E adevărat că ardelenii au mâncat ciori și pisici pentru a supraviețui? Ce gust are carnea de pisică?

26.11.2019
E adevărat că ardelenii au mâncat ciori și pisici pentru a supraviețui? Ce gust are carnea de pisică?

Astăzi, un fenomen precum o foamete pare o utopie. Totuși, în urmă cu sute de ani, seceta, foametea sau ploile abundente se soldau cu pierderi de vieți omenești și o goană nebună după mâncare.

Istoricul bistriţean Virgil Şotropa publica în revista „Arhiva Someşană“, apărută în anul 1925 mai multe cronici adunate din anii 1600-1700. În aceste cronici se vorbește despre fenomene naturale cumplite, menite să testeze la maximum comportamentul oamenilor.

„1641 – Patru zile neîntrerupt a curs o ploaie torenţială, cauzând mari pagube în întreg Ardealul. Bistriţa a suferit greu. Mai mulţi călători dinspre Rodna s-au nefericit. Dumitrenilor li s-au înecat multe vite. (…) Comisarii principelui transilvan trimişi în munţi spre a stabili cu moldovenii limitele sunt nevoiţi să se întoarcă până vor mai scădea apele. Doi rodneni care duceau cerealele s-au înecat cu cai cu tot în Someş”, consemnează Virgil Şotropa în „Arhiva Someşană”, conform adevarul.ro.

Fructele de mare sunt de post? Pot fi mâncate fructe de mare în post?

Un fenomen asemănător a avut loc în anul 1719. „În întreaga ţară e mare scumpete şi foamete. Grâul, ovăzul şi fânul abia se pot cumpăra cu galbeni. Domneşte seceta completă. Mulţi oameni se hrănesc cu măciniş de coceni şi ulei, cu boabe de măceş şi mănâncă chiar şi ciori, coţofene, pisici şi carnea vitelor pierite”, mai conspectează profesorul Virgil Şotropa (1867-1954).

Ce gust are carnea de pisică?

Chiar dacă în lumea Occidentală carnea de pisică nu se consumă în mod obișnuit, în țări precum China sau Peru, carnea este considerată o delicatesă. Un internaut care a mâncat carne de pisică în China a povestit pe un site, thoughtcatalog.com: „Am mâncat o singură dată carne de pisică și a fost ok, dar cu siguranță aș putea să spun că experiența este un pic bizară. Habar n-aveam la ce să mă aștept când am comandat un vas fierbinte cu carne de pisică. Carnea nu este asemănătoare cu cea de pui, așa cum am crezut inițial”.

Acesta a continuat: „Căutarea prin oala fierbinte a fost un pic deranjantă, am putut observa diferitele părți ale pisicii, cum ar fi gâtul și chiar dinții. Carnea nu era deloc ca cea de pui, ci o carne roșie deschisă la culoare. Avea un gust asemănător cu carnea de porc. Bucățile dezosate au fost mult mai ușor de mâncat decât bucățele mici. Intestinele pisicii au fost surprinzător de bune, fragede și aromate – unele dintre cele mai bune intestine pe care le-am mâncat. În general, pisica în oală fierbinte a fost gustoasă, dar cu siguranță nu a fost cea mai bună carne”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot