Cât de periculos este să combini paracetamolul cu ibuprofenul?

03.01.2024
Cât de periculos este să combini paracetamolul cu ibuprofenul?

Paracetamolul și ibuprofenul sunt două dintre cele mai comune medicamente utilizate pentru a reduce febra la copii, însă folosirea lor în combinație poate avea consecințe grave asupra sănătății. Deși mulți părinți aleg să alterneze aceste două pastile pentru a obține un control mai eficient al temperaturii, specialiștii atrag atenția că această practică nu doar că nu accelerează procesul de vindecare, dar poate crește riscul de toxicitate.

Ce riști să pățești dacă combini paracetamolul cu ibuprofenul?

Desi alternarea paracetamolului și a ibuprofenului la fiecare 4 ore este o practică obișnuită, studiile arată că aceasta nu aduce îmbunătățiri semnificative în reducerea febrei și a disconfortului. Mai mult, combinarea celor două medicamente poate duce la forțarea căilor metabolice ale organismului, suprasolicitându-l și crescând riscul de acumulare excesivă de medicamente în sânge.

Doctor Susan Judas, medic specialist în medicina de familie și comunitară, subliniază că organismul nu poate accelera vindecarea prin administrarea repetată a acestor medicamente, și, dimpotrivă, se pot accentua efectele secundare. Mai mult, acest tip de tratament poate masca doar simptomele, fără a contribui la vindecare, potrivit protv.ro.

Alternativa: vitamine, odihnă și hidratare

Specialiștii recomandă înlocuirea combinației paracetamol-ibuprofen cu măsuri care să susțină sistemul imunitar și procesul natural de vindecare. Aportul de micronutrienți, precum vitamina D, vitamina C, zinc și magneziu, poate avea un impact pozitiv în fața unei infecții virale. Odihna și hidratarea sunt, de asemenea, esențiale pentru un proces de vindecare eficient.

Combinația de paracetamol și ibuprofen nu reprezintă un risc doar pentru copii, dar și pentru adulți, mai ales dacă aceștia iau deja alte medicamente pentru boli cronice sau au căile metabolice afectate (rinichii sau ficatul).

Există, totuși, situații de urgență când alternarea celor două medicamente este justificată, cum ar fi cazul unei febre persistente și foarte ridicate, care nu răspunde la un singur tratament. În astfel de cazuri, doar un medic poate decide asupra utilizării acestei combinații.

Avertismentele specialiștilor subliniază că alternarea paracetamolului și a ibuprofenului nu reprezintă întotdeauna o alegere sigură pentru tratarea febrei la copii și adulți. În schimb, abordarea cu vitamine, odihnă și hidratare este susținută pentru beneficii pe termen lung. Este crucial să consultăm un medic înainte de a combina aceste pastile și să evităm auto-medicarea pentru a asigura un tratament adecvat și sigur.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot