Cum este corect, „confort” sau „comfort”?

25.07.2022
Cum este corect, „confort” sau „comfort”?

Limba română este una complexă cu peste 80.000 de cuvinte. Cele mai multe dintre ele sunt folosite în limbajul de zi cu zi, însă există și termeni de specialitate mai puțin cunoscuți și, evident, mai puțin utilizați. Cu toate acestea, există persoane care fac greșeli simple, la cuvinte ușoare.

De exemplu, sunt persoane care nu știu cum se zice corect: „confort” sau „comfort”. O situație inedită, în care o singură literă greșită te poate face de râs. Redactori shtiu.ro vă vor elucida în această situație, în rândurile de mai jos.

Confort sau comfort?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, varianta corectă este „confort”. Trebuie precizat că termenul „comfort” nu există. Cuvântul „confort” este definit în DEX ca: „totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică”.

Din păcate, sunt persoane care folosesc cuvântul greșit, „comfort”, în locul celui corect, „confort”. Limbajul este oglinda culturii noastre, iar atunci când folosim cuvintele greșit sau utilizăm termeni care nu există ne pune într-o lumină mai puţin favorabilă faţă de interlocutor.

Iată câteva propoziții corecte și incorecte:

Așadar, aveți mare grijă atunci când folosiți anumite cuvinte, iar dacă nu sunteți siguri de forma sau sensul acestora puteți căuta pe internet pentru a vă elucida. Trebuie precizat că limba română este o limbă vie, într-o continuă transformare, care înmagazinează istoria românilor de pretutindeni.

Cuvintele din limba română sunt numeroase, iar aici trebuie incluse și cele regionale, populare, arhaismele, termenii de specialitate din multe domenii, cuvintele rare, cuvintele de jargon, cele bisericești, prescurtările, locuțiunile, interjecțiile, cuvintele vulgare, neologismele, cuvinte abbreviate, numele proprii, cuvintele compuse, sufixele, prefixele și alte categorii de cuvinte, potrivit a1.ro.

Curiozități despre limba română

Foto: stiridinlume.ro

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Învârte sau învârtește? Cum este corect?
Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză... citește tot
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu și patima alcoolului! Cum a fost confundat poetul cu un cerșetor la Săpânța?
Nichita Stănescu a fost unul dintre cei mai mari poeți și scriitori români din istorie. Pentru realizările sale acesta a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Din păcate, el a avut... citește tot