Ce înseamnă „AMIN”? De ce spunem „AMIN” la finalul rugăciunilor?

27.06.2018
Ce înseamnă „AMIN”? De ce spunem „AMIN” la finalul rugăciunilor?

Toate rugăciunile creștinilor se încheie cu „Amin”. Totuși, deși cuvântul se folosește atât în religia ortodoxă, cât și în cea catolică și chiar în cea musulmană, puțini sunt cei are știu care este originea termenului și cum s-ar traduce acesta.

Așadar, „amin” provine din limba ebraică și, în traducere simplă, acesta înseamnă ”așa să fie” sau ”cu adevărat”. De fapt, termenul nu face altceva decât să întărească o rugăciune și se spune fie la începutul acesteia, fie la finalul ei.

Care sunt dovezile istorice că Iisus a existat?

Cuvântul, așa cum îl cunoaștem în limba română, provine din slavonescul „aminu”. Și originea acestuia se află tot în limba ebraică, unde derivă de la verbul „aman”, care înseamnă „a fi hotărât, a fi ferm, a fi de încredere, a avea credinţă”. Termenul se găsește într-o formă asemănătoare şi în limba tibetană, greacă sau arabă („Amen”).

Conform Bibliei, Iisus Hristos își începea adesea cuvântările către apostolii săi rostind înainte de toate cuvântul „Amin”. În Sfânta Scriptură, această expresie a fost tradusă cel mai adesea prin sintagma „Adevăr vă zic vouă!”.

Cine a scris Biblia?

Biblia este cartea de căpătâi a iudaismului și creștinismului. Textele din Biblie sunt scrieri ale unor documente separate (numite „cărți”) scrise într-un interval de timp de circa 1.000 de ani. Totuși, cine a scris Biblia și câți autori are cea mai citită carte din toate timpurile?

Istoricii presupun că Vechiul Testament este rezultatul activității a circa 100-150 scriitori diferiți. Unele dintre cărți sunt rezultatul mai multor autori, nu doar a unuia, și Vechiul Testament a fost scris pe parcursul a câteva sute de ani.

Mulți îl consideră pe Moise ca fiind autorul principal al primelor cinci cărți ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerele și Deuteronomul), cunoscute sub numele de Tora. David este considerat principalul autor al Psalmilor, deși și Regele Solomon, fiul lui David, este creditat cu scrierea unei părți însemnate a zicătorilor din Biblie. Printre autorii Vechiului Testament se mai numără Iosua Navi, Ezdra, Daniel, Osea, Amos, Naum, Zaharia, Ieremia, Isaia, etc.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot