Curiozități despre Rasputin. Câți copii a avut Rasputin?

25.05.2022
Curiozități despre Rasputin. Câți copii a avut Rasputin?

Grigori Efimovici Rasputin este un om despre care abundă nenumărate mituri și povești. Dar în multe cazuri în care este vorba despre acest mistic rus și autoproclamat om sfânt, poveștile care sună a ficțiune se dovedesc adesea a fi adevărate.

Rasputin a fost una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX. Deși nu a făcut parte din vreo congregație religioasă el a fost denumit „călugărul nebun”. Acesta s-a prezentat mereu ca un înțelept și un vindecător cu ajutorul puterii divine. Liderul Imperiului Rus a apelat la acesta pentru a-l vindeca pe fiul său care suferea de hemofilie.

Lucruri mai puțin știute despre Rasputin

Rasputin poate fi cunoscut în istorie datorită relațiilor sale cu familia regală rusă, Romanov, dar începuturile sale au fost umile. S-a născut într-un sat îndepărtat din Siberia din părinți țărani analfabeți, tatăl său fiind fermier.

Multe lucruri care se știu despre viața enigmaticului Rasputin sunt speculații și zvonuri. Despre copilăria sa și primii ani de adult nu se știe aproape nimic.

Rusul a fost cunoscut ca fiind un afemeiat, însă și-a început anii de adult ca bărbat de casă, după ce s-a căsătorit cu o țărancă pe nume Praskovya Dubrovina la vârsta de 18 ani. Cei doi au avut șapte copii, dar doar trei au supraviețuit până la vârsta adultă.

În 1897, după 10 ani de căsătorie, Rasputin a mers într-un pelerinaj la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Verkhoturye, la aproximativ 480 km de satul natal. Acolo, se pare că a avut un fel de revelație și s-a întors un bărbat schimbat. În următorul deceniu, a călătorit prin țară și posibil chiar mai departe, ca un om sfânt autoproclamat, propovăduind și pretinzând că are puteri care includ capacitatea de a vindeca bolnavii. Reputația sa s-a extins în cele din urmă în capitala de atunci, Sankt Petersburg, unde a fost prezentat țarului și soției sale.

După ce Rasputin a părut să oprească sângerarea fiului țarului rus, Alexei, care suferea de hemofilie, într-o noapte, țarina se pare că s-a convins de puterile sale vindecătoare. Această credință l-a făcut pe Rasputin să câștige o influență din ce în ce mai mare în familia Romanov.

Se pare cu siguranță că Rasputin a stopat o serie de crize ale lui Alexei. Dar istoricii au sugerat diverse explicații posibile pentru aceasta. Una dintre ele fiind faptul că Rasputin ar fi putut doar să reușească să-l calmeze pe tânărul prinț, posibil prin hipnoză, sau că ar fi sugerat să nu i se administreze lui Alexei aspirină, un diluant de sânge. Cu toate acestea, este sigur că niciuna dintre aceste explicații nu include puteri de vindecare mistice.

Avea maniere groaznice la masă. Acesta lingea lingurile înainte de a fi folosite pentru a servi alți oameni și a avut în mod regulat bucăți de mâncare în barbă, care uneori putrezeau. De fapt, era cunoscut că avea o igienă personală groaznică în general.

Potrivit biografului Frances Welch, când a fost acuzat de un incident public în stare de ebrietate în care și-a expus penisul și s-a lăudat că a întreținut relații sexuale cu țarina, Rasputin s-a apărat în fața țarului spunând:

„În ciuda păcatelor mele groaznice, sunt un Hristos în miniatură”, potrivit History Hit.

La 12 iulie 1914, Rasputin a fost înjunghiat în stomac în fața casei sale de o țărancă pe nume Chionya Guseva. Tânăra de 33 de ani a fost adeptul lui Iliodor, un fost preot și susținător devenit dușman al lui Rasputin, deși ea a susținut că a acționat singură. Rasputin a supraviețuit atacului, dar se pare că a rămas în durere până la moartea sa, un an și jumătate mai târziu.

Nu se știe exact ce s-a întâmplat la palatul prințului Felix Yusupov în noaptea de 29 decembrie 1916. Dar s-a încheiat cu moartea lui Grigori Rasputin.

Potrivit lui Yusupov însuși, el, împreună cu alți nobili care credeau că stăpânirea lui Rasputin asupra țarului și țarinei reprezenta o amenințare pentru monarhie, l-a atras pe mistic la palat. Apoi au încercat să-l otrăvească cu prăjituri și băuturi cu cianuri.

Când Rasputin nu a reușit să moară, Yusupov spune că apoi conspiratorii l-au împușcat, deși se pare că a fost nevoie de mai multe împușcături pentru a-l ucide pe bărbatul de 47 de ani. Potrivit relatărilor lui Yusupov și a co-conspiratorului, politicianul de dreapta Vladimir Purishkevich, corpul lui Rasputin avea trei răni împușcate de diferite dimensiuni, inclusiv una în frunte.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 6 iulie au fost consemnate tot felul de evenimente, unele pozitive, altele negative, însă toate și-au pus amprenta pe istoria omenirii. Redactorii shtiu.ro le...
Cele mai noi articole
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. Și, s-ar putea... citește tot
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se... citește tot
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Este posibil să fi observat că toate prăjiturile au un ingredient comun, și anume praf de copt. Acesta este un agent chimic de creștere care ajută prăjiturile și torturile să crească în... citește tot