Cine a fost Rasputin? Cum a influențat Imperiul Rus?

29.04.2020
Cine a fost Rasputin? Cum a influențat Imperiul Rus?

Grigori Efimovici Rasputin a trăit între 21 ianuarie 1869 și 30 decembrie 1916. Acesta a fost un mistic și a avut o influență puternică asupra ultimului țar al dinastiei Romanov. El a influențat viața Țarului Nicolae al II-lea, a Țarinei Alexandra și a unicului lor fiu, Țareviciul Alexei.

Rasputin a fost una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX. Deși nu a făcut parte din vreo congregație religioasă el a fost denumit „călugărul nebun”. Acesta s-a prezentat mereu ca un înțelept și un vindecător cu ajutorul puterii divine. Liderul Imperiului Rus a apelat la acesta pentru al ajuta cu fiul său care suferea de hemofilie.

Viața lui Rasputin

Grigori Efimovici Rasputin s-a născut într-o familie de ţărani din Siberia, într-un sătuc de pe râul Tura, Pokrovskoie, în gubernia Tobolsk (în zilele noastre regiunea Tiumen). La vârsta de 18 ani a petrecut trei luni de zile într-o mănăstire și a intrat în secta desprinsă din Biserica Ortodoxă Rusă a hlîstilor. Acesta a fost influențat de un om din zonă, pe care toată lumea îl credea sfânt, Macarie.

Rasputin a fost căsătorit cu Parascovia Fiodorovna, având împreună trei copii. Viața de familie nu l-a mulțumit și a decis să se călugărească, plecând în 1901 în pelerinaj în Grecia și Ierusalim. Dorința sa cea mare a fost să intre în comunitatea ortodoxă a rușilor de la Muntele Athos, mai exact la Mânăstirea Sfântul Pantelimon. Ideea a fost repede abandonată după ce a văzut comportamentul homosexual al călugărilor.

După o discuție cu Macarie a decis că mântuirea sufletului trebuie să aibă loc în afara mănăstirii, în mijlocul lumii. Astfel, în 1903, Rasputin a ajuns la Petrograd, unde s-a proclamat stareț posesor al unor puteri tămăduitoare egale cu ale profeților.

Rasputin, un om controversat

Deși se prezenta ca un înțelept și un vindecător acesta era un tip libidinos, bădăran, murdar, de multe ori purtându-se în mod scandalos în public. Nu de puține ori Rasputin a fost văzut la chefuri zile și nopți întregi, bând alcool și apelând inclusiv la prostituate. Rasputin credea că trupul lumesc este un dar sacru oferit de Dumnezeu. Dobândirea harului divin prin afundarea în păcat pare să fi fost una dintre învățăturile secrete pe care le-a predicat și practicat în cercul aristocratelor.

Influența acestuia în dinastia Romanov a fost foarte puternică, ajungând ca o parte din discipolii săi să fie numiți în funcții importante în stat. Astfel, nobilii au decis să îl asasineze. Conform datelor mai recente, se pare că acesta a fost chemat la un dineu fastuos, unde a fost otrăvit cu cianură.

Cu câteva săptămâni înainte să fie asasinat, Rasputin a presimțit și a scris următoarele rânduri:

„Scriu și las în urma mea această scrisoare la Sankt Peterburg. Simt că voi părăsi această viață înainte de 1 ianuarie. Vreau să fac cunoscut poporului rus, Papei, Rusiei, mamei și copiilor mei, pământului rusesc, ce trebuie să înțeleagă. Dacă voi fi ucis de asasini de rând, și în mod special de frații mei, țăranii ruși, tu, țarul Rusiei, nu trebuie să te temi de nimic pentru copiii tăi, ei vor domni sute de ani în Rusia. Dar dacă voi fi omorât de boieri, nobili și dacă ei îmi vor vărsa sângele, mâinile lor vor rămâne mânjite cu sângele meu, pentru 25 de ani și ei nu-și vor spăla mâinile de sângele meu. Ei vor părăsi Rusia. Frații își vor ucide frații, se vor ucide și se vor uri și pentru 25 de ani nu vor fi nobili în țară. Țar al pământului Rusiei, dacă vei auzi sunetul clopotului care îți va spune că Grigori a fost ucis, trebuie să știi asta: dacă rudele tale mi-au provocat moartea, atunci nimeni din familia ta, adică nici unul dintre copiii tăi sau dintre rudele tale nu vor mai rămâne în viața pentru mai mult de doi ani. Vor fi uciși de poporul rus. Eu mă duc și simt nevoia să spun țarului Rusiei cum trebuie să trăiască dacă eu am dispărut. Trebuie să gândești și să acționezi cu prudență. Gândește-te la siguranța ta și spune rudelor tale că am plătit pentru ele cu sângele meu. Voi fi ucis. Nu mai sunt printre cei vii. Roagă-te, roagă-te, fii puternic, gândește-te la familia ta binecuvântată.”

Foto: digi24.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot