De ce torc pisicile?

10.01.2020
De ce torc pisicile?

Pisica este, cu siguranță, unul dintre cele mai iubite animale de companie. Studiile au demonstre că, după câine, pisica este animalul cel mai preferat de om. Aceste feline superbe au o modalitate inedită de a se face simțite, atunci când vor ceva sau doresc să își exprime stările de spirit, torc. Sondajele spun că 52% dintre românii care au în grijă animale de companie, iubesc și au în casa lor o pisică. Mulți dintre posesorii de pisic afirmă că aceste animale îi calmează și le aduc multe bucurii.

Ce mesaj transmit pisicile când torc?

Dacă pisica stă cu burta în sus, ochii aproape închiși, nu își mișcă coada și toarce încet, e echivalentul unui zâbet mare, fiind modalitatea necuvântătoarei de a arăta că e fericită.

Pisicile au modalități diferite de tors și fiecare înseamnă altceva. Atunci când felina toarce pe un ton mai înalt și imită un copil mic înseamnă că încearcă sa îți atragă atenția, că îi este foame.

Aceste feline torc de la câteva zile după naștere și este modalitatea lor de a comunica între ele. Pui își liniștesc mama, spunându-i că se simt bine, iar mama, la randul ei, toarce pentru a-și liniști puii și pentru a-i face să se simtă confortabil.

Pisicile torc și atunci când sunt rănite sau suferă. Potrivit studiilor există două teorii ce explică acest comportament: fie ele încearcă să se calmeze singure, fie le ajută să se vindece mai repede.

Oamenii au analizat și confirmă faptul că torsul are efecte benefice asupra sănătății pisicii, printre care vindecarea rănilor, repararea tendoanelor și ameliorarea durerii. Pisicile pot supraviețui unor căzături înalte. Există studii ce confirmă faptul că torsul are efecte benefice asupra sănătătii pisicii, printre care vindecarea rănilor, repararea tendoanelor și ameliorarea durerii. Pisicile au mai puține complicații după operații decât câinii datorită torsului.

Cum torc, de fapt, pisicile?

Fenomenul de tors este unul liniștitor atât pentru felină cât și pentru om. Dacă ați mângâiat o pisică știți acest lucru. Atunci când pisica toarce creierul acesteia trimite semnale către muşchii laringelui şi diafragmei. Astfel, muşchii laringelui se contractă restricţionând fluxul de aer şi apoi se relaxează pentru a lăsa aerul să treacă iar. Contracţiile au loc la 25-150 de vibraţii pe secundă şi cauzează o scurtă separare a corzilor vocale, fenomen care permite torsului să apară atât în timpul inspiraţiei cât şi al expiraţiei.

Curiozități despre pisici:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot