De ce țările din Europa nu pot fi numărate?

30.05.2019
De ce țările din Europa nu pot fi numărate?

Cu o suprafață de 10.180.000 de kilometri pătrați, Europa ocupă 2% din suprafața totală a Terrei. Ca populație, Europa este al treilea continent după Asia și Africa. Dacă vă întrebați câte țări există în Europa, răspunsurile pe care le auziți pot varia. Așadar, fie pot fi mai multe răspunsuri corecte, fie mai multe răspunsuri eronate. De ce?

De exemplu, state precum Rusia, Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan sau Georgia se întind atât pe continentul european, cât și pe continentul asiatic. Așadar, este corect ca aceste state să fie numărate pe ambele continente?

Totodată, țări precum Cipru și Armenia sunt considerate ca făcând parte din Europa deși sunt mai apropiate de Asia din punct de vedere geografic. Iar pentru ca lucrurile să fie și mai confuze, Ciprul este membru al Uniunii Europene, scrie swedishnomad.com.

În plus, există mai multe teritorii non-suverane care ar putea fi considerate țări: Åland—Guernsey, Insulele Feroe, Insula Man, Gibraltar, Akrotiri și Dhekelia, Åland și Svalbard sau Muntele Athos. Printre teritoriile recunoscute parțial se numără Abhazia, Ciprul de Nord, Kosovo, Osetia de Sud sau Transnistria.

Totuși, câte țări sunt în Europa?

Cel mai răspândit răspuns este că în Europa sunt 50 de state (Belarus, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia, Cehia, România, Slovacia, Ucraina, Ungaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Irlanda, Suedia, Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Malta, Muntenegru, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Vatican, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Rusia, Turcia, Armenia, Israel și Cipru).

Cât din Marea Neagră aparține României? Cât deține România din Marea Neagră?

Cel mai mare stat de pe continent este Federația Rusă, chiar dacă se ia în considerare doar partea sa europeană, Rusia fiind mai mare decât orice alt stat european. Douăzeci și opt din țările Europei compun Uniunea Europeană și sunt puternic integrate din punct de vedere politic și economic.

De unde vine numele de Europa?

Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.

Conform legendei, zeul s-a transformat într-un taur alb cu coarne ca semiluna și a luat-o pe frumoasa Europa pe care a purtat-o în valurile Mării Negre spre ţărmurile insulei Creta, unde ea a devenit regină. Pământul pe care a fost adusă nimfa de la Marea Neagră a primit ulterior numele său, Europa. Dar, acestea sunt doar povești.

Din punct de vedere etimologic, numele vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”.

Europa, supranumită și „Bătrânul continent”
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot