Ce este hemofilia?

31.10.2022
Ce este hemofilia?

Afecțiunile medicale fac parte din viața umană. Încă de la apariția homo sapiens, omenirea s-a luptat cu diverse boli care îi puneau viața în pericol. În trecut, răceala era considerată o boală periculoasă, fiind tratată prin diferite metode naturiste. Progresul medical a făcut ca aceasta să fie tratată ușor și rapid prin pastile și vitamine. Cu toate acestea, evoluția societății a dus la apariția altor boli, precum hemofilia. Ce este boala numită hemofilie și cum poate fi ea tratată?

Ce este hemofilia? De ce este numită „boală regală”?

Medicii de specialitate notează că hemofilia este o boală rară, în care sângele nu se mai coagulează la nivelul normal. Acest lucru se datorează lipsei unei proteine care se regăsește în procesul de coagulare. În cazul unei sângerări sau accident, pacienții care suferă de hemofilie pot avea hemoragie internă.

Simptomele acestei boli diferă de la persoană la persoană, în funcție de nivelul factorului de coagulare prezent în organism.

Cauzele apariției acestei boli pot fi multiple. Poate apărea, în mod rar, din cauza sarcinilor sau formelor de cancer. Hemofilia moștenită este cel mai frecvent tip. Se produce aproape întotdeauna la băieți și este moștenită de la mamă la fiu.

De ce este numită „boală regală”?

hemofilia

Cele mai cunoscute cazuri de hemofilie au apărut totuși în cadrul familiilor regale din Europa. Gena hemofiliei a fost transmisă de la Regina Victoria, la familiile regale din Rusia, Spania sau Germania. Cauza apariției este necunoscută, însă specialiștii o pun pe seama unei mutații spontane. Dintre cei 9 copii ai Reginei, Leopold avea hemofilie, iar Alice și Beatrice erau purtătoare.

Beatrice s-a căsătorit în familia regală spaniolă. Ea a transmis gena moștenitorului tronului Spaniei. În Rusia, hemofilia a fost adusă de către nepoata Reginei Victoria. Fiul Țarului Nicolas și Împărăteasa Alexandra au avut un fiu care a moștenit hemofilia de la mama sa. Acesta a fost tratat de către celebrul Rasputin.
La începutul anilor 1930, oamenii de știință au învățat cum să separe sângele în mai multe părți, astfel s-au dezvoltat transfuziile de sânge.

Cel mai comun tratament implică nevoia transfuziilor pentru a înlocui factorul de coagulare. Din păcate boala nu poate fi vindecată total, însă poate fi ameliorată.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot