Cum arată un bilet de vaccinare din România anului 1906?

20.01.2021
Cum arată un bilet de vaccinare din România anului 1906?

Una dintre marile probleme ale omenirii o reprezintă apariția diferitelor boli cauzate de viruși noi care nu au leac. Așa este și cazul din prezent, unde pandemia de Coronavirus este greu de stăpânit. Virusul SARS-CoV-2 a oprit lumea în loc, iar oamenii de știință din întreaga lume încearcă să găsească un tratament.

Din păcate, descoperirea unui tratament pentru orice tip de boală necesită timp și bani. Cu toate acestea, noile tehnologii permit oamenilor de știință să avanseze mai repede cu cercetările și, astfel, să scoată pe piață diferite vaccinuri. Așa este și cazul diferitelor tipuri de vaccinuri împotriva coronavirusului, dezvoltate mai repede decât era cunoscut până acum.

Așa cum este normal, vaccinarea presupune o injecție banală, însă pentru dezvoltarea ei este nevoie de multă cercetare pentru a avea o eficiență cât mai ridicată și efecte secundare cât mai puține și mai mici. Teama de a nu se îmbolnăvi face ca multe persoane să refuze vaccinarea, care ar putea să le salveze viața de la infectarea cu un virus mortal.

Vaccinul, considerat cea mai mare descoperire a omenirii

Majoritatea oamenilor de știință consideră că dezvoltarea vaccinurilor este cea mai mare descoperire a umanității. Fără ele, lumea ar muri de boli grave de la vârste fragede, așa cum se întâmpla în trecut. Apariția vaccinurilor a dus la eradicarea multor boli grave, precum: variola, hepatita B, hepatita C etc.

Cu toate acestea, multe persoane sunt reticente atunci când vine vorba să fie vaccinate. Însă, cei care aleg să aibă încredere în medicina modernă pot avea o viață mai liniștită, știind că nu se pot infecta cu un anumit virus. Așa a fost și cazul unei fetițe care a fost vaccinată în anul 1906. Aceasta a trăit până la vârsta de 85 de ani, având o familie numeroasă.

Foto: Bogdan Radian

Fetița a fost vaccinată la Pitești și reprezintă dovada că un vaccin te poate feri de o boală gravă. Un strănepot de-al fetiței a postat pe Facebook dovada vaccinării străbunicii sale. Potrivit specialiștilor în sănătate, organismul uman este unul firav și are nevoie de ajutor din partea medicinei pentru a funcționa corect.

Cum arăta România în 1906?

În anul 1906, România era o țară divizată. Regele Carol I, încerca pe toate fronturile să reușească Marea Unire, care a avut loc în anul 1918, după terminarea Primului Război Mondial. Vremurile au fost grele, însă dorința românilor de unitate a fost mai puternică.

Așa arăta harta României în anul 1906

Ce este un vaccin?

Un vaccin este un produs medicamentos biologic, care este introdus în organism pentru a asigura imunitate în fața unui anumit tip de virus. Vaccinurile pot conține agentul patogen întreg, atenuat sau dezactivat. Protecția imunologică se instalează după un interval de timp variabil de la inoculare (săptămâni, luni), în funcție de vaccin, și este de lungă durată (ani).

Medicina modernă a avansat foarte mult în ultimii ani, iar multe dintre vaccinurile produse în prezent se bazează pe o altă tehnologie. De exemplu, vaccinurile de la Pfizer și Moderna, împotriva coronavirusului, sunt de tip ARNm. Acestea înmulțesc proteinele individuale din celulele umane, care sunt tipice pentru virus. Corpul răspunde prin producerea unei reacții imune.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising