Când a fost Imperiul Rus cel mai mare?

25.02.2022
Când a fost Imperiul Rus cel mai mare?

Rusia a avut tendințe expansioniste încă din cele mai vechi timpuri. Liderii acestei națiuni au fost mereu atrași de mirajul de a avea cât mai mult, visând tot timpul ca această țară să conducă lumea întreagă. Din păcate, suprafața Rusiei s-a mărit întotdeauna prin război, iar în prezent suntem pe cale să fim martorii unui astfel de eveniment.

Imperiul Rus a existat din anul 1721 până la Revoluția din 1917. La sfârșitul anilor 1800, acesta se afla la apogeu și se întindea de la Marea Neagră în Europa până la Strâmtoarea Bering în extremul est al Asiei. Ar fi nevoie de cel puțin zece zile pentru a călători de la un capăt la altul cu trenul. Dimensiunea extrem de mare a făcut ca țară să fie foarte greu de guvernat.

Imperiul Rus, unul dintre cele mai mari din istorie

Imperiul Rus se întindea pe trei continente (Asia, Europa, America de Nord) și a fost întrecut în istorie doar de cel Britanic și Mongol. Acesta a fost unul dintre cele mai mari imperii din istorie și s-a aflat mai mereu în conflict cu cel Otoman.

În anul 1897, în urma unui recensământ, Imperiul Rus avea o populație de aproximativ 128 de milioane de oameni, fiind a treia țară ca populație din lume, după China și Imperiul Britanic. Vastul teritoriu era foarte greu de controlat și apăreau foarte multe conflicte și revolte, care erau înăbușite cu greu de autorități, iar vinovații erau trimiși în lagărele din Siberia.

Activitatea în imperiul era în mare parte agricolă, industrializarea fiind la început de dezvoltare. Țarul Petru cel Mare (1682–1725) a angajat Rusia în numeroase războaie, făcând din ea o forță europeană și mondială. El a fost cel care a mutat capitala de la Moscova la St. Petersburg, fiind în fruntea revoltei care a distrus sistemul tradițional, medieval, și a început unul științific, european, modern și raționalist.

Ecaterina cea Mare (1761–1796) a fost cea care a adus Imperiul Rus la un alt nivel, prin cuceriri, colonizări și diplomație. Aceasta a întreținut relații bune cu puterile occidentale și a căutat să mențină religia creștin-ortodoxă în rândul populației, în pofida expansionismului venit de la musulmani. Imperiul Rus a început să decadă în timpul Revoluției din 1917, din cauza eșecurilor făcute în Primul Război Mondial.

Ce suprafață a avut Imperiul Rus?

La sfârșitul secolului al XIX-lea, suprafața imperiului era de aproximativ 22.400.000 de kilometri pătrați. În anul 1897, majoritatea populației (93,4 milioane) trăia în partea europeană a țării. Lumea era variată, iar în imperiu existau 100 de grupuri etnice, în condițiile în care rușii reprezentau cam 45% din populație. Cei din Siberia și Asia Centrală reprezentau o clasă separată de oameni, numiți „inorodțî” (инородцы), adică „născuți străini”. Imperiul Rus cuprindea, până în anul 1917, teritoriile următoarelor țări din prezent: Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina, Belarus, o parte a Poloniei, Basarabia, Caucazul, Finlanda, și cea mai mare parte a Asiei Centrale.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, în județul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918. Acesta a fost un copil sărac și a studiat doar patru clase, însă înscrierea în Partidul Comunist... citește tot
Cât petrol produce România?
Cât petrol produce România?
România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a... citește tot
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Aceasta are o suprafață de 423.488 de km pătrați și comunică... citește tot