Calamar. Ce este calamarul? Rețetă de calamar

04.10.2021
Calamar. Ce este calamarul? Rețetă de calamar

Calamarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei și caracatiței și face parte din categoria fructelor de mare. Deși este foarte sănătos pentru organismul uman, calamarul nu este consumat de foarte multe persoane din cauza aspectului său… ciudat.

Ce este calamarul?

Deseori denumit și calmar, datorită provenienței franceze a cuvântului, calamarul trăiește în apele tropicale. Calamarul are un corp moale, tubular, un cap mare bine definit. În jurul gurii are opt brațe și două tentacule, acestea din urmă, mai lungi, folosindu-le la prinderea victimei.

De asemenea, calamarii au doi ochi bine dezvoltați, iar speciile de adâncime au și ochi termoscopici. Înoată foarte repede, cu ajutorul a două înotătoare cu formă triunghiulară și sunt considerați cei mai buni înotători marini. Ei pot atinge viteze de până la 55 km/h.

În lume există peste 300 de specii de calamari ale căror dimensiuni variază între 30 de centimetri și 1,8 metri cu tot cu tentacule. Unele specii sunt exploatate pentru carnea lor comestibilă, în timp ce unele specii pot zbura la un metru deasupra apei mărilor și oceanelor.

La fel ca sepia, calamarul are o glandă cu un lichid de culoare negru-albăstrui, asemănător cu cerneala. Calamarul aruncă în apă jeturi din acest lichid pentru a se pentru apăra de prădători.

Ce beneficii are calamarul asupra organismului?

Alături de pește și alte fructe de mare, calamarul este recomandat să fie consumat datorită grăsimilor Omega-3, care sunt foarte sănătoase pentru organism și pentru sistemul nervos.

Comparativ cu alte fructe de mare, calamarul nu conține cantități mari de mercur și, de aceea, este cel mai indicat pentru consum.

Calmarul conține vitaminele B2, B3, B6, B12 și Vitamina C. Acestea ajută la prevenirea durerilor de cap, a migrenelor, îmbunătățesc digestia, scad riscul bolilor cardiovasculare și stabilizează nivelul de zahăr din sânge.

În același timp, calamarul reprezintă o sursă importantă de proteine care mențin sănătatea masei musculare, a unghiilor, dar și a părului.

Datorită cantității însemnate de cupru (90% din DZR), calamarul ajută la asimilarea fierului în organism și previne anemia. În plus, calamarul este bogat și în alte minerale ca seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, calciu și mangan.

Cum se gătește calamarul?

În general, în Asia, calamarul este gătit crud sub formă de sushi sau sashimi. Cerneala de calamar este folosită pe post de colorant alimentar.

În schimb, în Europa și în America este gătit cu orez, varză tocată, legume brute și fierte sau pur și simplu ca un fel de mâncare independentă.

Dar, cea mai cunoscută rețetă este varianta prăjită sub formă de inele de calamar pane. În cele ce urmează vă prezentăm cea mai ușoară rețetă de inele de calamar.

Rețetă: Inele de calamar cu mujdei de usturoi

Ingrediente (pentru două porții)

500 g de calamar, o căpățână de usturoi, două ouă, făină, sare, piper, pesmet și ulei.

Mod de preparare (timp de preparare: circa 30 de minute)

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot