Fructele de mare sunt de post? Pot fi mâncate fructe de mare în post?

28.10.2019
Fructele de mare sunt de post? Pot fi mâncate fructe de mare în post?

Fructele de mare și postul. În ultima perioadă, în meniul românilor, au intrat tot mai des faimoasele fructe de mare. Fie că le mănâncă proaspete sau congelate, fructele de mare au un aport substanțial de vitamine pentru organism. Totuși, sunt fructele de mare de post? Pot fi ele consumate în perioada posturilor?

În timp ce mulți creștini sunt convinși că fructele de mare sunt alimente de post, alții sunt convinși că nu este deloc așa. Numite generic „fructe”, acestea sunt, de fapt animale marine precum: creveţii, langustele, stridiile, midiile, crabii, homarii, caracatițele, calamari, sepia etc.

Pot fi mâncate fructe de mare în post?

Dacă ne raportăm la călugării de pe Muntele Athos, ei bine, aceștia consumă crustaceele în perioada postului argumentând că prin trupul acestor crustacee nu curge sânge. Totuși, călugării care trăiesc pe Muntele Athos sunt o categorie aparte întrucât, a existat o perioadă în care nu aveau ce mânca în post și astfel au fost nevoiție să recurgă la soluția de avarie „fructe de mare”.

Ce sunt creveții? Cum se mănâncă creveții? Tipuri de creveți

Se spune că acestora li s-a arătat Maica Domnului care le-a dat voie să consume fructe de mare pentru a depăşi acea perioadă grea. A fost vorba doar de o dezlegare temporară asupra căreia nu s-a mai revenit niciodată. Cei mai habotnici dintre ei aceștia nu consumă fructe de mare decât sâmbăta şi duminica sau în sărbători sau în zilele în care este dezlegare la pește.

Ce spun preoții români?

Nici preoții de la noi nu sunt de acord cu consumul fructelor de mare în cele patru posturi mari sau în zilele de miercuri și vineri.

„Recomandarea mea este ca fructele de mare să se consume numai în zilele de dezlegare”, spune preotul Bogdan Ivanov.

Este important ca cei care consumă fructe de mare să știe că acestea pot să provină din ape poluate și pot conţine toxine sau metale grele (mercur), care nu sunt distruse prin preparare termică.

Curiozități despre fructele de mare:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot