Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?

24.09.2021
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?

Sarea este ingredientul care dă gust mâncării. Aceasta, pe lângă faptul că ajută la potențarea celorlalte arome din preparatul culinar, duce și la neutralizarea gustului amar. Drept urmare, toți bucătarii folosesc sarea pentru a da un plus de gust și savoare. În plus, în cantități reduse, sarea este benefică pentru organism. Cei mai mulți aleg să utilizeze sarea de mare, în loc de cea de masă. Dar, care este diferența dintre cele două?

Sare de masă

Sarea de masă mai este denumită și sarea de bucătărie și poate fi comercializată rafinată sau nerafinată. Aceasta din urmă prezintă urme gri, care pot fi minerale, alge sau chiar bacterii marine, ce au o toleranță crescută la sare. Tocmai aceste impurități dau acestui tip de sare o savoare aparte.

Sarea rafinată este cea spălată, în timpul procesării, pentru a scăpa de toate impuritățile. Sarea rafinată sau de bucătărie conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calității. Aceasta poate ajunge să aibă până la 3 % sare marină și 15 % alte săruri. Unul dintre mineralele adăugate este iodul, obținându-se astfel sarea iodata, iar altul este potasiul. Sarea este un element de bază în prepararea mâncărurilor, dar și în industria conservelor, în tăbăcărie, industria chimică etc.

Sarea de mare

Potrivit specialiștilor, sarea de mare diferă de sarea de masă prin procesul de producție, dar și mineralele pe care le conține. Cea de mare este obținută prin deshidratarea apei de mare și are multe minerale precum, calciu, potasiu, magneziu, spre deosebire de cea de masă care este obținută tot din apă de mare, dar și din bucăți de sare, care după prelucrare ajunge să nu mai conțină alte minerale în afară de sodiu.

Sarea de mare este prelucrată în mod natural, pe vreme caldă, când razele Soarelui ajută la deshidratarea apei. Ulterior, aceasta trece printr-un proces de curățare, însă toate mineralele rămân intacte. În schimb, sarea de masă, după ce este curățată, este tratată cu iod și o substanță care o ajută să nu se lipească. Din păcate, această substanță conține aluminiu, care nu este sănătos pentru corpul uman, de aceea sarea de mare este mai indicată pentru consumul uman decât sarea de masă.

Cât de sănătoasă este sarea?

Sarea contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și presiunii sanguine. Specialiștii în sănătate recomandă consumul a 5 grame de sare pe zi. Consumul excesiv de sare poate duce la probleme grave de sănătate precum creșterea presiunii arteriale, disfuncții cardiovasculare, infarct, osteoporoză și chiar cancer stomacal.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot