10 lucruri mai puțin știute despre Rasputin. A avut „Părintele Grigori” puteri tămăduitoare?

21.04.2023
10 lucruri mai puțin știute despre Rasputin. A avut „Părintele Grigori” puteri tămăduitoare?

Grigori Rasputin a fost o personalitate a vremurilor sale. Acesta s-a autoproclamat sfânt, iar în jurul său au planat tot felul de mituri și povești. În mod surprinzător unele s-au dovedit a fi adevărate. El a fost apropiat de familia ultimul țar rus și, cu totul neașteptat, „a ajutat” la decăderea acesteia. Influența pe care a avut-o la Casa Regală l-a transformat într-o persoana non grata pentru cei care îi doreau binele Țarului Nicolae al II-lea.

10 curiozități incredibile despre Rasputin

1. Grigori Rasputin a fost un simplu țăran. Acesta s-a născut într-un sat îndepărtat din Siberia într-o familie de țărani analfabeți. Cu toate că a avut o legătură puternică cu familia țaristă Romanov, la început viața lui a fost una umilă.

2. Primii ani de viață sunt o necunoscută totală. Tot ceea ce se știe despre Rasputin vine din zvonuri, mituri și povești. În mod surprinzător, nu se știe nimic oficial despre anii copilăriei și primii ani de maturitate.

3. A avut o soție și șapte copii. Grigori a fost căsătorit cu o țărancă pe nume Praskovya Dubrovina, la vârsta de 18 ani. Cei doi au avut șapte copii, însă doar trei au supraviețuit până la maturitate.

4. A trăit la mănăstire mai multe luni. În 1897, după 10 ani de căsătorie, Rasputin a mers într-un pelerinaj la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Verkhoturye, la aproximativ 483 de kilometri de satul natal. Acolo, se pare că a avut un fel de trezire religioasă, fiindcă s-a întors un bărbat schimbat. În următorul deceniu, el a călătorit prin țară ca un om sfânt, autoproclamat, propovăduind și pretinzând că are puteri care includ capacitatea de a vindeca bolnavii. Reputația lui s-a extins în cele din urmă în capitala de atunci, Sankt Petersburg, unde a fost prezentat țarului și soției sale.

5. Este imposibil să fi avut puteri tămăduitoare. După ce Rasputin a părut să oprească sângerarea fiului hemofil al țarului rus, Alexei, într-o noapte, țarina aparent s-a convins de puterile sale vindecătoare, astfel că Rasputin a ajuns să aibă o influență din ce în ce mai mare în familia Romanov. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să ateste că Rasputin avea puteri magice.

6. Rasputin nu era un om civilizat și avea maniere urâte. Este știut faptul că acesta obișnuia să lingă lingura cu care dădea de mâncare altor oameni, fiindcă el se considera sfânt. Ba mai mult, acesta avea tot timpul bucăți de mâncare în barbă, care de multe ori se aflau în stare de putrefacție. În ceea ce privește igiena personală, omul pur și simplu nu avea nicio treabă cu ea.

7. Se considera urmașul lui Hristos. Potrivit biografului Frances Welch, Rasputin a fost acuzat că și-a expus penisul în public și că s-a lăudat că a întreținut relații sexuale cu soția țarului. În apărarea sa, el a spus: ”În pofida păcatelor mele, sunt un Hristos în miniatură”.

8. A supraviețuit cel puțin unei tentative de asasinat. În data de 12 iulie 1914, Rasputin a fost înjunghiat în stomac în fața casei sale de o țărancă pe nume Chionya Guseva. Tânăra de 33 de ani era adepta lui Iliodor, un fost preot devenit dușman al lui Rasputin.

9. Moartea lui Rasputin, o enigmă. Nu se știe exact ce s-a întâmplat la palatul prințului Felix Yusupov în noaptea de 29 decembrie 1916, dar seara s-a încheiat cu moartea lui Grigori Rasputin. Potrivit lui Yusupov, el, împreună cu alți nobili care credeau că puterea lui Rasputin asupra țarului și țarinei reprezenta o amenințare pentru monarhie, l-a atras pe mistic la palat. Apoi au încercat să-l otrăvească cu prăjituri și băuturi amestecate cu cianură. În mod surprinzător, Rasputin nu a decedat, astfel că monahul a ajuns să fie împușcat.

10. Corpul lui Rasputin a avut trei găuri de gloanțe. Se pare că Rasputin s-a lăsat dus greu, fiindcă a fost împușcat de trei ori iar o dată a fost în cap, potrivit historyhit.com.

Foto: theneweuropean.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot