Care sunt medicamentele antivirale? Când se administrează?

23.03.2021
Care sunt medicamentele antivirale? Când se administrează?

Medicamentele antivirale sunt cele care scad capacitatea de reproducere a virusurilor gripale. Atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor, medicamentele antivirale pot pot reduce durata gripei cu una până la două zile și pot preveni complicațiile severe ale gripei.

Medicamentele antivirale sunt recomandate atât pentru tratamentul, cât și pentru prevenirea gripei. Medicamentele antivirale funcționează cel mai bine atunci când sunt luate în decurs de 48 de ore de la apariția simptomelor gripei, dar pot oferi în continuare beneficii atunci când sunt luate mai târziu.

Care sunt medicamentele antivirale?

Un antiviral se poate lua doar pe bază de prescripție medicală. De asemenea, doctorul poate recomanda un antiviral dacă cineva intră în contact direct cu membrii familiei sau cu alții care au gripă și doresc să evite îmbolnăvirea. Cu toate acestea, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor descurajează această practică, deoarece poate duce la tulpini de virus rezistente la medicamente.

În schimb, experții recomandă persoanelor cu risc de gripă severă, precum femeile însărcinate sau persoanele cu astm, diabet sau boli de inimă, să înceapă tratamentul antiviral de îndată ce apar simptomele gripei.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă medicamentele antivirale baloxavir marboxil (Xofluza), oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza) atât pentru prevenirea gripei, cât și pentru tratament.

Baloxavir marboxil se administrează pe cale orală și este aprobat pentru utilizare în tratamentul copiilor cu vârsta de 12 ani și peste.

Oseltamivirul, care se administrează pe cale orală, este aprobat pentru tratarea gripei la cei cu vârsta peste 2 săptămâni și pentru prevenirea gripei la persoanele cu vârsta de 3 luni sau mai mult.

Peramivirul, administrat într-o singură doză intravenoasă, este aprobat numai pentru persoanele cu vârsta peste 2 ani doar pentru tratament.

Zanamivir este aprobat pentru tratarea gripei la persoanele cu vârsta de 7 ani și peste și pentru prevenirea gripei la persoanele cu vârsta de 5 ani și peste. Relenza este inhalat prin gură.

Cu toate acestea, este important de reținut că vaccinarea este cel mai eficient mod de prevenire a gripei.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot