Cine le-a interzis turcilor să mai poarte fes şi i-a obligat să se civilizeze?

31.05.2023
Cine le-a interzis turcilor să mai poarte fes şi i-a obligat să se civilizeze?

Turcia este una dintre cele mai importante țări ale lumii, cu o istorie bogată plină de evenimente. În prezent, toate persoanele care ajung în această zonă vor fi întâmpinate încă de la graniță de un portret imens al unui bărbat, nimeni altul decât Mustafa Kemal Paşa, cunoscut și ca „tatăl turcilor” sau Kemal Ataturk. Care a fost rolul acestui bărbat în istoria turcilor?

Turcia a devenit republică pe data de 29 octombrie 1923, Kemal Ataturk fiind primul ei președinte. Teoretic ar fi trebuit să fie o democrație, însă în practică a fost mai degrabă o dictatură moderată. Cu toate acestea, liderul turc nu s-a văzut ca un dictator, lucru pe care i l-a spus și unui jurist din anturajul său, care îi relatase că nu este văzut ca un personaj democratic de către un autor italian.

Greșește, dacă aș fi ceea ce susține el, tu n-ai îndrăzni să mi-o spui, a spus Kemal Ataturk, potrivit evz.ro.

Fesul turcesc a fost interzis

Încă de pe vremea sultanilor, turcii au fost obișnuiți să poarte pe cap un fes roșu cu moț negru. Toți bărbații respectau cu sfințenie acest obicei, în public, până când la conducerea țării a ajuns Ataturk. Acesta a observat că obiceiul vestimentar al turcilor era subiect de glume în majoritatea țărilor din Europa și a decis să facă ceva în această privință.

Mustafa Kemal

Ca atare, liderul turc a apărut în public la o festivitate fără celebrul fes, purtând în schimb o pălărie elegantă. Gestul nu a fost văzut cu ochi buni de lumea musulmană, care a criticat stilul vestimentar al liderului turc. Mustafa Kemal Ataturk nu s-a lăsat impresionat de atitudinea conaționalilor săi și a făcut în așa fel încât Adunarea Națională să adopte o lege prin care să interzică purtarea fesului în public.

Drept urmare, agenții de poliție de pe stradă trebuiau să confiște fesurile oamenilor chiar și cu forța dacă era nevoie. Ba mai mult, cine se împotrivea era aspru pedepsit, iar unii oameni chiar și-au pierdut viața din această cauză. Iată, așadar, cum un obicei vestimentar tradițional al turcilor a fost interzis prin lege de cel care a făurit Turcia modernă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unde este mormântul Fecioarei Maria?
Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al... citește tot
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Ciolacu și Gâdea, amuzați de o glumă făcută de redacția Shtiu.ro
Premierul Marcel Ciolacu a fost invitat la Antena 3 la cea de-a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. După Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană, a venit rândul... citește tot
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Cum l-a ascuns Ceauşescu pe cel mai vânat terorist al acelor timpuri: Carlos Şacalul?
Despre venezueleanul Ilici Ramirez Sanchez, zis „Carlos Şacalul”, s-au scris sute de mii de pagini în anii ’70 și anii ’80. De fapt, Carlos Șacalul devenise unul dintre cei mai căutați... citește tot