Curiozități despre Rasputin. Câți copii a avut Rasputin?

25.05.2022
Curiozități despre Rasputin. Câți copii a avut Rasputin?

Grigori Efimovici Rasputin este un om despre care abundă nenumărate mituri și povești. Dar în multe cazuri în care este vorba despre acest mistic rus și autoproclamat om sfânt, poveștile care sună a ficțiune se dovedesc adesea a fi adevărate.

Rasputin a fost una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX. Deși nu a făcut parte din vreo congregație religioasă el a fost denumit „călugărul nebun”. Acesta s-a prezentat mereu ca un înțelept și un vindecător cu ajutorul puterii divine. Liderul Imperiului Rus a apelat la acesta pentru a-l vindeca pe fiul său care suferea de hemofilie.

Lucruri mai puțin știute despre Rasputin

Rasputin poate fi cunoscut în istorie datorită relațiilor sale cu familia regală rusă, Romanov, dar începuturile sale au fost umile. S-a născut într-un sat îndepărtat din Siberia din părinți țărani analfabeți, tatăl său fiind fermier.

Multe lucruri care se știu despre viața enigmaticului Rasputin sunt speculații și zvonuri. Despre copilăria sa și primii ani de adult nu se știe aproape nimic.

Rusul a fost cunoscut ca fiind un afemeiat, însă și-a început anii de adult ca bărbat de casă, după ce s-a căsătorit cu o țărancă pe nume Praskovya Dubrovina la vârsta de 18 ani. Cei doi au avut șapte copii, dar doar trei au supraviețuit până la vârsta adultă.

În 1897, după 10 ani de căsătorie, Rasputin a mers într-un pelerinaj la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Verkhoturye, la aproximativ 480 km de satul natal. Acolo, se pare că a avut un fel de revelație și s-a întors un bărbat schimbat. În următorul deceniu, a călătorit prin țară și posibil chiar mai departe, ca un om sfânt autoproclamat, propovăduind și pretinzând că are puteri care includ capacitatea de a vindeca bolnavii. Reputația sa s-a extins în cele din urmă în capitala de atunci, Sankt Petersburg, unde a fost prezentat țarului și soției sale.

După ce Rasputin a părut să oprească sângerarea fiului țarului rus, Alexei, care suferea de hemofilie, într-o noapte, țarina se pare că s-a convins de puterile sale vindecătoare. Această credință l-a făcut pe Rasputin să câștige o influență din ce în ce mai mare în familia Romanov.

Se pare cu siguranță că Rasputin a stopat o serie de crize ale lui Alexei. Dar istoricii au sugerat diverse explicații posibile pentru aceasta. Una dintre ele fiind faptul că Rasputin ar fi putut doar să reușească să-l calmeze pe tânărul prinț, posibil prin hipnoză, sau că ar fi sugerat să nu i se administreze lui Alexei aspirină, un diluant de sânge. Cu toate acestea, este sigur că niciuna dintre aceste explicații nu include puteri de vindecare mistice.

Avea maniere groaznice la masă. Acesta lingea lingurile înainte de a fi folosite pentru a servi alți oameni și a avut în mod regulat bucăți de mâncare în barbă, care uneori putrezeau. De fapt, era cunoscut că avea o igienă personală groaznică în general.

Potrivit biografului Frances Welch, când a fost acuzat de un incident public în stare de ebrietate în care și-a expus penisul și s-a lăudat că a întreținut relații sexuale cu țarina, Rasputin s-a apărat în fața țarului spunând:

„În ciuda păcatelor mele groaznice, sunt un Hristos în miniatură”, potrivit History Hit.

La 12 iulie 1914, Rasputin a fost înjunghiat în stomac în fața casei sale de o țărancă pe nume Chionya Guseva. Tânăra de 33 de ani a fost adeptul lui Iliodor, un fost preot și susținător devenit dușman al lui Rasputin, deși ea a susținut că a acționat singură. Rasputin a supraviețuit atacului, dar se pare că a rămas în durere până la moartea sa, un an și jumătate mai târziu.

Nu se știe exact ce s-a întâmplat la palatul prințului Felix Yusupov în noaptea de 29 decembrie 1916. Dar s-a încheiat cu moartea lui Grigori Rasputin.

Potrivit lui Yusupov însuși, el, împreună cu alți nobili care credeau că stăpânirea lui Rasputin asupra țarului și țarinei reprezenta o amenințare pentru monarhie, l-a atras pe mistic la palat. Apoi au încercat să-l otrăvească cu prăjituri și băuturi cu cianuri.

Când Rasputin nu a reușit să moară, Yusupov spune că apoi conspiratorii l-au împușcat, deși se pare că a fost nevoie de mai multe împușcături pentru a-l ucide pe bărbatul de 47 de ani. Potrivit relatărilor lui Yusupov și a co-conspiratorului, politicianul de dreapta Vladimir Purishkevich, corpul lui Rasputin avea trei răni împușcate de diferite dimensiuni, inclusiv una în frunte.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising