Cum a murit Nicolae al ll-lea al Rusiei împreună cu întreaga sa familie?

14.12.2021
Cum a murit Nicolae al ll-lea al Rusiei împreună cu întreaga sa familie?

Când Nicolae al II-lea a fost încoronat țar al Rusiei în 1894, el părea nedumerit. Parcă prevestea nenorocirea, întrebându-și consilierul ce se va întâmpla ceva cu el sau cu țara. De asemenea, el a recunoscut că nu era pregătit să fie țar și nici nu a vrut să devină unul.

Douăzeci și patru de ani mai târziu, el părea la fel de nedumerit pe măsură ce un grup de bandiți înarmați, membri ai poliției secrete bolșevice, s-au decis să-l asasineze. Deși fusese destituit cu câteva luni mai devreme, fiindu-i furate coroana și numele, el nu se aștepta să fie ucis.

Cum a murit Nicolae al ll-lea al Rusiei?

Originile uciderii familiei Romanov pot fi găsite în primele zile ale domniei lui Nicolae. Fiul cel mare al împăratului Alexandru al III-lea, Nicolae a fost moștenitorul desemnat al tatălui său. Dar Alexandru nu și-a pregătit în mod adecvat fiul pentru a conduce o Rusie care era cuprinsă de tulburări politice.

Un autocrat strict, Alexandru credea că un țar trebuie să conducă cu o mână de fier. El a interzis oricui din Imperiul Rus să vorbească limbi non-ruse (chiar și cele din locuri precum Polonia), a reprimat libertatea presei și a slăbit instituțiile politice ale poporului său. Drept urmare, Nicolae a moștenit o Rusia agitată și a continuat să ducă mai departe convingerile tatălui său.

În momentul încoronării, Nicolae a întrebat un consilier:

„Ce se va întâmpla cu mine… cu toată Rusia? Nu sunt pregătit să fiu țar. Nici măcar nu am vrut să devin unul.”

De-a lungul domniei sale, Nicolae s-a confruntat cu o nemulțumire tot mai mare din partea supușilor săi. Guvernul său a masacrat aproape 100 de protestatari neînarmați în timpul unei adunări pașnice în anul 1905. Și s-a străduit să mențină o relație civilă cu Duma, ramura reprezentativă a guvernului rus.

În 1914, Rusia a fost atrasă în Primul Război Mondial, dar nu era pregătită pentru amploarea luptei. Supușii lui Nicolae au fost îngroziți de numărul mare de victime suferite de țară. Rusia a avut cel mai mare număr de morți în război, peste 1,8 milioane de morți militari și aproximativ 1,5 milioane de morți civili.

Războiul a erodat orice aparență de control pe care țarul o mai avea asupra țării. Fără bărbați acasă la fermă, sistemul alimentar s-a prăbușit, sistemul de transport s-a prăbușit, iar oamenii au început să se revolte. La început, Nicolae a refuzat să abdice, dar în martie 1917 a făcut-o de nevoie.

Bolșevicii au preluat controlul

În noiembrie 1917, revoluționarii bolșevici conduși de Vladimir Lenin au preluat guvernarea. Nicolae a încercat să-i convingă pe britanici și apoi pe francezii să-i ofere azil politic, la urma urmei, soția lui era nepoata reginei Victoria. Dar ambele țări au refuzat, iar Romanovii s-au trezit în mâinile guvernului revoluționar nou format.

Noua viață a Romanovilor era complet diferită de viața regală și opulentă pe care o trăiseră la Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg. Atât Nicolae, cât și împărăteasa Alexandra au fost în negare și au refuzat să renunțe la speranța că vor fi salvați.

În schimb, țarul, soția și cei cinci copii, Marile Ducese Olga, Tatiana, Maria și Anastasia și Țareviciul Alexei au fost plimbați din casă în casă. În cele din urmă, au fost închiși într-o casă pe care bolșevicii o numeau „casa cu scop special”.

 

Familia care trăise cândva într-o casă regală locuia acum în Casa Ipatiev din Ekaterinburg, o casă fără lenjerie de pat, mult praf și fără suficiente farfurii sau argintărie. Soldații îi hărțuiau, desenând imagini lascive pe pereții băii și acoperindu-le cu poezii obscene despre Alexandra.

În cele din urmă, noaptea târziu, pe 17 iulie 1918, familia Romanov a fost trezită și li s-a spus să se pregătească pentru o altă mutare. Încă sperând să scape, femeile și-au împachetat lucrurile, icoane religioase, o sumă mare de bani și au îmbrăcat hainele pe care au cusut bijuterii prețioase.

Apoi, pe neașteptate, bolșevicii răpitori s-au întors asupra lor, atacându-i mai întâi cu gloanțe, apoi cu baionete și chiar cu picioarele și pumnii. Toți cei șapte Romanov, și ultimul suflu al monarhiei ruse, erau morți, scrie History.

Ceea ce ar fi putut părea o crimă improvizată a fost de fapt un act de violență atent planificat. De zile întregi, răpitorii bolșevici ai Romanovilor pregăteau casa pentru crimă, inclusiv aprovizionarea cu benzen cu care să ardă cadavrele și acid sulfuric cu care să-i mutileze fără a fi recunoscuți.

Iakov Yurovsky, care a coordonat și a condus crimele, a fost recunoscut personal de Lenin, șeful bolșevicilor, pentru crime. Dar, în timp ce țara a fost informată despre asasinarea țarului, publicul nu a știut detalii cu privire la soarta groaznică a familiei, și locația cadavrelor lor, până la căderea Uniunii Sovietice.

Lenin, Yurovsky și revoluționarii l-au văzut pe Nicolae și monarhia pe care o reprezenta ca pe un cancer care a făcut imposibilă ridicarea clasei muncitoare. Dar, în mod ironic, crimele pe care le-au organizat pentru a ucide definitiv monarhia au avut consecințe pentru cauza lor.

Vestea că Nicolae al II-lea a fost asasinat a umbrit aproape complet victoriile politice pe care le-au obținut Lenin și colegii săi revoluționari și a adus Revoluția Rusă pe prima pagină a ziarelor. Și, în mod ironic, moartea lui Nicolae, Alexandra și a celor cinci copii ai lor i-a făcut pe mulți ruși să tânjească după monarhie.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot