Este adevărat că proteinele îngrașă?

29.07.2020
Este adevărat că proteinele îngrașă?

Proteinele sunt substanțe complexe formate din aminoacizi, indispensabile pentru sănătatea organismului uman. Rolul proteinelor în corp este foarte important, ele fiind implicate în toate funcțiile vitale. De-a lungul timpului, au apărut fel de fel de informații greșite despre acestea, însă site-ul shtiu.ro vă va prezenta mai jos cum stau lucrurile.

Este adevărat că proteinele îngrașă?

Proteina este un macronutrient esențial pentru menținerea și creșterea masei musculare. Aceasta se găsește de obicei în produsele de origine animală, însă poate fi găsită și în alte surse precum fructele de mare, fasolea și mazărea, ouă, produsele procesate din soia, nucile și semințele. Din punct de vedere chimic, proteina este compusă din aminoacizi, care sunt compuși organici din carbon, hidrogen, azot, oxigen sau sulf. Aminoacizii sunt blocurile de proteine, iar proteinele sunt blocurile de masă ale mușchilor, potrivit National Institutes of Health (NIH).

Există trei tipuri de macronutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrați. Organismul uman are nevoie de cantități semnificative de macronutrienți. Potrivit specialiștilor în sănătate, un gram de proteină conține 4 calorii. Trebuie știut că proteina reprezintă aproximativ 15% din greutatea corporală a unei persoane.

Cât de sănătoase sunt proteinele?

Multe persoane consideră că proteinele nu îngrașă și renunță la pâine, dar nu şi la carne, atunci când încep fel de fel de diete. Așa cum specificam mai sus, un gram de proteină conține 4 calorii. Astfel, o masa trebuie să fie echilibrată. Trebuie știut că persoanele care au consumat produse bogate în proteine au arătat un apetit stăvilit, sațietate și control asupra alimentației.

Antrenorul de fitness Brătila Daniel Ionuț susține că proteinele sunt esențiale pentru organism, însă ele trebuie consumate cu moderație.

Proteinele nu îngrașă dacă sunt folosite cu măsură și atunci când avem nevoie cu adevărat de ele. Proteinele sunt implicate în toate funcţiile vitale ale organismului. Necesarul de proteine pentru un adult este de 0,8 kilocalorii pe kilogram corp, reprezentând 12-15% din totalul caloriilor zilinice, a declarat pentru shtiu.ro antrenorul de fitness Brătila Daniel Ionuț.

Specialiștii în sănătate recomandă ca între 10 și 35% dintre calorii să provină din proteine. Cantitatea de alimente proteice de care are nevoie o persoană depinde de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică depusă.

Antrenorul de fitness Brătila Daniel Ionuț

 

Suplimentele protetice îngrașă?

Suplimentele protetice au rolul de a suplimenta nutriția pe care un organism o are deja. Acestea nu îngrașă dacă sunt folosite cu măsura și doar atunci când avem nevoie cu adevarat de ele. După un antenament solicitant, corpul are nevoie de carbohidrați pentru a reface energia din muschi pierduta (glicogen) și de proteine.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot