Ce este hemofilia?

31.10.2022
Ce este hemofilia?

Afecțiunile medicale fac parte din viața umană. Încă de la apariția homo sapiens, omenirea s-a luptat cu diverse boli care îi puneau viața în pericol. În trecut, răceala era considerată o boală periculoasă, fiind tratată prin diferite metode naturiste. Progresul medical a făcut ca aceasta să fie tratată ușor și rapid prin pastile și vitamine. Cu toate acestea, evoluția societății a dus la apariția altor boli, precum hemofilia. Ce este boala numită hemofilie și cum poate fi ea tratată?

Ce este hemofilia? De ce este numită „boală regală”?

Medicii de specialitate notează că hemofilia este o boală rară, în care sângele nu se mai coagulează la nivelul normal. Acest lucru se datorează lipsei unei proteine care se regăsește în procesul de coagulare. În cazul unei sângerări sau accident, pacienții care suferă de hemofilie pot avea hemoragie internă.

Simptomele acestei boli diferă de la persoană la persoană, în funcție de nivelul factorului de coagulare prezent în organism.

Cauzele apariției acestei boli pot fi multiple. Poate apărea, în mod rar, din cauza sarcinilor sau formelor de cancer. Hemofilia moștenită este cel mai frecvent tip. Se produce aproape întotdeauna la băieți și este moștenită de la mamă la fiu.

De ce este numită „boală regală”?

hemofilia

Cele mai cunoscute cazuri de hemofilie au apărut totuși în cadrul familiilor regale din Europa. Gena hemofiliei a fost transmisă de la Regina Victoria, la familiile regale din Rusia, Spania sau Germania. Cauza apariției este necunoscută, însă specialiștii o pun pe seama unei mutații spontane. Dintre cei 9 copii ai Reginei, Leopold avea hemofilie, iar Alice și Beatrice erau purtătoare.

Beatrice s-a căsătorit în familia regală spaniolă. Ea a transmis gena moștenitorului tronului Spaniei. În Rusia, hemofilia a fost adusă de către nepoata Reginei Victoria. Fiul Țarului Nicolas și Împărăteasa Alexandra au avut un fiu care a moștenit hemofilia de la mama sa. Acesta a fost tratat de către celebrul Rasputin.
La începutul anilor 1930, oamenii de știință au învățat cum să separe sângele în mai multe părți, astfel s-au dezvoltat transfuziile de sânge.

Cel mai comun tratament implică nevoia transfuziilor pentru a înlocui factorul de coagulare. Din păcate boala nu poate fi vindecată total, însă poate fi ameliorată.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot