De unde vine obiceiul să primim oaspeții cu pâine și sare?

29.06.2018
De unde vine obiceiul să primim oaspeții cu pâine și sare?

La români și, în general, la popoarele din spațiul balcanic, tradiția spune ca oaspeții să fie primiți cu pâine și sare. Totuși, de ce musafirii sunt primiți cu sare și pâine și nu cu miere și pâine sau cu vin și sare?

De ce primim oaspeții cu pâine și sare?

Înainte de toate trebuie spus că sarea este un simbol al prieteniei. Alături de pâine, și ea un simbol al vieții, sarea și pâinea sunt în cultura mioritică indispensabile pentru susținerea traiului de zi cu zi. Se știe că bătrânii evită să arunce resturile de pâine pe care le consideră sfinte. De altfel, și în ritualurile bisericii ortodoxe, pâinea are un rol bine definit fiind considerată a fi „trupul lui Iisus Hristos“.

Totodată, pâinea este cea care îl însoțește pe român atât în momentele de fericire (de exemplu la nuntă, unde se face cozonac), cât și la înmormântare (unde se pregătesc colacii). Și sarea are un caracter sacru, ea fiind pentru mii de ani adevăratul aur al antichităţii, mai ales pe vremea Imperiului Roman.

Ce înseamnă „AMIN”? De ce spunem „AMIN” la finalul rugăciunilor?

Puțin sunt cei care știu că substantivul „salariu” provine din latinescul „salarium“ care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latină – sal, salis) pe care o primeau soldaţii romani ca plată suplimentară la soldă. Așadar, tradus mot a mot, „salarium” însemna practic „plată în sare”.

Spre deosebire de pâine, sarea nu se strică și nu-și pierde nicicând proprietățile. Vechile civilizații știau că, fără existența sării, carnea și legumele nu puteau fi conservate timp îndelungat, mai ales în anotimpurile reci.

De ce înjurăturile românilor te trimit la origini? Care este explicația?

Și evreii și romanii aveau obiceiul de a-și primi oasepții cu pâine și sare. În timp, obiceiul cu pricina s-a pierdut treptat și acum se mai păstrează doar la ceremoniile oficiale, atunci când politicienii din România primesc oaspeți de peste hotare,

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot