Ce este boala Lyme? Care sunt simptomele și tratamentul bolii?

10.01.2020
Ce este boala Lyme? Care sunt simptomele și tratamentul bolii?

Ce este Boala Lyme? Boala Lyme este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile Borrelia burgdorferi. Aceasta bacterie se transmite oamenilor printr-o mușcătură de căpușă infectată. Căpușa se infectează după ce se hrănește din cerbi, păsări sau șoareci infectați.

Pentru a transmite boala o căpușă trebuie să stea pe piele cel puțin 36 de ore. Multe persoane cu boala Lyme nu știu că au fost mușcate de o căpușă. Boala Lyme a fost recunoscută pentru prima dată în orașul Old Lyme, Connecticut, în anul 1975. Este cea mai frecventă boală de căpușă din Europa și Statele Unite ale Americii.

Persoanele care trăiesc sau petrec timp în zone împădurite au șanse mai mari să se aleagă cu o asemenea boală. De asemenea, oamenii care au animale domestice și merg în zone împădurite riscă să se aleagă cu această bacterie numită Borrelia burgdorferi.

Simptome boala Lyme

Persoanele cu boala Lyme pot reacționa diferit, iar simptomele pot varia ca și gravitate. Deși boala Lyme este împărțită în general în trei etape simptomele se pot suprapune.

Cele trei stadii ale bolii Lyme sunt:

Chiar și așa boala Lyme are o serie de simptome printre care:

Dacă vă găsiți în situațiile de mai sus este bine să vă adresați medicului imediat. Aceste simptome pot apărea imediat după infectare sau chiar la luni sau ani distanță.

Tratament boala Lyme

Boala Lyme este tratată cel mai bine în stadiile incipiente. În cazul acesta nu este nevoie decât de 10 – 14 zile de antibiotice orale pentru a elimina infecția.

Medicamentele utilizate pentru a trata boala Lyme includ:

După terminarea tratamentului, persoana infectată trebuie să urmeze un regim alimentar care poate să dureze între 14 și 28 de zile.

Artrita Lyme, un simptom în stadiul tardiv al bolii Lyme, care poate fi prezentă la unele persoane, este tratată cu antibiotice orale timp de 28 de zile.

După terminarea tratamentului, persoanele infectate cu boala Lyme pot, încă, avea simptome ca și cum ar fi infectate. Simptomele sindromului bolii post Lyme sunt similare cu cele care apar în stadiile incipiente. Sindromul bolii post-Lyme  poate afecta mobilitatea și abilitățile cognitive. Tratamentul este axat în principal pe calmarea durerii și a disconfortului. Majoritatea oamenilor se recuperează, dar poate dura luni sau ani.

Nu există dovezi că boala Lyme este contagioasă între oameni. De asemenea, în conformitate cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC),  femeile însărcinate nu pot transmite boala fetusului prin laptele matern.

Printre celebritățile lumii care au fost afectate de boala Lyme se numără următoarele persoane: Justin Bieber, Avril Lavigne, Ben Stiller, Shania Twain, Kelly Osbourne, Ally Hilfiger, Debbie Gibson, Alec Baldwin, Daryl Hall, Thalía Mottola, Kris Kristofferson, Bella Hadid.

Foto: Pexels.com

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot