Cum a apărut vaccinul împotriva poliomielitei, invenția lui Jonas Salk?

11.11.2020
Cum a apărut vaccinul împotriva poliomielitei, invenția lui Jonas Salk?

Jonas Salk, pe numele său întreg Jonas Edward Salk a fost medic și cercetător american care a dezvoltat primul vaccin sigur și eficient împotriva poliomielitei. Acesta s-a născut pe 28 octombrie 1914 la New York, în SUA.

Jonas Salk și studiile sale

Salk și-a luat doctoratul în 1939 de la New York University College of Medicine, unde a lucrat cu Thomas Francis, Jr.. Acesta din urmă desfășura studii de imunologie împotriva virusului ucigaș. Salk s-a alăturat lui Francis în 1942 la Școala de Sănătate Publică a Universității din Michigan și a devenit parte a unui grup care lucra pentru a dezvolta o imunizare împotriva bolii.

În 1947, Salk a devenit profesor membru de bacteriologie și șef al Laboratorului de cercetare a virusului de la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine. La Pittsburgh a început cercetarea poliomielitei, o boală infecțioasă virală acută a sistemului nervos care începe de obicei cu simptome generale precum febră și cefalee și este uneori urmată de o paralizie mai gravă și permanentă a mușchilor la unul sau mai multe membre, gât, sau pieptul.

La mijlocul secolului al XX-lea, sute de mii de copii au fost afectați de boală în fiecare an. Lucrând cu oamenii de știință din alte universități într-un program de clasificare a diferitelor tulpini de poliovirus, Salk a coroborat alte studii în identificarea a trei tulpini separate, potrivit Britannica.

În anul 1952, a efectuat teste pe teren ale vaccinului său împotriva virusului ucigaș, mai întâi pe copiii care și-au revenit din poliomielită și apoi pe subiecții care nu avuseseră boala. Ambele teste au avut succes, deoarece nivelul de anticorpi ale copiilor au crescut semnificativ și niciun subiect nu a contractat poliomielită din vaccin.

Descoperirile sale au fost publicate în anul următor. În 1954, Francis a efectuat un test de masă pe teren și a constatat că vaccinul, injectat cu acul, reduce în siguranță incidența poliomielitei. La 12 aprilie 1955, vaccinul a fost eliberat pentru utilizare în Statele Unite.

În anii următori, incidența poliomielitei în Statele Unite a scăzut de la 18 cazuri la 100.000 de persoane la mai puțin de 2 la 100.000. În anii 1960 a fost dezvoltat un al doilea tip de vaccin antipoliomielitic, cunoscut sub numele de vaccin anti-poliovirus oral (OPV) sau vaccin Sabin, numit după inventatorul său, medicul și microbiologul american Albert Sabin. OPV conține virus viu atenuat (slăbit) și este administrat pe cale orală.

Salk a servit succesiv ca profesor de bacteriologie, medicină preventivă și medicină experimentală la Pittsburgh, iar în 1963 a devenit coleg și director al Institutului de Studii Biologice din San Diego, California, numit ulterior Institutul Salk. Printre numeroasele sale onoruri a fost Medalia Prezidențială a Libertății, acordată în 1977.

Salk nu și-a brevetat vaccinul

Pe 12 aprilie 1955, ziua în care vaccinul Salk a fost declarat „sigur, eficient și puternic”, legendarul ziastist CBS, Edward R. Morrow i-a luat un interviu lui Salk și a întrebat cine deține brevetul. „Ei bine, oamenii, aș spune”, a spus acesta. Milioanele de donații caritabile aduse de March of Dimes au finanțat cercetarea vaccinului și testarea pe teren. „Nu există brevet. Ai putea breveta soarele?”.

Salk nu a cerut nici un ban pentru invenție și a continuat să trăiască din salariul de medic. Marile companii aeriene i-au oferit gratuitate pe toate zborurile, în restaurante nu era lăsat să plătească, iar Mercedes și Chevrolet i-au dat mașini gratis toată viața.

Proprietarul unui lanț de restaurante al cărui copil a fost salvat de vaccin a deschis un restaurant pe strada inventatorului doar că să îi poată oferi mâncare gratis. Cercetătorul a trăit cu un salariu de 7.000 de dolari pe lună, deși dacă și-ar fi patentat invenția ar fi avut un câștig de peste patru miliarde de dolari.

Foto: Britannica

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising