De ce nu ai voie să consumi alcool când iei antibiotice?

26.04.2023
De ce nu ai voie să consumi alcool când iei antibiotice?

Cele mai multe medicamente de care au oamenii nevoie pot fi cumpărate într-un mod simplu din farmacie. Cu toate acestea, anumite medicamente, așa cum sunt antibioticele, au nevoie de prescripția doctorului pentru a putea fi achiziționate. Acestea trebuie tratate cu atenție de către pacienți. Una dintre cele mai importante reguli este ca pacienții să nu consume alcool. De ce este interzis să consumi alcool când iei antibiotice?

Ce sunt medicamentele antibiotice? De ce nu poți consuma alcool?

antibiotice

Antibioticele sunt acel tip de medicamente care previn infecțiile bacteriene de diverse tipuri. La ora actuală sunt înregistrate peste 100 antibiotice care pot trata o gamă largă de infecții. Acestea au fost inventate în anul 1928. Medicamentele acționează prin omorârea bacteriilor, fie prin oprirea înmulțirii acestora.

Tratamentul cu antibiotic vizează eliminarea completă a bacteriei patogene din organism. Există mai multe clase de antibiotice, în funcție de mecanismul de acțiune și activitate. Există 10 clase de antibiotice: Peniciline, Cefalosporine, Carbapeneme, Macrolide, Tetracicline, Chinolone, Lincomicine, Sulfonamide, Glicopeptide, Aminoglicozide, Aminocligozide.

Consumul de alcool poate să scadă eficiența antibioticelor. În același timp, alcoolul poate provoca modificări substanțiale asupra tensiunii arteriale. Medicii recomandă evitarea alcoolului în timpul tratamentului, deoarece sistemul imunitar devine mai puțin capabil să se recupereze ulterior.

Care sunt cele mai frecvente efecte adverse ale medicamentelor?

Medicii prescriu antibiotice în cazul tratamentului infecțiilor bacteriene. Cu toate acestea, unele medicamente pot avea și reacții adverse. Cele mai multe efecte adverse nu pun în pericol viața, dar trebuie anunțate cât mai rapid cadrele medicale.

Reacțiile adverse ale medicamentelor prescrise de doctor sunt: șocul anafilactic, clostridium difficile sau insuficiență renală. Acestea sunt efecte rare, încă pot fi cauzate de medicamente. Din aceste motive, antibioticele nu pot fi cumpărate la liber din farmacii și este necesară de rețeta de la medic.

Efectele secundare sunt situații care pot apărea mai frecvent, dar care pot fi tratate ușor, cu sfatul medicului. Problemele digestive, infecțiile fungice, fotosensibilitatea sau colorarea dinților sunt situații atipice care pot apărea în urma tratării cu antibiotice.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot