De ce albim? De ce ne încărunțește părul?

18.02.2020
De ce albim? De ce ne încărunțește părul?

Părul omului albește odată cu înaintarea în vârstă, acest proces este ireversibil și inevitabil. Albirea lui începe între 40 și 50 de ani, însă uneori chiar și mai devreme. Dacă acest lucru începe mult prea devreme și nu este vorba despre genă, acesta poate fi un semn al unor reale probleme de sănătate.

Albirea părului se numește caniție și are loc atunci când melanocitele, celulele care asigură culoarea părului fiecăruia, încetează să mai secrete melanină. În felul acesta, părul crește fără pigment.

Încărunţirea şi mai apoi albirea părului ţin de procesul de creştere. Acesta este ciclic şi are trei etape: anagen (de creştere), catgen (de tranziţie) şi telogen (latentă). Etapa anagen poate dura între trei şi cinci ani. Părul poate creşte între 36 şi 60 de centimetri în această perioadă.

La sfârşitul ciclului, părul cade, iar folicul rămâne gol până la începerea următorului ciclu de creştere. Producţia de pigment respectă, de asemenea, acest proces. Când celulele de pigment se dezactivează la sfârşitul unui ciclu, însă nu reîncep să mai producă pigmenţi la începutul următorului ciclu de creştere, părul devine cărunt.

Ce înseamnă când îți albește părul?

Primele fire de păr alb pot apărea și la vârste foarte fragede, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt probleme de sănătate, ci poate fi doar o chestiune de genetică. Albirea părului peste noapte este un mit, însă stresul sau anumite disfuncționalități are organismului pot pot duce la albire.

Vopsirea părului precum și unele șampoane conțin ingrediente ce determină o scădere a secreției de melanină. Acest lucru duce inevitabil la depigmentare.

Cum să faci să nu albești?

Doctorii spun că albirea ține de nivelul scăzut de vitamina B12, cea care ajută la pigmentarea firului de păr. Așadar este indicat o alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți (fructe, legume proaspete, pește, ceai verde, ulei de măsline), pentru că ajută la oprirea stresului oxidativ și, prin aceasta, a unei albiri premature.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot