De ce metoda preferată de execuție a lui Vlad Țepeș era trasul în țeapă?

18.04.2022
De ce metoda preferată de execuție a lui Vlad Țepeș era trasul în țeapă?

Vlad Țepeș (1431 – 1476) este cel mai cunoscut domnitor român în lume. Notorietatea sa a crescut după apariția romanului „Dracula” a lui Bram Stoker. Chiar și așa, domnia lui Vlad Țepeș ar fi rămas în istorie, fiind caracterizată de numeroase crime și torturi.

Toată lumea știe că metoda preferată de execuție a domnitorului român a fost trasul în țeapă. Voievodul a rămas în memoria colectivă un simbol al luptei anti-otomane și a dorinței de libertate. Deși a fost cunoscut ca un conducător sângeros, el era mai degrabă unul autoritar, care a încercat să diminueze influenţa boierilor, dar şi a otomanilor în treburile interne ale Valahiei.

De ce era practicată această metodă de execuție?

În Evul Mediu legile erau impuse cu greu, iar oamenii le respectau doar de frică. Astfel că cei care erau prinși că încalcă regulile impuse de Domnitor, erau sancționați ca atare, iar pedeapsa cea mai grea era cea cu moartea. Condamnații erau trași în țeapă și, ulterior, agățați pe zidurile cetăților pentru a crea o stare de teamă și a impune autoritatea Domnului.

Această metodă sadică avea, însă, un efect imediat asupra oamenilor, care se fereau și aveau grijă să nu ajungă și ei așa. Drept urmare, tâlhăriile s-au diminuat considerabil, iar atacurile turcești au fost mai rare în urma acestor execuții care au înspăimântat sud-estul Europei secole de-a rândul.

Potrivit istoricilor, această metodă de execuție este una de origine germană și a fost pusă în aplicare cu mult înaintea lui Vlad Țepeș. Se pare că inclusiv Ștefan cel Mare a folosit trasul în țeapă, care era o obișnuință în acele vremuri.

Vlad Țepeș a rămas în istorie și pentru că a preferat acest tip de execuție, dar și pentru că a avut cel mai mare număr de victime din istorie prin această metodă.

Cum se făcea trasul în țeapă?

Trasul în țeapă avea un scop sadic, acela ca persoana în cauză să sufere foarte mult timp înainte să moară. Treceau ore întregi sau chiar zile până când condamnatul își dădea sufletul. Metoda, una foarte dură, a fost pusă în aplicare peste tot în Europa, în acea vreme, însă Vlad Țepeș a rămas în istorie pentru acest tip de execuție, pus în aplicare fără milă.

De ce metoda preferată de execuție a lui Vlad Țepeș era trasul în țeapă?
De ce metoda preferata de executie a lui Vlad Tepes era trasul in teapa?

Se pregătea un țăruș mare, mai lung decât statura unui om, care se va fixa în pământ (mai rar, se tăia și curăța un pom subțire), vârful fiind ascuțit ca un cui și uns cu seu, ca să alunece. Omul putea fi înfipt în acea țeapă prin mijloc (burtă sau spinare, capul și membrele atârnând spre pământ), dar era riscul de a străpunge un organ vital, și omul murea prea repede. Așadar, în metoda cea mai răspândită la călăii lui Țepeș, victimei culcate la pământ, cu brațele legate la spate, i se înfigea țeapa prin anus, trăgând apoi de amândouă picioarele legate cu frânghii la glezne. Apoi, se bătea și cu un ciocan de lemn în celălalt capăt al țepei, cu băgare de seamă, pentru a nu străpunge cele două organe de care se știa că provoacă moartea imediată: ficatul și inima. Omul stătea astfel răstignit, în chinuri cumplite, dar cu organele vitale funcționând încă. Nefericitul murea cu încetul de suferință, de sete, de foame și de atacul corbilor care veneau atrași de miros, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot