Ce este verbul și de câte feluri este? La ce întrebări răspunde verbul?

23.09.2020
Ce este verbul și de câte feluri este? La ce întrebări răspunde verbul?

Pentru o comunicare eficientă scrisă, cât și orală este important de știut gramatica limbii române și regulile care se aplică în diferite situații.

Morfologia este partea gramaticii care se ocupă de studiul regulilor de formare a cuvintelor, în special de studiul părților de vorbire.

Părțile de vorbire sunt cuvinte sau grupuri de cuvinte care se clasifică în funcție de sensul lor lexical și după caracteristicile morfologice și sintactice. Ele sunt părți de vorbire flexibile și părți de vorbire neflexibile.

Ce este verbul?

Verbul este partea de vorbire principală și flexibilă care exprimă o acțiune, o stare sau existența. De asemenea, verbul este cea mai complexă parte de vorbire, deoarece poate lua forme variate și numeroase.

Cuvântul verb vine din franțuzescul verbe, care are același sens, și care la rîndul lui este preluat din latinescul verbum (cuvînt, verb).

Pentru că este foarte important în comunicare, verbul este una dintre cele două părți de vorbire prezente în toate limbile, cealaltă fiind substantivul. În multe limbi, inclusiv limba română, propozițiile scurte sunt corecte gramatical dacă conțin un verb.

Cum se identifică verbul?

Întrebările la care răspunde verbul sunt: Ce face? Ce va face? Ce a făcut? Ce vom face?

Tipuri de verbe

Verbele impersonale care exprimă procese care nu au subiect agent, cum ar fi Ninge de o săptămână.

Verbele intranzitive sunt verbele care nu au nici un subiect (plouă, ninge).

Verbele tranzitive sunt verbele care au legătură și cu subiectul și cu complementul direct. De exemplu, Maria a băut tot ceaiul din cană.

Verbele predicative sau personale sunt cele care au întotdeauna funcția sintactică de predicat verbal.

Verbele auxiliare sunt cele care ajută la conjugarea altor verbe. În limba română se folosesc trei verbe auxiliare: a avea, a vrea și a fi.

Verbele copulative sunt verbele la modul personal care leagă subiectul de un cuvânt de natură nominală (substantiv, pronume, adjectiv, numeral), sau folosit cu valoare nominală (verb la participiu, la infinitiv sau la supin, adverb), având funcția de nume predicativ. Verbele copulative sunt: a fi, a deveni, a ajunge, a ieși, a se face, a rămâne, a părea, a însemna, a reprezenta.

Sursa: LiceuNet și Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot