Care sunt cele mai agresive tipuri de cancer?

28.09.2023
Care sunt cele mai agresive tipuri de cancer?

Cancerul este una dintre cele mai dure maladii în prezent. Cu toate că au fost descoperite tot felul de informații noi despre această boală, încă nu s-a reușit tratarea completă a ei. De altfel, există mai multe tipuri de cancer, unele mai agresive ca altele, iar medicii se chinuie să găsească terapia adecvată pentru fiecare în parte.

Cele mai agresive tipuri de cancer

Cancerul este o boală caracterizată prin creșterea necontrolată și anormală a celulelor în organism. Celulele normale se divid și se înlocuiesc în mod regulat, dar în cazul cancerului, acest proces de diviziune devine dezordonat și excesiv, ducând la formarea unei mase de celule numită tumoare. Aceasta poate fi benignă sau malignă.

Potrivit datelor oficiale, există peste 100 de tipuri de cancer, iar cele mai agresive sunt:

Cancerul pancreatic. Acesta este considerat cel mai agresiv tip de cancer, asta și pentru că este descoperit de multe ori prea târziu. Doar 4% dintre cei care suferă de această boală reușesc să trăiască mai mult de 5 ani, după operație. Aceste tumori nu dau semne că ar exista decât atunci când sunt într-un stadiu avansat, ceea ce îngreunează diagnosticarea lor. Pentru majoritatea pacienților cu cancer pancreatic, tratamentele curente nu sunt eficiente.

Cancerul de ficat. Datele statistice arată că doar 8% dintre cei care au un astfel de cancer supraviețuiesc 5 ani. Acest tip de cancer poate fi împărțit în mai multe categorii, dar două dintre cele mai comune forme sunt:

  1. Hepatocelular Carcinoma (HCC) este cel mai comun tip de cancer de ficat și se dezvoltă în celulele hepatocitelor, care sunt celulele predominante din ficat. HCC este adesea asociat cu factori precum ciroza hepatică (o cicatrice a țesutului hepatic cauzată de boli cronice ale ficatului, cum ar fi hepatita sau alcoolismul), infecția cu virusul hepatitei B sau C, consumul excesiv de alcool și expunerea la anumiți carcinogeni chimici.
  2. Colangiocarcinomul se dezvoltă în conductele biliare care transportă bila din ficat către intestin. Este mai rar decât HCC și poate fi asociat cu afecțiuni precum colangita sclerozantă primară (o boală autoimună care afectează conductele biliare) sau infecții parazitare.

Cancerul pulmonar. Acesta este cauzat în principal de fumat și este printre cele mai mortale boli la nivel mondial. Datele statistice arată că rata de supraviețuire la 5 ani este între 2-10%. Simptomele cancerului pulmonar pot varia, dar pot include tuse persistentă, spută cu sânge, durere toracică, dificultate în respirație, pierderea în greutate inexplicabilă și oboseală.

Cancerul esofagian. Acesta este depistat de obicei prea târziu, când este într-un stadiu avansat. Procentul de supraviețuire la 5 ani este de doar 13%. În cazul acestei boli, celulele din esofag se modifică și nu mai cresc normal, producând mucus și alte fluide.

Cancerul de stomac. Acest tip de cancer se află pe locul 5 ca și agresivitate. Potrivit cancer360.ro, aproape toate cancerele gastrice sunt adenocarcinoame (cancere care se formează din celulele care produc şi eliberează mucus sau alte fluide). Alte tipuri de cancere gastrice sunt tumorile carcinoide gastrointestinale, tumorile stromale gastrointestinale şi limfoamele.

Alte tipuri de cancer agresive mai sunt cele de vezică și colorectal. Trebuie precizat că această boală poate apărea în aproape orice parte a corpului și poate afecta orice tip de celule din organism. Principalele cauze ale cancerului includ mutații genetice, expunerea la substanțe chimice cancerigene, fumatul, dieta necorespunzătoare, expunerea la radiații, infecții și alți factori de mediu.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot