Cum funcționează un vaccin? Cine este fondatorul vaccinologiei?

29.03.2021
Cum funcționează un vaccin? Cine este fondatorul vaccinologiei?

Un vaccin protejează oamenii și comunitățile împotriva bolilor mortale. Practica imunizării datează de sute de ani. Călugării budiști au băut venin de șarpe pentru a conferi imunitate mușcăturii de șarpe. Edward Jenner este considerat fondatorul vaccinologiei în Occident în 1796, după ce a inoculat un băiat de 13 ani cu virusul vaccinia (cowpox) și a demonstrat imunitatea la variolă.

În 1798, a fost dezvoltat primul vaccin împotriva variolei. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, implementarea sistematică a imunizării în masă împotriva variolei a culminat cu eradicarea sa globală în 1979.

Metodele de cultură a țesutului viral s-au dezvoltat în perioada 1950-1985 și au condus la apariția vaccinului Salk (inactivat) și a vaccinului Sabin (oral atenuat viu) împotriva poliomielitei.

Cum funcționează un vaccin?

Vaccinarea ajută sistemul imunitar al unei persoane să depășească o boală obișnuită la care ar putea fi expusă. Vaccinarea împiedică oamenii manifeste boala în marea majoritate a cazurilor. În unele cazuri, o persoană poate continua să aibă o boală după ce a fost vaccinată, dar simptomele sunt mai ușoare și recuperarea este mai rapidă.

Unele dintre bolile pe care vaccinurile le protejează sunt:

O persoană vaccinată este mai puțin probabil să transmită altora o boală infecțioasă, astfel încât vaccinarea poate ajuta la protejarea celor care nu pot fi vaccinați. Aceștia sunt copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu sistem imunitar slab precum bolnavii de cancer.
Aceste grupuri se pot proteja datorită vaccinării altor persoane, deoarece boala nu se poate răspândi în comunitate. Este necesar un număr mare de vaccinări pentru a ajuta la crearea imunității din comunitate.

Când un număr mare de persoane este vaccinat, lanțurile de infecții sunt oprite. De exemplu, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), 95% dintre oameni trebuie să se vaccineze împotriva rujeolei pentru a preveni răspândirea în comunitate.

Cum funcționează vaccinurile COVID-19?

Majoritatea cercetărilor privind vaccinurile COVID-19 implică generarea de răspunsuri la toate sau la o parte a proteinei spike care este unică pentru virusul care cauzează COVID-19. Când o persoană primește vaccinul, acesta va declanșa un răspuns imun. Majoritatea vaccinurilor COVID-19 necesită două doze pentru a construi imunitatea. Dacă ulterior persoana este infectată de virus, sistemul imunitar recunoaște virusul. Sistemul este apoi pregătit să atace virusul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot