Cum funcționează un vaccin? Cine este fondatorul vaccinologiei?

29.03.2021
Cum funcționează un vaccin? Cine este fondatorul vaccinologiei?

Un vaccin protejează oamenii și comunitățile împotriva bolilor mortale. Practica imunizării datează de sute de ani. Călugării budiști au băut venin de șarpe pentru a conferi imunitate mușcăturii de șarpe. Edward Jenner este considerat fondatorul vaccinologiei în Occident în 1796, după ce a inoculat un băiat de 13 ani cu virusul vaccinia (cowpox) și a demonstrat imunitatea la variolă.

În 1798, a fost dezvoltat primul vaccin împotriva variolei. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, implementarea sistematică a imunizării în masă împotriva variolei a culminat cu eradicarea sa globală în 1979.

Metodele de cultură a țesutului viral s-au dezvoltat în perioada 1950-1985 și au condus la apariția vaccinului Salk (inactivat) și a vaccinului Sabin (oral atenuat viu) împotriva poliomielitei.

Cum funcționează un vaccin?

Vaccinarea ajută sistemul imunitar al unei persoane să depășească o boală obișnuită la care ar putea fi expusă. Vaccinarea împiedică oamenii manifeste boala în marea majoritate a cazurilor. În unele cazuri, o persoană poate continua să aibă o boală după ce a fost vaccinată, dar simptomele sunt mai ușoare și recuperarea este mai rapidă.

Unele dintre bolile pe care vaccinurile le protejează sunt:

O persoană vaccinată este mai puțin probabil să transmită altora o boală infecțioasă, astfel încât vaccinarea poate ajuta la protejarea celor care nu pot fi vaccinați. Aceștia sunt copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu sistem imunitar slab precum bolnavii de cancer.
Aceste grupuri se pot proteja datorită vaccinării altor persoane, deoarece boala nu se poate răspândi în comunitate. Este necesar un număr mare de vaccinări pentru a ajuta la crearea imunității din comunitate.

Când un număr mare de persoane este vaccinat, lanțurile de infecții sunt oprite. De exemplu, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), 95% dintre oameni trebuie să se vaccineze împotriva rujeolei pentru a preveni răspândirea în comunitate.

Cum funcționează vaccinurile COVID-19?

Majoritatea cercetărilor privind vaccinurile COVID-19 implică generarea de răspunsuri la toate sau la o parte a proteinei spike care este unică pentru virusul care cauzează COVID-19. Când o persoană primește vaccinul, acesta va declanșa un răspuns imun. Majoritatea vaccinurilor COVID-19 necesită două doze pentru a construi imunitatea. Dacă ulterior persoana este infectată de virus, sistemul imunitar recunoaște virusul. Sistemul este apoi pregătit să atace virusul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot