Cum a murit Vlad Țepeș? Unde este înmormântat Vlad Țepeș?

16.07.2020
Cum a murit Vlad Țepeș? Unde este înmormântat Vlad Țepeș?

Vlad Țepeș este, fără îndoială, cel mai cunoscut voievod român la nivel mondial. Numele său este strâns legat de cel al lui Dracula, personajul care a adus la crearea operei lui Bram Stoker. Turiști din toată lumea vin an de an în România pentru a afla cât mai multe despre Dracula și Vlad Țepeș. Moartea domnitorului a rănas învăluită în mister și vom prezenta mai jos câteva ipoteze despre modul cum a părăsit această lume.

Cine a fost Vlad Țepeș?

Vlad Țepeș s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, și a murit pe 14 decembrie 1476, la București. A fost denumit și Vlad Drăculea sau Dracula, de către străini, și a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Din punct de vedere istoric, Vlad al III-lea Ţepeş a fost fiul lui Vlad al II-lea zis ”Dracul”, din celebra dinastie a Basarabilor.

Voievodul a rămas în memoria colectivă un simbol al luptei anti-otomane și a dorinței de libertate. Deși a rămas cunoscut ca un conducător sângeros, el a fost mai degrabă unul autoritar, care a încercat să diminueze influenţa boierilor, dar şi a otomanilor în treburile interne ale Valahiei. Cu toate acestea, poveștile spun că acesta obișnuia să își tragă inamicii în țeapă.

Cum a fost ucis Vlad Țepeș?

Din păcate, datele istorice nu ne pot spune exact cum a murit Vlad Țepeș, însă există mai multe ipoteze. De asemenea, nu se știe nici locul unde acesta este înmormântat.

Potrivit istoricilor, voievodul a murit la vârsta de 45 de ani, fiind ucis de boieri. Aceștia erau nemulțumiți de domnia lui Țepeș, care îi persecuta mereu și au plătit un slujitor din apropierea acestuia ca să îl omoare. Aici sunt două versiuni, una în care spune că ar fi fost omorât pe un deal, în timp ce urmărea lupta cu turcii, iar alta care susține că a fost ucis de boieri în timpul unui sfat, fiindcă a refuzat să închine țara turcilor.

Conform unei alte versiuni, Vlad Țepeș a fost ucis chiar de turcii care veniseră cu pretendentul Laiotă Basarab să-l înlăture de pe tron. Voievodul ar fi fost trădat de boieri, lăsat singur, prins de turci și omorât.

Potrivit altor mărturii documentare, Vlad Țepeș a fost omorât chiar de oamenii lui, oastea sa fiind confundată cu inamicii. „Oastea lui Drăculea a început să-i taie fără milă şi i-a gonit. Drăculea de bucurie s-a suit pe un deal să vadă cum taie pe truci. S-a rupt astfel de oastea celor apropiaţi lui şi s-a travestit în turc. Apropiaţii lui l-au socotit turc. Şi l-a lovit unul cu lancea”, a scris cronicarul Eufrosin de Agapia.

Din păcate, nu se poate știe exact cum a murit Vlad Țepeș, însă un lucru este clar, el a fost trădat de boierii, fiind organizat un complot împotriva sa. Locul unde acesta a fost înmormântat este și el un mister. Inițial, s-a crezut că acesta a fost îngropat la Snagov, însă cercetările ulterioare au arătat că nu este așa. Potrivit lui Constantin Rezachevici, Vlad Ţepeş ar fi înmormântat la mănăstirea Comana, din apropierea Bucureștiului.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot