despre Vlad Țepeș s-au scris multe rânduri în istorie. Se spune că domnitorul a fost o fire dură, care avea o viziune fixă despre cum trebuie să meargă lucrurile. Acesta nu suporta cerșetorii, oamenii bolnavi și fără casă, despre care considera că profitau de bunătatea celor care muncea pentru bunăstarea cetății.

Ca atare, într-o bună zi a luat la Cetatea Târgoviștei cât mai multe persoane cu dizabilități pe care le-a băgat într-o sală. Acolo, oamenii au fost ospătați cu mâncăruri alese și vin din belșug.. La finalul ospățului, Domnitorul a dat poruncă să se încuie camera și să le dea foc celor din interior. Zeci de nefericiți au murit arși.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising