Ce este icterul? Cum se manifestă?

11.06.2020
Ce este icterul? Cum se manifestă?

Icterul se manifestă prin colorarea în galben a pielii, mucoaselor şi a albului ochilor. Acesta este cauzat de creşterea nivelului de bilirubină în sânge. Acest proces este descoperit frecvent la copii, însă poate apărea și la adulți. Conform statisticilor, 60% dintre copii fac icter, atunci când sunt foarte mici. În tradiția populară, acesta este denumit gălbinare.

Bilirubina este un pigment colorat galben care este produs prin distrugerea celulelor roşii ale sângelui (eritrocite sau hematii). În mod normal bilirubina este metabolizată de către ficat şi eliminată prin bilă în tubul digestiv şi apoi prin materiile fecale la exterior.

Atunci când vine vorba de nou-născuți icterul trebuie tratat rapid, pentru că duce la complicaţii grave ce pun viaţa în pericol, precum paralizia cerebrală şi leziuni cerebrale. Această problemă indică faptul că ceva nu este în regulă cu ficatul sau cu ductul biliar și este bine să fie consultat un specialist. Dacă afecțiunea nu este tratată la timp pot apărea boli grave precum hepatita sau chiar ciroza.

Cum se manifestă icterul?

Icterul nu este o boală în sine, însă atrage atenția că în organism poate fi o afecțiune gravă cu ficatul sau cu ductul biliar. În mod normal, organismul înlocuieşte permanent celulele roşii sangvine îmbătrânite cu unele noi. Din acest proces rezultă un pigment galben numit bilirubină. Aceasta este metabolizată în ficat şi eliminată prin bilă care conţine şi substanţe ce ajută la digestie. Icterul apare atunci când este prea multă bilirubină sau nu poate să o elimine cum trebuie.

Simptomele care pot însoți icterul sunt:

• Dureri abdominale;
• Urină maronie sau închisă la culoare;
• Simptome asemănătoare gripei (febră, dureri în gât, cefalee, tuse, dureri generalizate);
• Prurit (mâncărime) generalizata;
• Stare generală alterată;
• Greaţă, vărsături şi diaree;
• Scaune decolorate sau de culoarea lutului;
• Apetit scăzut;
• Pierdere inexplicabilă în greutate;
• Slăbiciune.

Dacă aceste cauze sunt observate este indicat să fie consultat un medic specialist, de urgență. Tratamentul diferă în funcție de afecțiunea descoperită, însă dacă este analizată din timp de un doctor aceasta poate fi tratată.

Foto: ro.the-health-site.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot