Cât de periculos este să combini paracetamolul cu ibuprofenul?

03.01.2024
Cât de periculos este să combini paracetamolul cu ibuprofenul?

Paracetamolul și ibuprofenul sunt două dintre cele mai comune medicamente utilizate pentru a reduce febra la copii, însă folosirea lor în combinație poate avea consecințe grave asupra sănătății. Deși mulți părinți aleg să alterneze aceste două pastile pentru a obține un control mai eficient al temperaturii, specialiștii atrag atenția că această practică nu doar că nu accelerează procesul de vindecare, dar poate crește riscul de toxicitate.

Ce riști să pățești dacă combini paracetamolul cu ibuprofenul?

Desi alternarea paracetamolului și a ibuprofenului la fiecare 4 ore este o practică obișnuită, studiile arată că aceasta nu aduce îmbunătățiri semnificative în reducerea febrei și a disconfortului. Mai mult, combinarea celor două medicamente poate duce la forțarea căilor metabolice ale organismului, suprasolicitându-l și crescând riscul de acumulare excesivă de medicamente în sânge.

Doctor Susan Judas, medic specialist în medicina de familie și comunitară, subliniază că organismul nu poate accelera vindecarea prin administrarea repetată a acestor medicamente, și, dimpotrivă, se pot accentua efectele secundare. Mai mult, acest tip de tratament poate masca doar simptomele, fără a contribui la vindecare, potrivit protv.ro.

Alternativa: vitamine, odihnă și hidratare

Specialiștii recomandă înlocuirea combinației paracetamol-ibuprofen cu măsuri care să susțină sistemul imunitar și procesul natural de vindecare. Aportul de micronutrienți, precum vitamina D, vitamina C, zinc și magneziu, poate avea un impact pozitiv în fața unei infecții virale. Odihna și hidratarea sunt, de asemenea, esențiale pentru un proces de vindecare eficient.

Combinația de paracetamol și ibuprofen nu reprezintă un risc doar pentru copii, dar și pentru adulți, mai ales dacă aceștia iau deja alte medicamente pentru boli cronice sau au căile metabolice afectate (rinichii sau ficatul).

Există, totuși, situații de urgență când alternarea celor două medicamente este justificată, cum ar fi cazul unei febre persistente și foarte ridicate, care nu răspunde la un singur tratament. În astfel de cazuri, doar un medic poate decide asupra utilizării acestei combinații.

Avertismentele specialiștilor subliniază că alternarea paracetamolului și a ibuprofenului nu reprezintă întotdeauna o alegere sigură pentru tratarea febrei la copii și adulți. În schimb, abordarea cu vitamine, odihnă și hidratare este susținută pentru beneficii pe termen lung. Este crucial să consultăm un medic înainte de a combina aceste pastile și să evităm auto-medicarea pentru a asigura un tratament adecvat și sigur.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot