În ce parte este ficatul? Doare ficatul?

22.03.2021
În ce parte este ficatul? Doare ficatul?

Ficatul este unul dintre organele cele mai solicitate din corpul uman. De aceea, de multe ori, apar dureri în zona dreaptă unde se află și poate fi o avertizare a unor probleme de sănătate grave. Trebuie specificat, totuși, că ficatul nu doare, iar acest lucru vom relata mai mult în rândurile de mai jos.

Unde se află ficatul?

Ficatul este poziționat în partea dreaptă sus a abdomenului. Rolul său în organismul uman este unul dintre cele mai importante, fiindcă detoxifică, sintetizează proteine și produce substanțe necesare digestiei. Persoanele cu probleme grave la ficat nu pot trăi foarte mult fără acest organ vital. Cu alte cuvinte, pacienții cu insuficiență hepatică pot supraviețui cu ajutorul tehnicilor de dializă hepatică, însă doar pe termen scurt.

Ficatul are un rol clar în organism, el produce bila, o substanță alcalină necesară pentru digestia grăsimilor. Vezica biliară sau fierea, aflată chiar sub ficat, e responsabilă cu stocarea bilei până când aceasta este necesară.

Ce înseamnă când te doare ficatul?

În primul rând, așa cum spuneam mai sus,  ficatul nu dă dureri Disconfortul care vine din acea zonă a organismului poate desemna o problemă a intestinului subțire sau a pancreasului. De aceea, este indicat ca persoana în cauză să fie consultată de un medic specialist și să nu ia tratamente după ureche.

Când durerea se localizează pe părțile laterale ale abdomenului atunci poate fi o problemă a colonului. Totodată, însă, poate fi vorba și despre hernii, eventrații sau zona zoster. Potrivit specialiștilor în sănătate, localizarea unei dureri nu înseamnă că există o problemă în acea zonă, ci suferința fizică poate iradia de la un alt organ. Drept urmare, se recomandă ecografia, endoscopia, colonoscopia sau testele de sânge pentru a se pune un diagnostic precis.

Durerea de sub coaste din partea dreaptă este asociată de majoritatea oamenilor ca o durere de ficat. De cele mai multe ori nu acesta este problema, iar suferința vine de la un alt organ bolnav. Cu toate acestea, există momente când doare și ficatul, iar atunci problema este una gravă.

Potrivit specialiștilor în sănătate, ficatul doare numai atunci când problema este una serioasă, adică atunci când pacientul suferă de hepatita cronică sau ciroza hepatică. Trebuie știut, însă, că cele mai dese dureri în această regiune sunt date de fiere, colon, nevralgii intercostale, rinichi, glanda suprarenală dreaptă, coloana vertebrală, apendicită, ulcer gastric, pancreas etc. De aceea, este indicat să fie consultat un medic pentru a vedea de unde vine problema.

Foto: bude.ro și livescience.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot