De ce au vândut rușii Alaska pe un preț de nimic? Cât a costat Alaska și cât valorează acum?

23.03.2021
De ce au vândut rușii Alaska pe un preț de nimic? Cât a costat Alaska și cât valorează acum?

Cumpărarea teritoriului Alaska de americani de la ruși poate fi considerată cea mai bună afacere din toate timpurile. Sau cea mai proastă. Depinde de care parte a baricadei te situezi. Pe 30 martie 1867, la Washington, tranzacția a fost semnată, lăsând Imperiul Rus fără 1.518.800 kilometri pătrați. SUA au plătit 7,2 milioane de dolari pentru acest teritoriu, aproximativ 5 dolari pe kilometru pătrat.

De la o zonă profitabilă la faliment

În timpul secolului al XIX-lea, Alaska era o regiune importantă pentru comerțul internațional. În capitala sa, Novoarkhangelsk, acum Sitka, oamenii veneau și făceau schimburi comerciale cu textile, ceai din China și chiar gheață. Negustorii ruși erau atrași în această zonă de fildeșul de morsă, care era considerat la fel de scump ca cel de elefant. Totodată, la vremea respectivă se făcea comerț intens cu blana vidrelor de mare.

O companie ruso-americană a început să dezvolte zona și a construit fabrici și vapoare, au extras cărbunele din mine și au observat că zona este plină de aur. Principalul conducător rus, din regiunea Alaska, a fost Alexander Baranov. Sub orânduirea sa, în zonă, au mai fost ridicate școli, cetăți, șantiere navale și a învățat populația nativă să cultive sfeclă și cartofi.

După ce acesta a demisionat de la conducerea companiei, din cauza vârstei înaintate, în locul său au venit oamenii din cercurile militare ruse. Neștiind cum funcționează comerțul, totul s-a dus de râpă în foarte scurt timp. Noii conducători au stabilit salarii enorme pentru ei. De exemplu, un simplu ofiţer câștiga un salariu anual de 1500 de ruble, sumă comparabilă cu cea a miniştrilor şi a senatorilor. Cel mai mare stat de plată îl avea, bineînţeles, liderul companiei – 150 000 de ruble pe an.

Aceștia au cumpărat de la populația locală toată blană de vidră, la jumătate de preț. Drept urmare, oamenii au rămas fără principala sursă de venit, iar după 20 de ani falimentul s-a instalat. Aceștia au început răscoale și au căutat alte surse de venit. Compania a început să fie subvenționată de statul rus, pentru a putea fi salvată, însă fără succes.

De ce au vândut ruși Alaska americanilor?

În acea perioadă, Imperiul Rus avea mai multe conflicte internaționale. Izbucnise războiul din Crimeea (1853–1856), iar Marea Britanie, Franța și Turcia erau împotriva rușilor. Apele din regiunea Alaska erau controlate de navele aliaților, iar rușii erau speriați să nu fie lăsați pe dinafară. Tensiunea dintre Moscova și Londra era foarte mare, însă, surprinzător, relația cu Washington era mai strânsă ca niciodată. Astfel, a apărut ideea de a vinde Alaska americanilor.

Baronul Eduard de Stoeckl, reprezentantul Rusiei la Washington, a deschis discuțiile cu Statele Unite în numele ţarului, prin secretarul de stat, William Seward. Predarea oficială a terenului a avut loc în Novoarkhangelsk, după ce în prealabil se semnase pe 30 martie 1867, la Washington, tranzacția. În tranzacție a fost implicat și un român pe nume George Pomuț.

Cât costă acum Alaska?

După ce zona a fost cumpărată de americani, aceștia au exploatat aurul din regiune, făcând sute de milioane de dolari profit. În următorii 50 de ani, SUA şi-au scos banii de o sută de ori mai mult. Potrivit datelor oficiale din anul 2014, statul Alaska deține rezerve de petrol dovedite de 2,89 miliarde de barili, reprezentând aproape 8% din rezervele dovedite totale ale Statelor Unite ale Americii. Așadar, este greu de estimat ce valoare are în prezent statul Alaska.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising