Ce este hemofilia?

31.10.2022
Ce este hemofilia?

Afecțiunile medicale fac parte din viața umană. Încă de la apariția homo sapiens, omenirea s-a luptat cu diverse boli care îi puneau viața în pericol. În trecut, răceala era considerată o boală periculoasă, fiind tratată prin diferite metode naturiste. Progresul medical a făcut ca aceasta să fie tratată ușor și rapid prin pastile și vitamine. Cu toate acestea, evoluția societății a dus la apariția altor boli, precum hemofilia. Ce este boala numită hemofilie și cum poate fi ea tratată?

Ce este hemofilia? De ce este numită „boală regală”?

Medicii de specialitate notează că hemofilia este o boală rară, în care sângele nu se mai coagulează la nivelul normal. Acest lucru se datorează lipsei unei proteine care se regăsește în procesul de coagulare. În cazul unei sângerări sau accident, pacienții care suferă de hemofilie pot avea hemoragie internă.

Simptomele acestei boli diferă de la persoană la persoană, în funcție de nivelul factorului de coagulare prezent în organism.

Cauzele apariției acestei boli pot fi multiple. Poate apărea, în mod rar, din cauza sarcinilor sau formelor de cancer. Hemofilia moștenită este cel mai frecvent tip. Se produce aproape întotdeauna la băieți și este moștenită de la mamă la fiu.

De ce este numită „boală regală”?

hemofilia

Cele mai cunoscute cazuri de hemofilie au apărut totuși în cadrul familiilor regale din Europa. Gena hemofiliei a fost transmisă de la Regina Victoria, la familiile regale din Rusia, Spania sau Germania. Cauza apariției este necunoscută, însă specialiștii o pun pe seama unei mutații spontane. Dintre cei 9 copii ai Reginei, Leopold avea hemofilie, iar Alice și Beatrice erau purtătoare.

Beatrice s-a căsătorit în familia regală spaniolă. Ea a transmis gena moștenitorului tronului Spaniei. În Rusia, hemofilia a fost adusă de către nepoata Reginei Victoria. Fiul Țarului Nicolas și Împărăteasa Alexandra au avut un fiu care a moștenit hemofilia de la mama sa. Acesta a fost tratat de către celebrul Rasputin.
La începutul anilor 1930, oamenii de știință au învățat cum să separe sângele în mai multe părți, astfel s-au dezvoltat transfuziile de sânge.

Cel mai comun tratament implică nevoia transfuziilor pentru a înlocui factorul de coagulare. Din păcate boala nu poate fi vindecată total, însă poate fi ameliorată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot