Cum se face cea mai bună pâine de casă? Pași de urmat

15.04.2021
Cum se face cea mai bună pâine de casă? Pași de urmat

Pâinea de casă are un conținut scăzut de sodiu și nu conține grăsimi, cu excepția cazului în care se adăugă margarină. Recomandarea nutriționiștilor este înlocuirea acesteia cu grăsimi nesaturate sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Pâinea cumpărată din magazin conține conservanți și ingrediente artificiale pentru a-i conferi mai multă aromă și pentru a avea o durată de valabilitate mai lungă.

Cum se face cea mai bună pâine de casă? Pași de urmat

Pâinea de casă este una dintre alimentele preferate ale multor oameni. Nu există nimic mai bun decât o felie caldă de pâine proaspătă servită cu unt deasupra. Rețeta următoare este simplu de urmat, durează aproximativ 2 ore pentru a face două pâini minunate. Se poate folosi parțial făină integrală de grâu.

Pasul 1: Ingredientele. Este nevoie de apă caldă (700 ml), 25 g de zahăr granulat, 25 g drojdie uscată instant sau activă, 20 g sare, ulei vegetal și 1kg de făină. Atât!

Pasul 2: Dizolvați drojdia. Dacă apa este prea fierbinte, atunci drojdia se va strica, motiv pentru care este nevoie de apă călduță (aproximativ 40℃). Se combină apa călduță, drojdia și o lingură de zahăr într-un bol. Se amestecă rapid și apoi se lasă să stea 5 minute. Drojdia se va umfla până când acoperă întreaga suprafață a apei.

Pasul 3: Se adaugă restul ingredientelor. Se adaugă restul de zahăr, uleiul, sarea și făina. Se poate folosi făină universală sau făină integrală. Apoi se amestecă folosind un mixer electric, aproximativ 2 minute. Se poate amesteca și manual, dar va dura mai mult.

Pasul 4: Frământarea aluatului. Deși toate ingredientele au fost amestecate, trecerea prin procesul de frământare a aluatului de pâine este crucială pentru pâinea cu textură excelentă. Aluatul frământat permite formarea glutenului care, la rândul său, permite aluatul să crească mai bine, să fie mai ușor și mai pufos.

Paine

Pasul 5: Prima creștere. Se așează aluatul într-un castron uns cu ulei și se acoperă cu folie de plastic sau cu un prosop curat. Posibil ca folia de plastic să funcționeze mai bine, deoarece captează aerul fierbinte în interior și, astfel, aluatul necesită o primă creștere mai scurtă. Pulverizați partea laterală a foliei de plastic care va atinge aluatul cu ulei!

Dacă este răcoare în casă, pâinea va crește mai greu. În timpul iernii, se poate aprinde cuptorul timp de 2-3 minute, apoi se oprește și se lasă bolul cu aluat să crească acolo. Cuptorul captează căldura mult timp și este locul perfect pentru creșterea aluatului.

Pasul 6: „Lovirea” aluatului și modelare pâinii. Lovirea aluatului eliberează rapid orice goluri de aer care s-au dezvoltat și ajută pâinea să aibă o creștere și o textură mai consistente. Se modelează aluatul, rostogolindu-l ușor într-o bilă și se rulează de două sau de trei ori pe blat, astfel încât bila să fie mai alungită. Se așează întro tavă unsă.

Pasul 7: A doua creștere. A doua creștere a aluatului se face într-un cuptor cald care nu este pornit. Se aprind cuptorul chiar înainte de a „lovi” aluatul, apoi se oprește odată ce se așează aluatul în cuptor pentru a doua creștere. Dacă cuptorul stă pornit 2-3 minute este perfect. Aproximativ 30 de minute se lasă aluatul la a doua creștere.

Pasul 8: Coacerea pâinii. Pâinea se coace aproximativ 30-40 de minute la o temperatură de aproximativ 95℃. Blatul va fi maro auriu.

Pasul 9: Pâinea se lasă la răcit. Se răcește pâinea coaptă timp de 10-15 minute, apoi se răstoarnă tava și se pune pâinea pe un tocător sau un prosop pentru a se răci. Dacă pâine va fi lăsată mai mult în tavă, se va aburi, ceea ce poate face ca unele părți din pâine să se înmoaie. Nimănui nu-i place pâinea udă!

Poftă mare!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot