Ce este hemofilia?

31.10.2022
Ce este hemofilia?

Afecțiunile medicale fac parte din viața umană. Încă de la apariția homo sapiens, omenirea s-a luptat cu diverse boli care îi puneau viața în pericol. În trecut, răceala era considerată o boală periculoasă, fiind tratată prin diferite metode naturiste. Progresul medical a făcut ca aceasta să fie tratată ușor și rapid prin pastile și vitamine. Cu toate acestea, evoluția societății a dus la apariția altor boli, precum hemofilia. Ce este boala numită hemofilie și cum poate fi ea tratată?

Ce este hemofilia? De ce este numită „boală regală”?

Medicii de specialitate notează că hemofilia este o boală rară, în care sângele nu se mai coagulează la nivelul normal. Acest lucru se datorează lipsei unei proteine care se regăsește în procesul de coagulare. În cazul unei sângerări sau accident, pacienții care suferă de hemofilie pot avea hemoragie internă.

Simptomele acestei boli diferă de la persoană la persoană, în funcție de nivelul factorului de coagulare prezent în organism.

Cauzele apariției acestei boli pot fi multiple. Poate apărea, în mod rar, din cauza sarcinilor sau formelor de cancer. Hemofilia moștenită este cel mai frecvent tip. Se produce aproape întotdeauna la băieți și este moștenită de la mamă la fiu.

De ce este numită „boală regală”?

hemofilia

Cele mai cunoscute cazuri de hemofilie au apărut totuși în cadrul familiilor regale din Europa. Gena hemofiliei a fost transmisă de la Regina Victoria, la familiile regale din Rusia, Spania sau Germania. Cauza apariției este necunoscută, însă specialiștii o pun pe seama unei mutații spontane. Dintre cei 9 copii ai Reginei, Leopold avea hemofilie, iar Alice și Beatrice erau purtătoare.

Beatrice s-a căsătorit în familia regală spaniolă. Ea a transmis gena moștenitorului tronului Spaniei. În Rusia, hemofilia a fost adusă de către nepoata Reginei Victoria. Fiul Țarului Nicolas și Împărăteasa Alexandra au avut un fiu care a moștenit hemofilia de la mama sa. Acesta a fost tratat de către celebrul Rasputin.
La începutul anilor 1930, oamenii de știință au învățat cum să separe sângele în mai multe părți, astfel s-au dezvoltat transfuziile de sânge.

Cel mai comun tratament implică nevoia transfuziilor pentru a înlocui factorul de coagulare. Din păcate boala nu poate fi vindecată total, însă poate fi ameliorată.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot