Cât de periculos este să combini paracetamolul cu ibuprofenul?

03.01.2024
Cât de periculos este să combini paracetamolul cu ibuprofenul?

Paracetamolul și ibuprofenul sunt două dintre cele mai comune medicamente utilizate pentru a reduce febra la copii, însă folosirea lor în combinație poate avea consecințe grave asupra sănătății. Deși mulți părinți aleg să alterneze aceste două pastile pentru a obține un control mai eficient al temperaturii, specialiștii atrag atenția că această practică nu doar că nu accelerează procesul de vindecare, dar poate crește riscul de toxicitate.

Ce riști să pățești dacă combini paracetamolul cu ibuprofenul?

Desi alternarea paracetamolului și a ibuprofenului la fiecare 4 ore este o practică obișnuită, studiile arată că aceasta nu aduce îmbunătățiri semnificative în reducerea febrei și a disconfortului. Mai mult, combinarea celor două medicamente poate duce la forțarea căilor metabolice ale organismului, suprasolicitându-l și crescând riscul de acumulare excesivă de medicamente în sânge.

Doctor Susan Judas, medic specialist în medicina de familie și comunitară, subliniază că organismul nu poate accelera vindecarea prin administrarea repetată a acestor medicamente, și, dimpotrivă, se pot accentua efectele secundare. Mai mult, acest tip de tratament poate masca doar simptomele, fără a contribui la vindecare, potrivit protv.ro.

Alternativa: vitamine, odihnă și hidratare

Specialiștii recomandă înlocuirea combinației paracetamol-ibuprofen cu măsuri care să susțină sistemul imunitar și procesul natural de vindecare. Aportul de micronutrienți, precum vitamina D, vitamina C, zinc și magneziu, poate avea un impact pozitiv în fața unei infecții virale. Odihna și hidratarea sunt, de asemenea, esențiale pentru un proces de vindecare eficient.

Combinația de paracetamol și ibuprofen nu reprezintă un risc doar pentru copii, dar și pentru adulți, mai ales dacă aceștia iau deja alte medicamente pentru boli cronice sau au căile metabolice afectate (rinichii sau ficatul).

Există, totuși, situații de urgență când alternarea celor două medicamente este justificată, cum ar fi cazul unei febre persistente și foarte ridicate, care nu răspunde la un singur tratament. În astfel de cazuri, doar un medic poate decide asupra utilizării acestei combinații.

Avertismentele specialiștilor subliniază că alternarea paracetamolului și a ibuprofenului nu reprezintă întotdeauna o alegere sigură pentru tratarea febrei la copii și adulți. În schimb, abordarea cu vitamine, odihnă și hidratare este susținută pentru beneficii pe termen lung. Este crucial să consultăm un medic înainte de a combina aceste pastile și să evităm auto-medicarea pentru a asigura un tratament adecvat și sigur.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot