Învârte sau învârtește? Cum este corect?

10.08.2022
Învârte sau învârtește? Cum este corect?

Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză pentru nimeni. De aceea, este indicat să fiți cât mai bine informați și să vorbiți corect gramatical pentru a face o impresie plăcută interlocutorului.

Cum se spune, corect învârte sau învârtește?

Potrivit specialiștilor în gramatică, verbul „a învârti” nu este tocmai ușor deconjugat, fiindcă are multe forme, iar cele două variante sunt ambele corecte, cu toate că unii lingviști nu sunt de aceeași părere.

De exemplu este corect să spui: Ion învârte acea roată de o jumătate de zi fără să rezolve problema. Așa cum am precizat ambele variante sunt corecte, așa că este corect să afirmi și „Ion învârtește acea roată de o jumătate de zi fără să rezolve problema”.

”A învârti” este un verb de conjugarea a patra. Formele cu ESC la persoana I sunt forme de prezent slab, cele fără ESC sunt considerate de prezent tare, au scris cei de la antena3.ro. Iată câteva exemple de verbe care au același comportament ca și „a învârti”, cu două forme corecte: biruie biruieşte, biciuie biciuieşte, cheltuie cheltuieşte sau chinuie chinuieşte și așa mai departe.

Dicționarul recomandă de multe ori folosirea formei de prezent tare, adică fără ESC, în schimb în alte situații este prezentată prima forma de prezent slabă. Este bine de știut însă că ambele variante sunt corecte și pot fi folosite fără să te faci de râs.

Este important să avem grijă atunci când folosim un verb, fiindcă sunt și variante greșite care sunt folosite în limbajul comun. De exemplu, Dicționarul explicativ al limbii române ne arată că verbul banuiește este corect, însă nu și varianta bănuie.

În ultima perioadă s-a observat o tendință a specialiștilor în lingvistică să țină cont și de preferințele vorbitorilor. De aceea, nu este exclus ca în varianta următoare a DOOM să vedem cuvinte noi care în prezent nu există sau nu sunt corecte.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot