Cine le-a interzis turcilor să mai poarte fes şi i-a obligat să se civilizeze?

31.05.2023
Cine le-a interzis turcilor să mai poarte fes şi i-a obligat să se civilizeze?

Turcia este una dintre cele mai importante țări ale lumii, cu o istorie bogată plină de evenimente. În prezent, toate persoanele care ajung în această zonă vor fi întâmpinate încă de la graniță de un portret imens al unui bărbat, nimeni altul decât Mustafa Kemal Paşa, cunoscut și ca „tatăl turcilor” sau Kemal Ataturk. Care a fost rolul acestui bărbat în istoria turcilor?

Turcia a devenit republică pe data de 29 octombrie 1923, Kemal Ataturk fiind primul ei președinte. Teoretic ar fi trebuit să fie o democrație, însă în practică a fost mai degrabă o dictatură moderată. Cu toate acestea, liderul turc nu s-a văzut ca un dictator, lucru pe care i l-a spus și unui jurist din anturajul său, care îi relatase că nu este văzut ca un personaj democratic de către un autor italian.

Greșește, dacă aș fi ceea ce susține el, tu n-ai îndrăzni să mi-o spui, a spus Kemal Ataturk, potrivit evz.ro.

Fesul turcesc a fost interzis

Încă de pe vremea sultanilor, turcii au fost obișnuiți să poarte pe cap un fes roșu cu moț negru. Toți bărbații respectau cu sfințenie acest obicei, în public, până când la conducerea țării a ajuns Ataturk. Acesta a observat că obiceiul vestimentar al turcilor era subiect de glume în majoritatea țărilor din Europa și a decis să facă ceva în această privință.

Mustafa Kemal

Ca atare, liderul turc a apărut în public la o festivitate fără celebrul fes, purtând în schimb o pălărie elegantă. Gestul nu a fost văzut cu ochi buni de lumea musulmană, care a criticat stilul vestimentar al liderului turc. Mustafa Kemal Ataturk nu s-a lăsat impresionat de atitudinea conaționalilor săi și a făcut în așa fel încât Adunarea Națională să adopte o lege prin care să interzică purtarea fesului în public.

Drept urmare, agenții de poliție de pe stradă trebuiau să confiște fesurile oamenilor chiar și cu forța dacă era nevoie. Ba mai mult, cine se împotrivea era aspru pedepsit, iar unii oameni chiar și-au pierdut viața din această cauză. Iată, așadar, cum un obicei vestimentar tradițional al turcilor a fost interzis prin lege de cel care a făurit Turcia modernă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot