Ce este verbul și de câte feluri este? La ce întrebări răspunde verbul?

23.09.2020
Ce este verbul și de câte feluri este? La ce întrebări răspunde verbul?

Pentru o comunicare eficientă scrisă, cât și orală este important de știut gramatica limbii române și regulile care se aplică în diferite situații.

Morfologia este partea gramaticii care se ocupă de studiul regulilor de formare a cuvintelor, în special de studiul părților de vorbire.

Părțile de vorbire sunt cuvinte sau grupuri de cuvinte care se clasifică în funcție de sensul lor lexical și după caracteristicile morfologice și sintactice. Ele sunt părți de vorbire flexibile și părți de vorbire neflexibile.

Ce este verbul?

Verbul este partea de vorbire principală și flexibilă care exprimă o acțiune, o stare sau existența. De asemenea, verbul este cea mai complexă parte de vorbire, deoarece poate lua forme variate și numeroase.

Cuvântul verb vine din franțuzescul verbe, care are același sens, și care la rîndul lui este preluat din latinescul verbum (cuvînt, verb).

Pentru că este foarte important în comunicare, verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, cealaltă fiind substantivul. În multe limbi, inclusiv limba română, propozițiile scurte sunt corecte gramatical dacă conțin un verb.

Cum se identifică verbul?

Întrebările la care răspunde verbul sunt: Ce face? Ce va face? Ce a făcut? Ce vom face?

Tipuri de verbe

Verbele impersonale care exprimă procese care nu au subiect agent, cum ar fi Ninge de o săptămână.

Verbele intranzitive sunt verbele care nu au nici un subiect (plouă, ninge).

Verbele tranzitive sunt verbele care au legătură și cu subiectul și cu complementul direct. De exemplu, Maria a băut tot ceaiul din cană.

Verbele predicative sau personale sunt cele care au întotdeauna funcția sintactică de predicat verbal.

Verbele auxiliare sunt cele care ajută la conjugarea altor verbe. În limba română se folosesc trei verbe auxiliare: a avea, a vrea și a fi.

Verbele copulative sunt verbele la modul personal care leagă subiectul de un cuvânt de natură nominală (substantiv, pronume, adjectiv, numeral), sau folosit cu valoare nominală (verb la participiu, la infinitiv sau la supin, adverb), având funcția de nume predicativ. Verbele copulative sunt: a fi, a deveni, a ajunge, a ieși, a se face, a rămâne, a părea, a însemna, a reprezenta.

Sursa: LiceuNet și Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot