Știai că e greșit să spui că are „părul grizonat”? Care este forma corectă?

18.04.2019
Știai că e greșit să spui că are „părul grizonat”? Care este forma corectă?

Obișnuim să spunem despre oamenii care încărunțesc că au părul grizonat. Totuși, în mod ciudat, deși aceasta este cea mai utilizată formă a adjectivului, nu este și cea corectă. Ce spune Dicționarul Explicativ al Limbii Române?

Este clar: în limba română nu există cuvântul grizonat. Forma corectă a sinonimului pentru „sur” este… „grizonant” și provine din franțuzescul „grisonnant”. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, definiția pentru „grizonant” este: „care începe să încărunțească; cărunt, sur, gri”.

Limba română a împrumutat „la greu” cuvinte din franceză

Limba română are o mulțime de cuvinte ce provin din limba lui Moliere. De altfel, cele mai numeroase cuvinte din vocabularul modern al limbii române își au originea în limba franceză. Printre acestea, amintim: automobil, Bacalaureat, meniu, pateu, volan, autopsie etc.

Părul grizonat este semn de longevitate

Oamenii de știință din Spania au realizat un studiu în cadrul caruia au comparat genetica persoanelor care au parul alb după vârsta de 40 de ani si cele care sunt roșcate din naștere.

Care sunt pleonasmele din limba română întâlnite cel mai des?

Conform Daily Mail, cercetătorii au ajuns la concluzia că roșcații au un organism mai sensibil la factorii externi și sunt mult mai expuși la apariția unor forme de cancer, spre deosebire de persoanele care au fire de păr alb.

Să fi sau să fii? Când se scrie să fi cu un i și când se scrie cu doi de i?

Un alt studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences a scos la iveală faptul că primele semne ale îmbătrânirii pot fi detectate după vârsta de 25 de ani. Iar firele albe sunt, de multe ori, și ele adevărate dovezi ale îmbătrînirii. Conform cercetărilor, aspectul genetic contribuie cu până la 20% la procesul de îmbătrânire.

„Decât” sau „doar”? Când folosim „decât” și când folosim „doar”?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot