Când a fost Imperiul Rus cel mai mare?

25.02.2022
Când a fost Imperiul Rus cel mai mare?

Rusia a avut tendințe expansioniste încă din cele mai vechi timpuri. Liderii acestei națiuni au fost mereu atrași de mirajul de a avea cât mai mult, visând tot timpul ca această țară să conducă lumea întreagă. Din păcate, suprafața Rusiei s-a mărit întotdeauna prin război, iar în prezent suntem pe cale să fim martorii unui astfel de eveniment.

Imperiul Rus a existat din anul 1721 până la Revoluția din 1917. La sfârșitul anilor 1800, acesta se afla la apogeu și se întindea de la Marea Neagră în Europa până la Strâmtoarea Bering în extremul est al Asiei. Ar fi nevoie de cel puțin zece zile pentru a călători de la un capăt la altul cu trenul. Dimensiunea extrem de mare a făcut ca țară să fie foarte greu de guvernat.

Imperiul Rus, unul dintre cele mai mari din istorie

Imperiul Rus se întindea pe trei continente (Asia, Europa, America de Nord) și a fost întrecut în istorie doar de cel Britanic și Mongol. Acesta a fost unul dintre cele mai mari imperii din istorie și s-a aflat mai mereu în conflict cu cel Otoman.

În anul 1897, în urma unui recensământ, Imperiul Rus avea o populație de aproximativ 128 de milioane de oameni, fiind a treia țară ca populație din lume, după China și Imperiul Britanic. Vastul teritoriu era foarte greu de controlat și apăreau foarte multe conflicte și revolte, care erau înăbușite cu greu de autorități, iar vinovații erau trimiși în lagărele din Siberia.

Activitatea în imperiul era în mare parte agricolă, industrializarea fiind la început de dezvoltare. Țarul Petru cel Mare (1682–1725) a angajat Rusia în numeroase războaie, făcând din ea o forță europeană și mondială. El a fost cel care a mutat capitala de la Moscova la St. Petersburg, fiind în fruntea revoltei care a distrus sistemul tradițional, medieval, și a început unul științific, european, modern și raționalist.

Ecaterina cea Mare (1761–1796) a fost cea care a adus Imperiul Rus la un alt nivel, prin cuceriri, colonizări și diplomație. Aceasta a întreținut relații bune cu puterile occidentale și a căutat să mențină religia creștin-ortodoxă în rândul populației, în pofida expansionismului venit de la musulmani. Imperiul Rus a început să decadă în timpul Revoluției din 1917, din cauza eșecurilor făcute în Primul Război Mondial.

Ce suprafață a avut Imperiul Rus?

La sfârșitul secolului al XIX-lea, suprafața imperiului era de aproximativ 22.400.000 de kilometri pătrați. În anul 1897, majoritatea populației (93,4 milioane) trăia în partea europeană a țării. Lumea era variată, iar în imperiu existau 100 de grupuri etnice, în condițiile în care rușii reprezentau cam 45% din populație. Cei din Siberia și Asia Centrală reprezentau o clasă separată de oameni, numiți „inorodțî” (инородцы), adică „născuți străini”. Imperiul Rus cuprindea, până în anul 1917, teritoriile următoarelor țări din prezent: Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina, Belarus, o parte a Poloniei, Basarabia, Caucazul, Finlanda, și cea mai mare parte a Asiei Centrale.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot