După cât timp iese alcoolul din sânge?

08.05.2023
După cât timp iese alcoolul din sânge?

Cei mai interesați de răspunsul la această întrebare sunt șoferii, fiindcă vor să știe după cât timp pot conduce dacă au băut un pahar de vin sau o bere și așa mai departe. Condusul sub influența alcoolului, pe drumurile publice, este pedepsit aspru de lege. Așadar, este indicat să așteptați o perioadă de timp până când alcoolul iese din sânge și puteți fi negativ la alcooltest în cazul în care vă oprește poliția. Dar cât trebuie să aștepți?

În cât timp iese alcoolul din sânge?

Potrivit datelor oficiale, în anul 2020 aproximativ 13.000 de șoferi au fost prinși băuți la volan, cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Cifrele s-au menținut constante în ultimii ani, însă ele pot fi considerate chiar mai mari, având în vedere că foarte mulți conducători auto au fost prinși băuți la volan sub această limită de alcoolemie.

Cei mai mulți dintre șoferii prinși sub influența alcoolului la volan de către polițiști susțin că nu au băut niciun strop și că totul este din cauza mâncării. Bineînțeles că lucrurile nu sunt adevărate și nu scapă de pedeapsa prevăzută de lege. Conducătorii auto ar trebui să nu se mai grăbească să plece la drum, după ce au consumat alcool și să aștepte ca acesta să iasă din sânge. Dar cât trebuie să stea?

În primul rând, trebuie precizat că femeile elimină alcoolul mai repede decât bărbații. Corpul uman se luptă pentru a descompune alcoolul și a-l face inofensiv pentru organism, însă acest proces este unul de durată. Potrivit specialiștilor în sănătate, eliminarea alcoolului din sânge ține de mai mulți factori, precum ar fi: vârsta persoanei, mâncarea consumată și ora la care s-a băut, știut fiind faptul că spre seară alcoolul este asimilat mai bine de organism.

Cu toate acestea, în general, doctorii au ajuns la concluzia că viteza de eliminare a alcoolului din sânge este de 16 miligrame alcool/100 mililitri de sânge pe oră. Cu alte cuvinte, se poate spune că un conducător auto care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a scăpa de alcoolul din organism. Există pe Internet o serie de tool-uri cu care orice internaut își poate calcula nivelul de alcool din sânge. Unul dintre acestea este și alcooltest.ro!

Contează ce băutură ai consumat?

Trebuie precizat că nu contează ce băutură s-a consumat, ci cantitatea de alcool pe care aceasta o avea. Totodată este bine de știut faptul că nu există o modalitate prin care să accelerezi procesul de eliminare al alcoolului din sânge.

Alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Acesta poate fi observat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot