Care sunt cele mai agresive tipuri de cancer?

28.09.2023
Care sunt cele mai agresive tipuri de cancer?

Cancerul este una dintre cele mai dure maladii în prezent. Cu toate că au fost descoperite tot felul de informații noi despre această boală, încă nu s-a reușit tratarea completă a ei. De altfel, există mai multe tipuri de cancer, unele mai agresive ca altele, iar medicii se chinuie să găsească terapia adecvată pentru fiecare în parte.

Cele mai agresive tipuri de cancer

Cancerul este o boală caracterizată prin creșterea necontrolată și anormală a celulelor în organism. Celulele normale se divid și se înlocuiesc în mod regulat, dar în cazul cancerului, acest proces de diviziune devine dezordonat și excesiv, ducând la formarea unei mase de celule numită tumoare. Aceasta poate fi benignă sau malignă.

Potrivit datelor oficiale, există peste 100 de tipuri de cancer, iar cele mai agresive sunt:

Cancerul pancreatic. Acesta este considerat cel mai agresiv tip de cancer, asta și pentru că este descoperit de multe ori prea târziu. Doar 4% dintre cei care suferă de această boală reușesc să trăiască mai mult de 5 ani, după operație. Aceste tumori nu dau semne că ar exista decât atunci când sunt într-un stadiu avansat, ceea ce îngreunează diagnosticarea lor. Pentru majoritatea pacienților cu cancer pancreatic, tratamentele curente nu sunt eficiente.

Cancerul de ficat. Datele statistice arată că doar 8% dintre cei care au un astfel de cancer supraviețuiesc 5 ani. Acest tip de cancer poate fi împărțit în mai multe categorii, dar două dintre cele mai comune forme sunt:

  1. Hepatocelular Carcinoma (HCC) este cel mai comun tip de cancer de ficat și se dezvoltă în celulele hepatocitelor, care sunt celulele predominante din ficat. HCC este adesea asociat cu factori precum ciroza hepatică (o cicatrice a țesutului hepatic cauzată de boli cronice ale ficatului, cum ar fi hepatita sau alcoolismul), infecția cu virusul hepatitei B sau C, consumul excesiv de alcool și expunerea la anumiți carcinogeni chimici.
  2. Colangiocarcinomul se dezvoltă în conductele biliare care transportă bila din ficat către intestin. Este mai rar decât HCC și poate fi asociat cu afecțiuni precum colangita sclerozantă primară (o boală autoimună care afectează conductele biliare) sau infecții parazitare.

Cancerul pulmonar. Acesta este cauzat în principal de fumat și este printre cele mai mortale boli la nivel mondial. Datele statistice arată că rata de supraviețuire la 5 ani este între 2-10%. Simptomele cancerului pulmonar pot varia, dar pot include tuse persistentă, spută cu sânge, durere toracică, dificultate în respirație, pierderea în greutate inexplicabilă și oboseală.

Cancerul esofagian. Acesta este depistat de obicei prea târziu, când este într-un stadiu avansat. Procentul de supraviețuire la 5 ani este de doar 13%. În cazul acestei boli, celulele din esofag se modifică și nu mai cresc normal, producând mucus și alte fluide.

Cancerul de stomac. Acest tip de cancer se află pe locul 5 ca și agresivitate. Potrivit cancer360.ro, aproape toate cancerele gastrice sunt adenocarcinoame (cancere care se formează din celulele care produc şi eliberează mucus sau alte fluide). Alte tipuri de cancere gastrice sunt tumorile carcinoide gastrointestinale, tumorile stromale gastrointestinale şi limfoamele.

Alte tipuri de cancer agresive mai sunt cele de vezică și colorectal. Trebuie precizat că această boală poate apărea în aproape orice parte a corpului și poate afecta orice tip de celule din organism. Principalele cauze ale cancerului includ mutații genetice, expunerea la substanțe chimice cancerigene, fumatul, dieta necorespunzătoare, expunerea la radiații, infecții și alți factori de mediu.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Într-o perioadă dominată de conflicte globale (în Ucraina, în Israel, etc.) există și națiuni care se pot mândri cu faptul că nu au pierdut niciodată un conflict. Teoretic. Pentru că,... citește tot
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Sagrada Familia (Sfânta Familie) este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute biserici din lume. Situată în Barcelona, biserica este încă neterminată, deși se lucrează la ea de aproape... citește tot
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Ce cuvânt, dacă e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e corect? Zeci de întrebări capcană!
Cui nu-i plac jocurile de cuvinte? Pe Internet circulă o întrebare amuzantă cu un răspuns la fel de amuzant. „Ce cuvânt, daca e pronunțat corect, e greșit și dacă e pronunțat greșit e... citește tot