Calamar. Ce este calamarul? Rețetă de calamar

04.10.2021
Calamar. Ce este calamarul? Rețetă de calamar

Calamarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei și caracatiței și face parte din categoria fructelor de mare. Deși este foarte sănătos pentru organismul uman, calamarul nu este consumat de foarte multe persoane din cauza aspectului său… ciudat.

Ce este calamarul?

Deseori denumit și calmar, datorită provenienței franceze a cuvântului, calamarul trăiește în apele tropicale. Calamarul are un corp moale, tubular, un cap mare bine definit. În jurul gurii are opt brațe și două tentacule, acestea din urmă, mai lungi, folosindu-le la prinderea victimei.

De asemenea, calamarii au doi ochi bine dezvoltați, iar speciile de adâncime au și ochi termoscopici. Înoată foarte repede, cu ajutorul a două înotătoare cu formă triunghiulară și sunt considerați cei mai buni înotători marini. Ei pot atinge viteze de până la 55 km/h.

În lume există peste 300 de specii de calamari ale căror dimensiuni variază între 30 de centimetri și 1,8 metri cu tot cu tentacule. Unele specii sunt exploatate pentru carnea lor comestibilă, în timp ce unele specii pot zbura la un metru deasupra apei mărilor și oceanelor.

La fel ca sepia, calamarul are o glandă cu un lichid de culoare negru-albăstrui, asemănător cu cerneala. Calamarul aruncă în apă jeturi din acest lichid pentru a se pentru apăra de prădători.

Ce beneficii are calamarul asupra organismului?

Alături de pește și alte fructe de mare, calamarul este recomandat să fie consumat datorită grăsimilor Omega-3, care sunt foarte sănătoase pentru organism și pentru sistemul nervos.

Comparativ cu alte fructe de mare, calamarul nu conține cantități mari de mercur și, de aceea, este cel mai indicat pentru consum.

Calmarul conține vitaminele B2, B3, B6, B12 și Vitamina C. Acestea ajută la prevenirea durerilor de cap, a migrenelor, îmbunătățesc digestia, scad riscul bolilor cardiovasculare și stabilizează nivelul de zahăr din sânge.

În același timp, calamarul reprezintă o sursă importantă de proteine care mențin sănătatea masei musculare, a unghiilor, dar și a părului.

Datorită cantității însemnate de cupru (90% din DZR), calamarul ajută la asimilarea fierului în organism și previne anemia. În plus, calamarul este bogat și în alte minerale ca seleniu, fosfor, zinc, magneziu, potasiu, calciu și mangan.

Cum se gătește calamarul?

În general, în Asia, calamarul este gătit crud sub formă de sushi sau sashimi. Cerneala de calamar este folosită pe post de colorant alimentar.

În schimb, în Europa și în America este gătit cu orez, varză tocată, legume brute și fierte sau pur și simplu ca un fel de mâncare independentă.

Dar, cea mai cunoscută rețetă este varianta prăjită sub formă de inele de calamar pane. În cele ce urmează vă prezentăm cea mai ușoară rețetă de inele de calamar.

Rețetă: Inele de calamar cu mujdei de usturoi

Ingrediente (pentru două porții)

500 g de calamar, o căpățână de usturoi, două ouă, făină, sare, piper, pesmet și ulei.

Mod de preparare (timp de preparare: circa 30 de minute)

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot