Este adevărat că proteinele îngrașă?

29.07.2020
Este adevărat că proteinele îngrașă?

Proteinele sunt substanțe complexe formate din aminoacizi, indispensabile pentru sănătatea organismului uman. Rolul proteinelor în corp este foarte important, ele fiind implicate în toate funcțiile vitale. De-a lungul timpului, au apărut fel de fel de informații greșite despre acestea, însă site-ul shtiu.ro vă va prezenta mai jos cum stau lucrurile.

Este adevărat că proteinele îngrașă?

Proteina este un macronutrient esențial pentru menținerea și creșterea masei musculare. Aceasta se găsește de obicei în produsele de origine animală, însă poate fi găsită și în alte surse precum fructele de mare, fasolea și mazărea, ouă, produsele procesate din soia, nucile și semințele. Din punct de vedere chimic, proteina este compusă din aminoacizi, care sunt compuși organici din carbon, hidrogen, azot, oxigen sau sulf. Aminoacizii sunt blocurile de proteine, iar proteinele sunt blocurile de masă ale mușchilor, potrivit National Institutes of Health (NIH).

Există trei tipuri de macronutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrați. Organismul uman are nevoie de cantități semnificative de macronutrienți. Potrivit specialiștilor în sănătate, un gram de proteină conține 4 calorii. Trebuie știut că proteina reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală a unei persoane.

Cât de sănătoase sunt proteinele?

Multe persoane consideră că proteinele nu îngrașă și renunță la pâine, dar nu şi la carne, atunci când încep fel de fel de diete. Așa cum specificam mai sus, un gram de proteină conține 4 calorii. Astfel, o masa trebuie să fie echilibrată. Trebuie știut că persoanele care au consumat produse bogate în proteine au arătat un apetit stăvilit, sațietate și control asupra alimentației.

Antrenorul de fitness Brătila Daniel Ionuț susține că proteinele sunt esențiale pentru organism, însă ele trebuie consumate cu moderație.

Proteinele nu îngrașă dacă sunt folosite cu măsură și atunci când avem nevoie cu adevărat de ele. Proteinele sunt implicate în toate funcţiile vitale ale organismului. Necesarul de proteine pentru un adult este de 0,8 kilocalorii pe kilogram corp, reprezentând 12-15% din totalul caloriilor zilinice, a declarat pentru shtiu.ro antrenorul de fitness Brătila Daniel Ionuț.

Specialiștii în sănătate recomandă ca între 10 și 35% dintre calorii să provină din proteine. Cantitatea de alimente proteice de care are nevoie o persoană depinde de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică depusă.

Antrenorul de fitness Brătila Daniel Ionuț

 

Suplimentele protetice îngrașă?

Suplimentele protetice au rolul de a suplimenta nutriția pe care un organism o are deja. Acestea nu îngrașă dacă sunt folosite cu măsura și doar atunci când avem nevoie cu adevarat de ele. După un antenament solicitant, corpul are nevoie de carbohidrați pentru a reface energia din muschi pierduta (glicogen) și de proteine.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot