După cât timp iese alcoolul din sânge?

08.05.2023
După cât timp iese alcoolul din sânge?

Cei mai interesați de răspunsul la această întrebare sunt șoferii, fiindcă vor să știe după cât timp pot conduce dacă au băut un pahar de vin sau o bere și așa mai departe. Condusul sub influența alcoolului, pe drumurile publice, este pedepsit aspru de lege. Așadar, este indicat să așteptați o perioadă de timp până când alcoolul iese din sânge și puteți fi negativ la alcooltest în cazul în care vă oprește poliția. Dar cât trebuie să aștepți?

În cât timp iese alcoolul din sânge?

Potrivit datelor oficiale, în anul 2020 aproximativ 13.000 de șoferi au fost prinși băuți la volan, cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Cifrele s-au menținut constante în ultimii ani, însă ele pot fi considerate chiar mai mari, având în vedere că foarte mulți conducători auto au fost prinși băuți la volan sub această limită de alcoolemie.

Cei mai mulți dintre șoferii prinși sub influența alcoolului la volan de către polițiști susțin că nu au băut niciun strop și că totul este din cauza mâncării. Bineînțeles că lucrurile nu sunt adevărate și nu scapă de pedeapsa prevăzută de lege. Conducătorii auto ar trebui să nu se mai grăbească să plece la drum, după ce au consumat alcool și să aștepte ca acesta să iasă din sânge. Dar cât trebuie să stea?

În primul rând, trebuie precizat că femeile elimină alcoolul mai repede decât bărbații. Corpul uman se luptă pentru a descompune alcoolul și a-l face inofensiv pentru organism, însă acest proces este unul de durată. Potrivit specialiștilor în sănătate, eliminarea alcoolului din sânge ține de mai mulți factori, precum ar fi: vârsta persoanei, mâncarea consumată și ora la care s-a băut, știut fiind faptul că spre seară alcoolul este asimilat mai bine de organism.

Cu toate acestea, în general, doctorii au ajuns la concluzia că viteza de eliminare a alcoolului din sânge este de 16 miligrame alcool/100 mililitri de sânge pe oră. Cu alte cuvinte, se poate spune că un conducător auto care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a scăpa de alcoolul din organism. Există pe Internet o serie de tool-uri cu care orice internaut își poate calcula nivelul de alcool din sânge. Unul dintre acestea este și alcooltest.ro!

Contează ce băutură ai consumat?

Trebuie precizat că nu contează ce băutură s-a consumat, ci cantitatea de alcool pe care aceasta o avea. Totodată este bine de știut faptul că nu există o modalitate prin care să accelerezi procesul de eliminare al alcoolului din sânge.

Alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de circa 24 de ore. Acesta poate fi observat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot