Ce sunt limfocitele și care este rolul lor în organism?

09.09.2020
Ce sunt limfocitele și care este rolul lor în organism?

Toată lumea are în sânge atât celule roșii (globule roșii), cât și globule albe. Cele roșii dau sângelui culoarea și tind să primească mult mai multă atenție.

Ce sunt limfocitele?

Pe măsură ce eritrocitul se îndreaptă spre țesuturile care necesită oxigen, acesta renunță la oxigen și preia dioxidul de carbon, apoi se deplasează înapoi la inimă și plămâni pentru schimbul de gaze și pentru a obține mai mult oxigen.

În traseul său, celulele roșii întâmpină o varietate de globule albe diferite, iar limfocitele sunt unele dintre ele.

10 lucruri bine de știut despre limfocite

  1. Limfocitele sunt celule albe din sânge (WBC – white blood cells).
  2. Limfocitele sunt celule ale sistemului imunitar și ajută la combaterea infecțiilor.
  3. Limfocitele trăiesc în ganglioni limfatici și în fluxul sanguin.
  4. Există două clase de limfocite: limfocite B și limfocite T.
  5. Numărul anormal de limfocite din sânge poate fi temporar sau pe termen lung.
  6. Numărul mare de limfocite în sânge se numește limfocitoză.
  7. Numărul mic de limfocite în sânge se numește limfopenie.
  8. Limfocitele pot fi transformate malign în leucemie limfocitară cronică, leucemie limfoblastică acută și anumite tipuri de limfom.
  9. Limfocitele provin din celulele stem din măduva osoasă.
  10. Limfocitele T se maturizează sau cresc, în timus, un organ din zona gâtului.

Unde se găsesc limfocitele în corp?

Limfocitele sunt unele dintre numeroasele tipuri de globule glicemice. Acestea sunt de diferite tipuri și există diferențe importante între ele.

Sistemul limfatic este un sistem de canale – vasele limfatice – în care globulele albe, cum ar fi limfocitele, sunt cele mai frecvente tipuri de celule. Acest sistem conţine un fluid aproape limpede, denumit limfă, care circulă în organism prin vase limfatice de dimensiuni diferite. Distruge şi îndepărtează virusurile şi bacteriile din organism.

Este o componentă importantă a sistemului nostru natural de apărare – sistemul imunitar – şi ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor.
Sistemul limfatic ajută la transportul celulelor, proteinelor, nutrienţilor şi produşilor de degradare în organism.

Cum arată limfocitele?

Cei din laboratoarele de recoltare a sângelui analizează limfocitele privind printr-un microscop. Personalul medical iau o picătură de sânge și o întind pe un diapozitiv. Acolo se pot vedea limfocitele printre toate celulele roșii din sânge.

Limfocitele sunt mai mari decât celulele roșii din sânge (globule roșii).
Acestea sunt mai puține sau mai puțin frecvente decât globulele eritrocitare și nu sunt la fel de mari ca monocitele din sânge.

Unde sunt produse limfocitele?

La fel ca toate celulele sanguine, atât roșii, cât și albe, limfocitele își încep călătoria vieții în măduva osoasă. Odată ce o persoană se naște, măduva osoasă devine ca o fabrică pentru producerea de noi celule sanguine. Limfocitele vin în două tipuri principale, celulele T și celulele B. Ambele sunt limfocite, dar au „locuri de muncă” diferite.

Se pare că limfocitele T au o poveste oarecum unică când vine vorba de originea lor – o poveste care reflectă slujbele lor foarte complicate de celule adulte. „T” din celulele T reprezintă, de fapt, timusul, în timp ce „B” din celulele B se referă la măduva osoasă.

Ce fac limfocitele?

Există multe diferențe între celulele B și celulele T, chiar dacă ambele sunt limfocite. Celulele B și celulele T sunt asociate cu diferite „teritorii” ale sistemului imunitar. O parte a sistemului imunitar – teritoriul dominant cu celule B – este axată pe producerea de anticorpi care se pot lega de invadatori străini și pot duce la distrugerea lor.

Cealaltă parte a sistemului imunitar – teritoriul dominant cu celule T – se concentrează pe recunoașterea invadatorilor și apoi uciderea lor directă, printr-o secvență de recunoaștere foarte specifică care duce la bătălie de la celulă la celulă.

Atunci când limfocitele cresc și se înmulțesc necontrolat apare limfomul. Cancerul apare la un moment dat în dezvoltarea diferitelor tipuri de limfocite. Limfocitele canceroase pot migra în multe părți ale corpului, inclusiv ganglionii limfatici, splina, măduva osoasă, sânge sau alte organe și pot chiar să formeze o masă într-un singur loc, numită tumoare.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot