Solidar sau solitar? Cum este corect?

10.08.2022
Solidar sau solitar? Cum este corect?

Limba română este plină de cuvinte care se aseamănă și care de multe ori sunt confundate când sunt folosite într-o conversație. Oamenii trebuie să fie atenți la ele, deoarece dacă sunt utilizate greșit pot da o impresie eronată. O singură literă dacă este schimbată poate da o altă semnificație cuvântului și întregii fraze.

Solidar sau solitar sunt două termene care sunt aproape identice și, cu toate acestea, foarte diferite. Trebuie precizat de la bun început că ambele cuvinte sunt corecte și au câte o semnificație proprie.

Ce înseamnă „solidar”?

Cuvântul „solidar” este adesea utilizat în limba română atunci când cineva vrea să arate că este de acord cu acțiunea cuiva și i-o susține.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române termenul „solidar” este definit astfel: „Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic”.

De exemplu: Sorin este solidar cu persoanele cu handicap, atunci când vine vorba de drepturile lor, care nu sunt respectate în România.

Ce înseamnă „solitar”?

Cuvântul „solitar” are o cu totul altă semnificație decât „solidar” și, ca atare, trebuie folosit în fraze cum se cuvine.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, „solitar” înseamnă „care se găsește singur; izolat, singuratic. 2. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici)”.

De exemplu: Daniel a ales să trăiască solitar, departe de lumea civilizată, la munte, însă într-o comuniune sinceră cu natura.

În concluzie, cu toate că „solidar” și „solitar” se aseamănă foarte mult, fiind o singură diferență de doar o literă, cei doi termeni au semnificații diferite și trebuie folosiți ca atare.

Curiozități despre limba română

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot