Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

19.04.2022
Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

Vlad Țepeș a fost domnitorul Țării Românești în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Acesta era cunoscut și ca Vlad Drăculea, iar după apariția romanului lui Bram Stoker străinii l-au numit simplu: Dracula. În jurul lui Vlad Țepeș au apărut, de-a lungul timpului, zeci de legende. Multe dintre acestea au însă și un sâmbure de adevăr. 

Vlad Țepeș, o legendă fără sfârșit

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, fiind fiul lui Vlad Dracul. Locul exact al nașterii nu se cunoaște, însă activitatea sa după ce a ajuns domnitor este bine documentată. De ani buni, Țepeș este asociat cu pedeapsa cu trasul în țeapă pentru cei ce încălcau legea.

Iată trei legende care planează în jurul lui Vlad Țepeș

1. Domnitorul a iubit femeile și a fost căsătorit de trei ori. Prima dată cu o nobilă din Transilvania, pe nume Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi din Moldova și ultima oară cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.

Vlad Țepeș a avut cu cele trei femei cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie. Potrivit istoricilor, Radu s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor.

În jurul vieții personale a lui Vlad Țepeș mai planează o povestire conform căreia acesta a mai avut o poveste de dragoste cu o femeie din Brașov, pe nume Katarina. Cei doi ar fi avut o relație de 20 de ani, însă nu s-au căsătorit niciodată și au avut cinci copii.

2. Izvoarele istorice aminesc că Vlad Țepeș a fost un etalon al corectitudinii. Cu toate acestea, el s-a dovedit nemilos față de cei care încălcau legea, pe care îi trăgea în țeapă fără menajamente. Drept urmare, în țară domnea frica atât de mult încât o legendă susține că la fântâna Cetății Târgoviște se putea bea apă cu un pocal de aur și nimeni nu avea curaj să îl fure.

O altă poveste relatează cum Vlad Țepeș a testat onestitatea unui boier. Domnitorul i-a sustras acestuia o pungă ce conținea 100 de bani de aur, însă boierul s-a plâns la Țepeș că i s-au furat 200 de bani de aur. Drept urmare, voievodul i-a dat boierului o lecție și l-a tras în țeapă pentru minciună și lăcomie.

3. Despre Vlad Țepeș s-au scris multe rânduri în istorie. Se spune că domnitorul a fost o fire dură, care avea o viziune fixă despre cum trebuie să meargă lucrurile. Acesta nu suporta cerșetorii, oamenii bolnavi și fără casă, despre care considera că profitau de bunătatea celor care muncea pentru bunăstarea cetății.

Ca atare, într-o bună zi a luat la Cetatea Târgoviștei cât mai multe persoane cu dizabilități pe care le-a băgat într-o sală. Acolo, oamenii au fost ospătați cu mâncăruri alese și vin din belșug.. La finalul ospățului, Domnitorul a dat poruncă să se încuie camera și să le dea foc celor din interior. Zeci de nefericiți au murit arși.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot