Învârte sau învârtește? Cum este corect?

10.08.2022
Învârte sau învârtește? Cum este corect?

Gramatica limbii române este una complexă și poate da bătăi de cap și celor mai experimentate persoane în lingvistică. Cu toate acestea, conjugarea greșită a verbelor nu este o scuză pentru nimeni. De aceea, este indicat să fiți cât mai bine informați și să vorbiți corect gramatical pentru a face o impresie plăcută interlocutorului.

Cum se spune, corect învârte sau învârtește?

Potrivit specialiștilor în gramatică, verbul „a învârti” nu este tocmai ușor deconjugat, fiindcă are multe forme, iar cele două variante sunt ambele corecte, cu toate că unii lingviști nu sunt de aceeași părere.

De exemplu este corect să spui: Ion învârte acea roată de o jumătate de zi fără să rezolve problema. Așa cum am precizat ambele variante sunt corecte, așa că este corect să afirmi și „Ion învârtește acea roată de o jumătate de zi fără să rezolve problema”.

”A învârti” este un verb de conjugarea a patra. Formele cu ESC la persoana I sunt forme de prezent slab, cele fără ESC sunt considerate de prezent tare, au scris cei de la antena3.ro. Iată câteva exemple de verbe care au același comportament ca și „a învârti”, cu două forme corecte: biruie biruieşte, biciuie biciuieşte, cheltuie cheltuieşte sau chinuie chinuieşte și așa mai departe.

Dicționarul recomandă de multe ori folosirea formei de prezent tare, adică fără ESC, în schimb în alte situații este prezentată prima forma de prezent slabă. Este bine de știut însă că ambele variante sunt corecte și pot fi folosite fără să te faci de râs.

Este important să avem grijă atunci când folosim un verb, fiindcă sunt și variante greșite care sunt folosite în limbajul comun. De exemplu, Dicționarul explicativ al limbii române ne arată că verbul banuiește este corect, însă nu și varianta bănuie.

În ultima perioadă s-a observat o tendință a specialiștilor în lingvistică să țină cont și de preferințele vorbitorilor. De aceea, nu este exclus ca în varianta următoare a DOOM să vedem cuvinte noi care în prezent nu există sau nu sunt corecte.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot