Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

19.04.2022
Trei legende care-l au în prim plan pe Vlad Țepeș. Ce i-a făcut unui boier care l-a mințit?

Vlad Țepeș a fost domnitorul Țării Românești în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Acesta era cunoscut și ca Vlad Drăculea, iar după apariția romanului lui Bram Stoker străinii l-au numit simplu: Dracula. În jurul lui Vlad Țepeș au apărut, de-a lungul timpului, zeci de legende. Multe dintre acestea au însă și un sâmbure de adevăr. 

Vlad Țepeș, o legendă fără sfârșit

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, fiind fiul lui Vlad Dracul. Locul exact al nașterii nu se cunoaște, însă activitatea sa după ce a ajuns domnitor este bine documentată. De ani buni, Țepeș este asociat cu pedeapsa cu trasul în țeapă pentru cei ce încălcau legea.

Iată trei legende care planează în jurul lui Vlad Țepeș

1. Domnitorul a iubit femeile și a fost căsătorit de trei ori. Prima dată cu o nobilă din Transilvania, pe nume Cneajna Bathory, apoi cu Jusztina Szilagyi din Moldova și ultima oară cu Ilona Nelipic, verișoară a lui Matei Corvin.

Vlad Țepeș a avut cu cele trei femei cinci copii, patru băieți și o fată: Radu și Vlad din prima căsătorie, Mihail și Mihnea cel Rău din a doua și Zaleska din a treia căsătorie. Potrivit istoricilor, Radu s-a stabilit în Moldova și a pus bazele ramurii moldovenești a neamului Drăculeștilor.

În jurul vieții personale a lui Vlad Țepeș mai planează o povestire conform căreia acesta a mai avut o poveste de dragoste cu o femeie din Brașov, pe nume Katarina. Cei doi ar fi avut o relație de 20 de ani, însă nu s-au căsătorit niciodată și au avut cinci copii.

2. Izvoarele istorice aminesc că Vlad Țepeș a fost un etalon al corectitudinii. Cu toate acestea, el s-a dovedit nemilos față de cei care încălcau legea, pe care îi trăgea în țeapă fără menajamente. Drept urmare, în țară domnea frica atât de mult încât o legendă susține că la fântâna Cetății Târgoviște se putea bea apă cu un pocal de aur și nimeni nu avea curaj să îl fure.

O altă poveste relatează cum Vlad Țepeș a testat onestitatea unui boier. Domnitorul i-a sustras acestuia o pungă ce conținea 100 de bani de aur, însă boierul s-a plâns la Țepeș că i s-au furat 200 de bani de aur. Drept urmare, voievodul i-a dat boierului o lecție și l-a tras în țeapă pentru minciună și lăcomie.

3. Despre Vlad Țepeș s-au scris multe rânduri în istorie. Se spune că domnitorul a fost o fire dură, care avea o viziune fixă despre cum trebuie să meargă lucrurile. Acesta nu suporta cerșetorii, oamenii bolnavi și fără casă, despre care considera că profitau de bunătatea celor care muncea pentru bunăstarea cetății.

Ca atare, într-o bună zi a luat la Cetatea Târgoviștei cât mai multe persoane cu dizabilități pe care le-a băgat într-o sală. Acolo, oamenii au fost ospătați cu mâncăruri alese și vin din belșug.. La finalul ospățului, Domnitorul a dat poruncă să se încuie camera și să le dea foc celor din interior. Zeci de nefericiți au murit arși.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot