De unde vine obiceiul să primim oaspeții cu pâine și sare?

29.06.2018
De unde vine obiceiul să primim oaspeții cu pâine și sare?

La români și, în general, la popoarele din spațiul balcanic, tradiția spune ca oaspeții să fie primiți cu pâine și sare. Totuși, de ce musafirii sunt primiți cu sare și pâine și nu cu miere și pâine sau cu vin și sare?

De ce primim oaspeții cu pâine și sare?

Înainte de toate trebuie spus că sarea este un simbol al prieteniei. Alături de pâine, și ea un simbol al vieții, sarea și pâinea sunt în cultura mioritică indispensabile pentru susținerea traiului de zi cu zi. Se știe că bătrânii evită să arunce resturile de pâine pe care le consideră sfinte. De altfel, și în ritualurile bisericii ortodoxe, pâinea are un rol bine definit fiind considerată a fi „trupul lui Iisus Hristos“.

Totodată, pâinea este cea care îl însoțește pe român atât în momentele de fericire (de exemplu la nuntă, unde se face cozonac), cât și la înmormântare (unde se pregătesc colacii). Și sarea are un caracter sacru, ea fiind pentru mii de ani adevăratul aur al antichităţii, mai ales pe vremea Imperiului Roman.

Ce înseamnă „AMIN”? De ce spunem „AMIN” la finalul rugăciunilor?

Puțin sunt cei care știu că substantivul „salariu” provine din latinescul „salarium“ care însemna, pe vremea romanilor, cota de sare (latină – sal, salis) pe care o primeau soldaţii romani ca plată suplimentară la soldă. Așadar, tradus mot a mot, „salarium” însemna practic „plată în sare”.

Spre deosebire de pâine, sarea nu se strică și nu-și pierde nicicând proprietățile. Vechile civilizații știau că, fără existența sării, carnea și legumele nu puteau fi conservate timp îndelungat, mai ales în anotimpurile reci.

De ce înjurăturile românilor te trimit la origini? Care este explicația?

Și evreii și romanii aveau obiceiul de a-și primi oasepții cu pâine și sare. În timp, obiceiul cu pricina s-a pierdut treptat și acum se mai păstrează doar la ceremoniile oficiale, atunci când politicienii din România primesc oaspeți de peste hotare,

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot